Polska wołowina QMP hitem Mistrzostw
Historia BBQ wywodzi się z tradycji kowbojskich, kiedy to kawałki wołowiny były zakopywane w wygasającym ognisku, a rano były upieczone, kruche i soczyste. Dlatego na Partnera Strategicznego Mistrzostw wybrana została Polska Wołowina QMP - certyfikowana wołowina dojrzewająca, która słynie ze swojej miękkości, kruchości, soczystości. W przerwach podczas przygotowań do konkursu, uczestnicy wszystkich teamów chętnie odpoczywali w biało czerwonym namiocie QMP, w którym zajadali się polskimi stekami i znakomitym pieczony udźcem QMP. Na końcu imprezy nie było drużyny, która nie powtarzałaby głośno i z uznaniem słowa WOŁOWINA.
Przede wszystkim świetna zabawa
Drużyny były bardzo dobrze przygotowane i do zadań konkursowych podeszły z pełnym profesjonalizmem. Dla większości z nich branie udziału w podobnych konkursach na całym świecie to sposób na życie. Pomimo rywalizacji wszyscy doskonale się bawili i dbali nie tylko o najlepszy smak dań, ale także o show towarzyszące przygotowaniom.
Grillowanie a BBQ
Różnica pomiędzy grillowaniem a barbecue jest znacząca. Grillowanie jest szybką formą przyrządzania dań na dużym ogniu. Temperatura grillowania to około 200°C-300°C, a czas kilka lub kilkanaście minut na ruszcie umiejscowionym bezpośrednio nad żarem. Barbecue umożliwia przyrządzanie dań na małym ogniu. Trwa znacznie dłużej, kilka lub nawet kilkanaście godzin, temperatura może być kontrolowana w szerokim zakresie od 50°C do 300°C. Czas obróbki cieplnej jest długi, lecz efekt końcowy jest od razu wyczuwalny w postaci rozpływającego się w ustach mięsa, które może mieć wiele różnych aromatów w zależności od inwencji autora. Metodą BBQ można poradzić sobie nawet z trudniejszymi w przyrządzaniu kawałkami mięsa, jak żeberka czy mostek. Na grilla potrzebujemy wysokiej jakości steki czy inne delikatne kawałki mięsa.
Historia Mistrzostw
Mistrzostwa Europy to impreza cykliczna odbywająca się raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w WBQA, czyli Światowym Stowarzyszeniu BBQ. Ma ona na celu promowanie najnowszych trendów barbecue. Organizacja skupia obecnie 20 państw europejskich, a z 60-cioma jest w kontakcie. Ostatnie Mistrzostwa Europy odbyły się w 2012 roku w Belgii (Torhout). W mistrzostwach brały udział 54 zespoły. Impreza zgromadziła ok. 200 tys. widzów.
Atrakcje dla całej rodzinyGoście i kibice z całej Polski, oprócz mozliwości oglądania fantastycznego pokazu sztuki kulinarnej, mogli także skorzystać z wielu atrakcji. Imprezę uświetnił zlot motocyklistów, występy muzyków country, a także koncerty gwiazd, takich jak: Ewelina Lisowska, Patrycja Markowska, Sandra i Jennifer Rush.
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego jest branżową organizacją rolniczą zrzeszającą rolników prowadzących chów bydła mięsnego. Celem Zrzeszenia jest promocja spożycia wołowiny, podnoszenie świadomości produktu wśród konsumentów, wspieranie producentów na rzecz ich rozwoju, podnoszenia kwalifikacji oraz jakości produkowanego żywca. Zrzeszenie jest twórcą i właścicielem systemu produkcji wołowiny Quality Meat Program (QMP) gwarantującego powtarzalną wysoką jakość mięsa.