Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
X Festiwal Śląskie Smaki


Długi weekend w śląskim był nie tylko upalny, ale przede wszystkim smaczny. Nad Placem Hoffa w Wiśle unosił się aromat regionalnych potraw, a wszystko za sprawą Festiwalu Śląskie Smaki, którego 10. edycja odbyła się w tej beskidzkiej miejscowości. Impreza przyciągnęła tłumy spragnione nie tylko kulinarnych doznań.
 
Połączenie konkursu kulinarnego i oferty kulturalnej po raz kolejny okazało się prawdziwym przepisem na sukces. W trakcie kulinarnych zmagań w szranki stanęły 23 drużyny, podzielone na trzy kategorie - profesjonalnych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i amatorów. Jury miało nie lada problem, jak bowiem porównać wołowe policzki na buraczkach, roladki wieprzowe z kluskami z tarcia, medaliony z koziny i żebroczkę? Czy też tort Sachera ze szpajzą w stylu art lub kołoczem z rabarbarem? Jednak po długich dyskusjach jury wyłoniło zwycięzców.
 
 
Laureatami 10., jubileuszowego Festiwalu Śląskie Smaki zostali: Ośrodek Karina z Wisły (amatorzy), Restauracja Hotelu Spa Laskowo*** z Jankowic (profesjonaliści) oraz Paula & Dima, czyli uczniowie reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Poza nagrodami rzeczowymi otrzymali statuetki Złotych Durszlaków i zaszczytny tytuł Ekspertów Śląskich Smaków 2015.
 
 
Konkurs kulinarny to jednak tylko jedna z atrakcji imprezy. Turyści i mieszkańcy Wisły zobaczyli również bitwę smaków, czyli zmagania Remigiusza Rączki i Heleny Legierskiej z kapuśniakiem i kapuśnicą oraz występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk. O sytość ich żołądków zadbały lokale Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Skosztować można było m. in. śląskiej rolady z kluskami i modrą kapustą, żeberek z panczkrautem, faszerowanych gęsich szyi czy kołocza, czyli dań, które na co dzień dostępne są w szlakowych restauracjach. Od soboty menu Śląskie Smaki dostępne jest już w 31 lokalach. W trakcie Festiwalu na Szlak oficjalnie przyjęto Restaurację Enklawa z Tychów oraz Restaurację Hotelu Spa Laskowo, która swój akces przypieczętowała konkursowym zwycięstwem.
 
 
X Festiwal Śląskie Smaki z pewnością na długo zostanie w pamięci uczestników imprezy. Podobnie jak aromat konkursowych potraw, który unosił się nad wiślańskim Placem Hoffa.
 
LAUREACI X FESTIWALU ŚLĄSKIE SMAKI
 
KATEGORIA AMATORÓW
 
I MIEJCE – OŚRODEK KARINA Z WISŁY
  • bryndzula z ziemniokami
  • żebroczka wiślańska
  • kołocz wiślański z łowocami i herbatą z rozmajytymi zielinami.
II MIEJSCE – STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE PRZY ZAKŁADZIE TECHNOLOGII I OCENY JAKOŚCI
                       ŻYWNOŚCI ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH
  • Chudo Jewa
  • rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą
  • szpajza w stylu art.

III MIEJSCE – RADA POWIATOWA KGW W KŁOBUCKU
  • gołąbki z kaszą jaglaną
  • zupa grzybowa z pulpecikami
  • bitki z karkówki duszone w ziołach z cebulką, ziemniaczkami kulkami z panierowaną młoda kapustą
  • ciasto z manną i jabłkami na ciepło.

 

KATEGORIA UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

 
I MIEJSCE – PAULA & DIMA Z ZESPOŁU SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH I HANDLOWYCH
                      W BIELSKU-BIAŁEJ 
  • krem z botwinki
  • rostbef z modrą kapustą i kluskami
  • szpajza z siana.


II MIEJSCE – ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA W ŻARKACH

  • zupa krem z łakotnym zielem i porem
  • kaczka z karmelizowanymi buraczkami i młodą kapustą oraz sosem malinowym w asyście pieczonych ziemniaczków
  • ciasto rabarbarowe z budyniem muśnięte sosem wiśniowym.


III MIEJSCE – ZESPÓŁ SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH I HANDLOWYCH W BIELSKU-BIAŁEJ

  • placki z pokrzywy z sosem z czosnku niedźwiedziego
  • zupa z kalarepy
  • policzki wołowe w sosie własnym z puree z cieciorki i nowalijką.

KATEGORIA PROFESJONALISTÓW
 
I MIEJSCE – RESTAURACJA HOTELU SPA LASKOWO*** W JANKOWICACH
  • wędzona słonina podana z pieczywem z palonym sianem
  • żurek śląski na maślance
  • przepiórka z młodymi ziemniakami.

II MIEJSCE – RESTAURACJA FRYKÓWKA Z PSZCZYNY
  • śliwki węgierki duszone w miodzie wrzosowym podane z orzechowym twarożkiem, kruszonką i sosem karmelowym
  • zupa chlebowa z lubczykiem i selerem naciowym na wywarze z domowej kury podana z żółtkiem na miękko
  • ogon wołowy duszony w czerwonym winie z warzywami podany na gołąbku z ozorków, kaszy pęczak i chrzanu z szalotką, kurkami i grillowaną cukinią.
III MIEJSCE – CHATA OLIMPIJCZYKA JASIA I HELENKI Z WISŁY
  • podgardlina i wątróbka wieprzowa z cebulą
  • kapuśnica z ziemniakami i suszonymi borowikami
  • placki ziemniaczane zapiekane ze śmietaną i masłem (placki szkubane).

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000