Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Finał Junior Culin...
Krakowianin z tytu...
Najlepsza ekipa na...
X Ogólnopolski Kon...
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Laureaci Konkursu ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Fanex
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
X Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Kuchnia Polska na Mazowszu 2018


Dnia 16 listopada 2018 roku, w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, odbył się finał jubileuszowego X Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2018.
 
Jak co roku, w tym również konkurs składał się z dwóch części:
  • Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies
  • Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.

Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn reprezentujących następujące placówki:
  • Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
  • Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
  • Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  • Niepubliczne Technikum im. 72 Pułku Piechoty w Radomiu
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach
  • Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
  • Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
  • Zespół Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach
  • Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.
Poza konkursem w rozgrywkach uczestniczyli uczniowie z Białorusi reprezentując:
  • Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь.

W tegorocznej edycji, zadaniem finalistów Konkursu Kulinarnego było wykonanie dwóch potraw:
  • gorącej zakąski z wykorzystaniem filetu z lina oraz pora
  • dania głównego z uda indyka z użyciem dyni oraz czosnku.
Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2-osobowe miały 90 minut.
 
 
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
  • dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)
  • testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym i improstyl. W klasycznym uczestnicy przygotowywali nakrycie dla gościa room servis na tacy kelnerskiej prostokątnej do śniadania wiedeńskiego z jajem na miękko w szklance. W nakryciu improstyl motywem przewodnim była kolacja z champagne.
  • wykonania filetowania pieczonego pstrąga (porcja talerzowa około 35 dkg) w obecności gościa.

Wyniki X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2018
I miejsce
  • w konkursie kulinarnym – Michał Teklak i Wiktoria Marchlewska z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
  • w konkursie kelnerskim – Ewelina Wojtal z Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie.

II miejsce
  • w konkursie kulinarnym – Jacek Darnowski i Jakub Sobczak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, Krystian Sawicki i Kamil Waluk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
  • w konkursie kelnerskim – Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, Mateusz Ludwiniak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

III miejsce

  • w konkursie kulinarnym:
- Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
- Kamila Krzyczmonik i Jakub Pawula z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
- Damian Durski i Żaneta Marciniak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Żychlina.
  • w konkursie kelnerskim:
- Aneta Warsińska z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi
- Julia Podsiadła z Niepublicznego Technikum im. 72 Pułku Piechoty z Radomia
- Karolina Zakrzewska z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy.
 


Wyróżnienia
  • w konkursie kulinarnym:
Patrycja Brejnak i Antonina Kossut z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Егор Окунев, Екатерина Чурбанова - Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь.
  • w konkursie kelnerskim:
Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Grand Prix oraz Puchar Smakosza zdobył: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
 
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
 
 
Zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:
Jury degustacyjne w składzie:
  • Andrzej Bryk
  • Stefan Birek
  • Mariusz Jeznach
  • Zbigniew Łęgowski
  • Grzegorz Goleń
  • Niklas Siebecke.

Jury techniczne w składzie:
  • Jacek Schliske
  • Daniel Jakubiec
  • Paweł Zieliński
  • Emilia Durka.
Natomiast zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:
  • Grzegorz Górnik
  • Jerzy Czapla
  • Olaf Ratz
  • Marcin Irla
  • Mariusz Nowicki.
W piątek 16 listopada oraz w sobotę 17 listopada konkursowi towarzyszyły pokazy kulinarne oraz warsztaty: kulinarne, baristyczne, barmańskie, prowadzone przez znakomitych szefów kuchni, wybitnych specjalistów branży:
  • Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów
  • Marcina Molika – Szefa Kuchni Restauracji Drukarnia
  • Magdalenę Kusal – nauczyciela Zespołu Szkół Spożywczo - Gastronomicznych
  • Piotra Lasockiego – Trenera personalnego Core Fitness
  • Macieja Szymańskiego, Tomasza Dziewięckiego, Kamila Majewskiego, Macieja Chojarę – Bar Work Academy
  • Dawida Zagrzywiec –Sous Chefa Restauracji Hotelu Renaissance Warsaw Airpot
  • Егорa Окунев, Екатеринa Чурбанова ,Дарья Ерофеенко – Могилевский государственный университет продовольствия.

Konkurs zorganizowany był przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Barson Watersystem Reinex Barry Callebaut Belfood
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000