Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
X Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny


W Ustroniu 15 sierpnia 2015 r. był dniem pod znakiem baraniny. Jubileuszowe Święto Baraniny i X Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny przyciągnęły zarówno wielu widzów, jak i znamienitych gości. W tegorocznej edycji uczestnicy konkursu zmierzyli się z przygotowaniem dania głównego, w którym najważniejszym składnikiem był comber z jagnięciny oraz deser na bazie regionalnych serów.
 
                                                     
 
X Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM Gastro. Rywalizacja kucharzy była na najwyższym poziomie i bardzo wyrównana. Pierwsze miejsce zajęli Przemysław Gościniak i Tomasz Kemona z hotelu Poziom 511 w Ogrodzieńcu, którzy otrzymali Przepiękny Puchar Burmistrza Miasta Ustronia dla najlepszej drużyny. Drugie miejsce wywalczyli sobie Łukasz Wójcikiewicz i Ernest Gajownik z hotelu Narvil w Serocku. Na najniższym podium stanęli Michał Ziaja i Karol Płoch z hotelu Hilton Garden Inn w Rzeszowie.

Ponadto w konkursie wizieli udział również:

  • Kamil Godlewski, Łukasz Milewski - Rest. Przypraw Dopraw Warszawa;
  • Łukasz Trybulski, Patryk Grabowisz - Hotel Diament Zabrze;
  • Tomas Jasinek, Vojta Hascik - Junior Team Ołomuniec Czech Republik;
  • Kamil Dąbrowski, Wiktor Stefaniak - Rest. Kuźnia Kulturalna Warszawa;
  • Piotr Huszcz, Darek Cygan - Rest. Piano Lublin.

Specjalne wyróżnienie od Gromady Górali otrzymała Karolina Wiśniewska i Damian Dawidowicz z hotelu VellnessProVita w Kołobrzegu.

 
Cały konkurs oceniało międzynarodowe jury, które składało się z następujących osób:
  • Andrzeja Bryka - byłego prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Sekretarza,
  • Michała Góreckiego - sekretarza, 
  • Daniela Makulskiego - koordynatora,
  • Thierry Ayel (Francja),
  • Artura Musztyfagę,
  • Karela Drapal (Republika Czeska),
  • Piotra Szczygielskiego,
  • Jacka Schliske,
  • Konrada Birke,
  • Jacka Zięmbę,
  • Michała Henzela
  • Zbyszka Łęgowskiego.
Rolę gospodarza miejsca konkursu pełnił Krzysztof Gawlik - nadworny kucharz z RM Gastro.
 
 
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny są nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2015, który odbędzie się w dniach 22 - 23 września, gdzie wystartuje zwycięska ekipa, która otrzymała na ten cel od KPP czek w wysokości 1500 zł.
 
Ponadto część nazwana w skrócie folklorystyczna, po raz pierwszy, odbyła się na rynku. A zaczęło się od udziału górali i ich przyjaciół oraz wystrzału armaty Czesia Kanafka z Bładnic. Po przejściu na scenę rynku strzelano na wiwat i Wielki zbójnik - Jan Sztefek otworzył Święto Baraniny, które zaszczycili: Starosta cieszyński, Janusz Król i posłanka na Sejm - Aleksandra Trybuś-Cieślar. Na scenie wystąpili także: Agata Czudek, Czesław Kanafek, Henryk Klajsek, Sławek Musiał, Józef Nizio i inni.
 
Skromna, ale gustowna scenografia zrobiła wrażenie. Zawdzięczamy ją Kazowi Urbasiowi, który przywiózł z Cieszyna swoje eksponaty góralskie, organizatorowi - Wielkiemu zbójnikowi, związanej z lasem firmie Borowik i potężnej armacie Czesława Kanafka. Dużym powodzeniem cieszyła się też zagródka z owcami Karola Zorychty z Dzięgielowa, który wykonał przed sceną strzyżenie owcy.
 
 
Grupa śpiewcza GRONIE rozpoczęła dostosowanymi do imprezy pieśniami o owcach i zbójnikach. Występy GRONI przerywała związana ze świętem Baraniny Kapela Kaza Nędzy Urbasia - TORKA. Grały ponadto uznane kapele góralskie, m.in. kapela góralska BACÓWKA i gajdosz Otmar Kantor BUKOŃ z Dorotą Kurek z Jabłonkowa.
 
Imprezę na rynku prowadził Stanisław Jaskułka, który nie tylko zapowiadał, ale ku zdumieniu widzów popisywał się wiedzą o pasterstwie, historii żentycowej i hutniczej Ustronia. Opowiadał o medycynie góralskiej, kuchni góralskiej, sypał kawałami i włączał się ze śpiewem. Promował gości specjalnych imprezy - ostatniego rusznikarza Cieszynek w Europie, czy też Kazimierza Wawrzyka.
  
W czasie trwania Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny, w Sali Sesyjnej UM, odbyła się również Międzynarodowa i Interdyscyplinarna Konferencja Popularno-Naukowa Owce i baranina - od Karpat po Wyspy Owcze. Pokłosiem tej  konferencji była degustacja podrobów zewnętrznych baranów, które wykonał sam Zbójnik honorowy - Napoleon - Piotr Lenart, który przybył aż z Ostromecka. Na konferencji odbyły się też pokazy kulinarne w wykonaniu młodzieży.
 
Głównym celem Święta Baraniny i Mistrzostw konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim. Na stoiskach gastronomicznych królowała jagnięcina, gulasz, pierogi i symbolicznie baran na rożnie. Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych. Jak co roku, odbył się konkurs plastyczny w Bibliotece Miejskiej oraz konkurs kulinarny dla dzieci. 
     
 
Jubileuszowa edycja X Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny została zorganizowana przez Leszka Makulskiego przy wsparciu i pomocy merytorycznej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem konkursu była firma RM Gastro, której szefem jest David Riedel.
 
Głównymi organizatorami byli: Leszek Makulski i Jan Sztefek Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim. Patronat honorowy nad całym wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta cieszyński, Burmistrz Miasta Ustroń, Uniwersytet  Śląski, Wyższa Szkoła Zarządzania w Katowicach, Gazeta ustrońska, portal OX.PL i inni.
 
SERDECZNIE   DZIĘKUJEMY
za wsparcie i poparcie
 
Więcej informacji znajdą Państwo na www.gorale.ustron.pl i na facebooku

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000