W Ustroniu 15 sierpnia 2015 r. był dniem pod znakiem baraniny. Jubileuszowe Święto Baraniny i X Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny przyciągnęły zarówno wielu widzów, jak i znamienitych gości. W tegorocznej edycji uczestnicy konkursu zmierzyli się z przygotowaniem dania głównego, w którym najważniejszym składnikiem był comber z jagnięciny oraz deser na bazie regionalnych serów.
X Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM Gastro. Rywalizacja kucharzy była na najwyższym poziomie i bardzo wyrównana. Pierwsze miejsce zajęli Przemysław Gościniak i Tomasz Kemona z hotelu Poziom 511 w Ogrodzieńcu, którzy otrzymali Przepiękny Puchar Burmistrza Miasta Ustronia dla najlepszej drużyny. Drugie miejsce wywalczyli sobie Łukasz Wójcikiewicz i Ernest Gajownik z hotelu Narvil w Serocku. Na najniższym podium stanęli Michał Ziaja i Karol Płoch z hotelu Hilton Garden Inn w Rzeszowie.
Ponadto w konkursie wizieli udział również:
- Kamil Godlewski, Łukasz Milewski - Rest. Przypraw Dopraw Warszawa;
- Łukasz Trybulski, Patryk Grabowisz - Hotel Diament Zabrze;
- Tomas Jasinek, Vojta Hascik - Junior Team Ołomuniec Czech Republik;
- Kamil Dąbrowski, Wiktor Stefaniak - Rest. Kuźnia Kulturalna Warszawa;
- Piotr Huszcz, Darek Cygan - Rest. Piano Lublin.
Specjalne wyróżnienie od Gromady Górali otrzymała Karolina Wiśniewska i Damian Dawidowicz z hotelu VellnessProVita w Kołobrzegu.
Cały konkurs oceniało międzynarodowe jury, które składało się z następujących osób:
- Andrzeja Bryka - byłego prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Sekretarza,
- Michała Góreckiego - sekretarza,
- Daniela Makulskiego - koordynatora,
- Thierry Ayel (Francja),
- Artura Musztyfagę,
- Karela Drapal (Republika Czeska),
- Piotra Szczygielskiego,
- Jacka Schliske,
- Konrada Birke,
- Jacka Zięmbę,
- Michała Henzela
- Zbyszka Łęgowskiego.
Rolę gospodarza miejsca konkursu pełnił Krzysztof Gawlik - nadworny kucharz z RM Gastro.
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny są nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2015, który odbędzie się w dniach 22 - 23 września, gdzie wystartuje zwycięska ekipa, która otrzymała na ten cel od KPP czek w wysokości 1500 zł.
Ponadto część nazwana w skrócie folklorystyczna, po raz pierwszy, odbyła się na rynku. A zaczęło się od udziału górali i ich przyjaciół oraz wystrzału armaty Czesia Kanafka z Bładnic. Po przejściu na scenę rynku strzelano na wiwat i Wielki zbójnik - Jan Sztefek otworzył Święto Baraniny, które zaszczycili: Starosta cieszyński, Janusz Król i posłanka na Sejm - Aleksandra Trybuś-Cieślar. Na scenie wystąpili także: Agata Czudek, Czesław Kanafek, Henryk Klajsek, Sławek Musiał, Józef Nizio i inni.
Skromna, ale gustowna scenografia zrobiła wrażenie. Zawdzięczamy ją Kazowi Urbasiowi, który przywiózł z Cieszyna swoje eksponaty góralskie, organizatorowi - Wielkiemu zbójnikowi, związanej z lasem firmie Borowik i potężnej armacie Czesława Kanafka. Dużym powodzeniem cieszyła się też zagródka z owcami Karola Zorychty z Dzięgielowa, który wykonał przed sceną strzyżenie owcy.
Grupa śpiewcza GRONIE rozpoczęła dostosowanymi do imprezy pieśniami o owcach i zbójnikach. Występy GRONI przerywała związana ze świętem Baraniny Kapela Kaza Nędzy Urbasia - TORKA. Grały ponadto uznane kapele góralskie, m.in. kapela góralska BACÓWKA i gajdosz Otmar Kantor BUKOŃ z Dorotą Kurek z Jabłonkowa.
Imprezę na rynku prowadził Stanisław Jaskułka, który nie tylko zapowiadał, ale ku zdumieniu widzów popisywał się wiedzą o pasterstwie, historii żentycowej i hutniczej Ustronia. Opowiadał o medycynie góralskiej, kuchni góralskiej, sypał kawałami i włączał się ze śpiewem. Promował gości specjalnych imprezy - ostatniego rusznikarza Cieszynek w Europie, czy też Kazimierza Wawrzyka.
W czasie trwania Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny, w Sali Sesyjnej UM, odbyła się również Międzynarodowa i Interdyscyplinarna Konferencja Popularno-Naukowa Owce i baranina - od Karpat po Wyspy Owcze. Pokłosiem tej konferencji była degustacja podrobów zewnętrznych baranów, które wykonał sam Zbójnik honorowy - Napoleon - Piotr Lenart, który przybył aż z Ostromecka. Na konferencji odbyły się też pokazy kulinarne w wykonaniu młodzieży.
Głównym celem Święta Baraniny i Mistrzostw konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim. Na stoiskach gastronomicznych królowała jagnięcina, gulasz, pierogi i symbolicznie baran na rożnie. Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych. Jak co roku, odbył się konkurs plastyczny w Bibliotece Miejskiej oraz konkurs kulinarny dla dzieci.
Jubileuszowa edycja X Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny została zorganizowana przez Leszka Makulskiego przy wsparciu i pomocy merytorycznej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem konkursu była firma RM Gastro, której szefem jest David Riedel.
Głównymi organizatorami byli: Leszek Makulski i Jan Sztefek Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim. Patronat honorowy nad całym wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta cieszyński, Burmistrz Miasta Ustroń, Uniwersytet Śląski, Wyższa Szkoła Zarządzania w Katowicach, Gazeta ustrońska, portal OX.PL i inni.
SERDECZNIE DZIĘKUJEMY
za wsparcie i poparcie
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.