Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Za nami V Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych


Za nami V Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbyła się 11-12 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis, pod hasłem Kwiatowy smak orientu. Podczas festiwalu nie zabrakło warsztatów, prelekcji na scenie i w ogrodzie, pokazów oraz wystawców z bogatą ofertą produktów ekologicznych i naturalnych.
 

Kwiatowa kuchnia

W tym roku kwiatowe dania przygotowywali – Szef Kuchni Mariusz Siwak wraz z córką Natalką oraz Szef Kuchni Paweł Romankiewicz. W ich menu pojawiły się wyszukane oraz proste dania z kwiatów jadalnych. Szef Mariusz serwował tajską zupę z liliowcami, sałatkę makaronową z aksamitką oraz babeczki z lawendowym serkiem. W kuchni Pawła Romankiewicza temperatura była gorąca!  Szef Paweł gotował w kociołkach podwieszanych nad ogniskami! W jego kuchni królowały kwiatowe kaszotta. Prawdziwym hitem okazały się kiszone pąki liliowców serwowane m.in.: na pajdzie ze smalcem w wersji tradycyjnej lub wege.
 


Nad kwiatową kuchnią czuwała dr biochemii Małgorzata Kalemba Drożdż. Autorka książek o kwiaty jadalnych dbała o to aby do dań trafiały tylko jadalne kwiaty. Dr Małgorzata prowadziła prelekcje na scenie głównej i udzielała porad w namiocie eksperckim. Na jej stoisku można było posmakować kwiatów jadalnych, nabyć książki ekspertki oraz obejrzeć spiżarnię z suszonymi kwiatami, syropami, kiszonkami, octami i oliwami przygotowanymi z użyciem kwiatów jadalnych.

Kuchnia kosmetyczna

Na festiwalowej scenie po raz kolejny zagościła Kuchnia Kosmetyczna Makutu. Katarzyna Majewska, specjalistka od naturalnych kosmetyków, zgodnie z tegorocznym tematem przewodnim festiwalu opowiadała o japońskim rytuale pielęgnacji włosów. Słuchacze mogli poznać przepis na kwiatowo-ziołową mieszankę do pielęgnacji włosów. Nie zabrakło również warsztatów, podczas których opowiadała jak dbać o cerę by była jasna, zdrowa i bez przebarwień. Katarzyna Majewska razem z publicznością przygotowała także jadalne toniki.
 


Plenerowe prelekcje i porady ogrodnicze


Festiwal to również okazja do spotkania z prof. UPP dr hab. Agnieszką Krzymińską. Profesor Krzymińska zabrała gości festiwalu na niezwykła wycieczkę po ogrodach z grupy Ogrodowa Filozofia Smaku. Podczas plenerowych prelekcji w ogrodach kwiatów jadalnych Kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opowiadała o sekretach pięknych ogrodów oraz ekologicznej uprawie kwiatów i ziół. Patronem plenerowych prelekcji był Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020. Podczas tegorocznej edycji festiwalu można było również skorzystać z  konsultacji w Punkcie Informacji Funduszy Europejskich. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego przygotował prelekcję na scenie głównej. Piotr Wolski - Kierownik Biura ds. Koordynacji Instrumentów Wsparcia w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Zachodniopomorskiego opowiedział o Zielonym Ładzie – Przyszłości Europy.

O uprawie i pielęgnacji roślin opowiadali również  specjaliści z PlantiCo - Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Zielonki Sp. z o.o. Zakład Hodowlano Nasienny POLAN. Podczas prelekcji oraz pokazów podpowiadali, jak wysiać kwiaty jadalne oraz jak pielęgnować i hodować zioła czy kiełki. Indywidualnych porad można było zaczerpnąć na ich stoisku.
 


Pokazy florystyczne i konkurs florystyczny

Niezwykły kunszt florystyczny Profesor Agnieszki Krzymińskiej można było podziwiać na scenie głównej podczas pokazów florystycznych. Florystyka towarzyszyła nam w dekoracjach stołów i altan. W tym roku dekoracje florystyczne przygotowały kursantki Szkoły Żak. Początkujące i bardzo zdolne florystyki przygotowały kilkanaście kompozycji na każdą okazję. Kursantki Szkoły Żak zmierzyły się również w konkursie florystycznym. W sobotę każda z florystek przygotowała jadalną dekorację stołu w stylu zen lub orientalnym. W niedzielę florystyki zaprezentowały kompozycję w szkle w stylu orientalnym. Głosem publiczności w kategorii dekoracja stołu zwyciężyła Emila Nadolna, pierwsze miejsce w kategorii dekoracja w szkle zdobyła Izabela Kołgan. Fundatorem nagród byli: Zachodniopomorska Izba Rolnicza, Fiskars oraz Hortulus.

Carving

Na tegorocznym festiwalu nie mogło zabraknąć carvingu. Gościom wydarzenia tą tajską sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach prezentowali Paweł Sztenderski oraz Dominika Sadowska z Carving-Art. Mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski prowadził pokazy na scenie głównej. Własnych sił w carvingu można było spróbować podczas warsztatów prowadzonych na stoisku Carving-Art.


Stoiska wystawiennicze i Polska Smakuje

Do tegorocznej edycji wydarzenia ponownie dołączył KOWR OT Koszalin z programem Polska Smakuje. Na stoiskach Polska Smakuje można było bliżej poznać Zachodniopomorskich Producentów Produktów Regionalnych. W tym roku swoje specjały prezentowało ponad 30 wyjątkowych wystawców. W ich asortymencie pojawiły się: sery, przetwory, nalewki, wina, miody oraz łakocie. Wśród wystawców pojawili się również producenci naturalnych kosmetyków. Niektórzy z wystawców pokusili się o przygotowanie specjalnych festiwalowych edycji swoich produkty. Odlodowo zaserwowało lody o smaku pysznogłówki czy czarnego bzu, a Skarby Agatki przygotowały ogórki kiszone z kwiatami.

Tradycyjnie spośród wystawców wyłoniono najlepsze stoisko. Punkty przyznawane były w kilku kategoriach, zarówno za estetykę stoiska, jak i kreatywność. Pierwszą nagrodę jednogłośnie otrzymał Lawendowy Zawrót Głowy. Na stoisku Lawendowego Zawrotu Głowy można było nie tylko zakupić cały przekrój różnych produktów z lawendy. Właściciele firmy przygotowali wiele atrakcji - można było wygrać przejażdżkę lawendowozem oraz sesję zdjęciową w lawendowym polu. Wyróżnienie w konkursie zdobyła Ecokolonia. Fundatorem nagród byli: Zachodniopomorska Izba Rolnicza, Fiskars oraz Hortulus.

Tablice, ulotki, inspiracje

Na gości festiwalu czekała również cała masa inspiracji, przepisów i tablic edukacyjnych. Po skorzystaniu z atrakcji festiwalu goście mogli udać się na spacer po Ogrodach Hortulus Spectabilis, podziwiać widoki z górnego tarasu wieży widokowej oraz zgubić się największym na świecie labiryncie grabowym.
 
Link do galerii:
źródło: www.hortulus-spectabilis.com.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000