Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Znamy już Mistrzów Europy BBQ 2014


W dniach 19-21 czerwca w Dolinie Charlotty odbyły się Mistrzostwa Europy w BBQ 2014. W rywalizacji wzięło udział ponad 40 drużyn z całego świata. Mimo mało sprzyjającej pogody wydarzenie to przyciągnęło wielu fanów, nie tylko dobrego jedzenia, ale również dobrej muzyki. Tytuł mistrza Europy BBQ trafił do Szwedzkiego temu, któremu jury przyznało największą liczbę punktów. 
 
 
Trzy dni kulinarnych emocji rozpoczęły się paradą wszystkich drużyn ulicami nadmorskiego kurortu w Ustce. Kolejny dzień upłynął na szkoleniach dotyczących przyrządzania mięsnych dań. Tego dnia odbył się również konkurs Kusiciela, w którym publiczność wcielała się w rolę jurora i oceniała dania drużyn konkursowych. W dniu 21 czerwca rozpoczęły się oficjalne zmagania Mistrzostw Europy i Polski BBQ.
 
Uczestnicy mieli do wykonania:
  • danie narodowe
  • danie rybne
  • danie z kurczakiem
  • danie z żeberkami wieprzowymi
  • danie z wieprzowiną
  • danie z wołowiną z QMP
  • deser.
Dania te były przygotowywane przez zespoły m.in. z Polski, Niemiec, Norwegii, Szwajcarii, Estonii czy Holandii. Zawodników oceniało międzynarodowe Jury złożone z ponad 30 profesjonalnych sędziów. Jednak najlepszą drużyną okazała się Szwecja, która otrzymując łączną liczbę 781 punktów, zdobyła tytuł Mistrza BBQ. Doskonale poradzili sobie także Estończycy, którzy zajęli drugie miejsce. Na trzecim miejscu znalazł się team Austriacko-Niemiecki. Najwyżej ocenioną drużyną z Polski była załoga Qubus Hotel, która zakończyła zawody z wynikiem 680 punktów.
 
 
Profesjonalne jury degustując potrawy oceniało je w skali od 2 do 9 punktów. Sprawiedliwa rywalizacja była możliwa, dzięki temu, że jury dostawało do oceny dania oznaczone kodami, które były szczelnie zamknięte w pojemnikach. Dzięki temu sędziowie nie wiedzieli, której drużyny potrawę aktualnie oceniają.
 
 
Polska wołowina QMP hitem Mistrzostw
Historia BBQ wywodzi się z tradycji kowbojskich, kiedy to kawałki wołowiny były zakopywane w wygasającym ognisku, a rano były upieczone, kruche i soczyste. Dlatego na Partnera Strategicznego Mistrzostw wybrana została Polska Wołowina QMP - certyfikowana wołowina dojrzewająca, która słynie ze swojej miękkości, kruchości, soczystości. W przerwach podczas przygotowań do konkursu, uczestnicy wszystkich teamów chętnie odpoczywali w biało czerwonym namiocie QMP, w którym zajadali się polskimi stekami i znakomitym pieczony udźcem QMP. Na końcu imprezy nie było drużyny, która nie powtarzałaby głośno i z uznaniem słowa WOŁOWINA.
 
 
Przede wszystkim świetna zabawa
Drużyny były bardzo dobrze przygotowane i do zadań konkursowych podeszły z pełnym profesjonalizmem. Dla większości z nich branie udziału w podobnych konkursach na całym świecie to sposób na życie. Pomimo rywalizacji wszyscy doskonale się bawili i dbali nie tylko o najlepszy smak dań, ale także o show towarzyszące przygotowaniom.  
 
 
Grillowanie a BBQ
Różnica pomiędzy grillowaniem a barbecue jest znacząca. Grillowanie jest szybką formą przyrządzania dań na dużym ogniu. Temperatura grillowania to około 200°C-300°C, a czas kilka lub kilkanaście minut na ruszcie umiejscowionym bezpośrednio nad żarem. Barbecue umożliwia przyrządzanie dań na małym ogniu. Trwa znacznie dłużej, kilka lub nawet kilkanaście godzin, temperatura może być kontrolowana w szerokim zakresie od 50°C do 300°C. Czas obróbki cieplnej jest długi, lecz efekt końcowy jest od razu wyczuwalny w postaci rozpływającego się w ustach mięsa, które może mieć wiele różnych aromatów w zależności od inwencji autora. Metodą BBQ można poradzić sobie nawet z trudniejszymi w przyrządzaniu kawałkami mięsa, jak żeberka czy mostek. Na grilla potrzebujemy wysokiej jakości steki czy inne delikatne kawałki mięsa.
 
 
Historia Mistrzostw
Mistrzostwa Europy to impreza cykliczna odbywająca się raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w WBQA, czyli Światowym Stowarzyszeniu BBQ. Ma ona na celu promowanie najnowszych trendów barbecue. Organizacja skupia obecnie 20 państw europejskich, a z 60-cioma jest w kontakcie. Ostatnie Mistrzostwa Europy odbyły się w 2012 roku w Belgii (Torhout). W mistrzostwach brały udział 54 zespoły. Impreza zgromadziła ok. 200 tys. widzów.
 
 
Atrakcje dla całej rodzinyGoście i kibice z całej Polski, oprócz mozliwości oglądania fantastycznego pokazu sztuki kulinarnej, mogli także skorzystać z wielu atrakcji. Imprezę uświetnił zlot motocyklistów, występy muzyków country, a także koncerty gwiazd, takich jak: Ewelina Lisowska, Patrycja Markowska, Sandra i Jennifer Rush.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego jest branżową organizacją rolniczą zrzeszającą rolników prowadzących chów bydła mięsnego. Celem Zrzeszenia jest promocja spożycia wołowiny, podnoszenie świadomości produktu wśród konsumentów, wspieranie producentów na rzecz ich rozwoju, podnoszenia kwalifikacji oraz jakości produkowanego żywca. Zrzeszenie jest twórcą i właścicielem systemu produkcji wołowiny Quality Meat Program (QMP) gwarantującego powtarzalną wysoką jakość mięsa.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000