Długi weekend w śląskim był nie tylko upalny, ale przede wszystkim smaczny. Nad Placem Hoffa w Wiśle unosił się aromat regionalnych potraw, a wszystko za sprawą Festiwalu Śląskie Smaki, którego 10. edycja odbyła się w tej beskidzkiej miejscowości. Impreza przyciągnęła tłumy spragnione nie tylko kulinarnych doznań.
Połączenie konkursu kulinarnego i oferty kulturalnej po raz kolejny okazało się prawdziwym przepisem na sukces. W trakcie kulinarnych zmagań w szranki stanęły 23 drużyny, podzielone na trzy kategorie - profesjonalnych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i amatorów. Jury miało nie lada problem, jak bowiem porównać wołowe policzki na buraczkach, roladki wieprzowe z kluskami z tarcia, medaliony z koziny i żebroczkę? Czy też tort Sachera ze szpajzą w stylu art lub kołoczem z rabarbarem? Jednak po długich dyskusjach jury wyłoniło zwycięzców.
Laureatami 10., jubileuszowego Festiwalu Śląskie Smaki zostali: Ośrodek Karina z Wisły (amatorzy), Restauracja Hotelu Spa Laskowo*** z Jankowic (profesjonaliści) oraz Paula & Dima, czyli uczniowie reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Poza nagrodami rzeczowymi otrzymali statuetki Złotych Durszlaków i zaszczytny tytuł Ekspertów Śląskich Smaków 2015.
Konkurs kulinarny to jednak tylko jedna z atrakcji imprezy. Turyści i mieszkańcy Wisły zobaczyli również bitwę smaków, czyli zmagania Remigiusza Rączki i Heleny Legierskiej z kapuśniakiem i kapuśnicą oraz występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk. O sytość ich żołądków zadbały lokale Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Skosztować można było m. in. śląskiej rolady z kluskami i modrą kapustą, żeberek z panczkrautem, faszerowanych gęsich szyi czy kołocza, czyli dań, które na co dzień dostępne są w szlakowych restauracjach. Od soboty menu Śląskie Smaki dostępne jest już w 31 lokalach. W trakcie Festiwalu na Szlak oficjalnie przyjęto Restaurację Enklawa z Tychów oraz Restaurację Hotelu Spa Laskowo, która swój akces przypieczętowała konkursowym zwycięstwem.
X Festiwal Śląskie Smaki z pewnością na długo zostanie w pamięci uczestników imprezy. Podobnie jak aromat konkursowych potraw, który unosił się nad wiślańskim Placem Hoffa.
LAUREACI X FESTIWALU ŚLĄSKIE SMAKI
KATEGORIA AMATORÓW
I MIEJCE – OŚRODEK KARINA Z WISŁY
- bryndzula z ziemniokami
- żebroczka wiślańska
- kołocz wiślański z łowocami i herbatą z rozmajytymi zielinami.
II MIEJSCE – STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE PRZY ZAKŁADZIE TECHNOLOGII I OCENY JAKOŚCI
ŻYWNOŚCI ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH
- Chudo Jewa
- rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą
- szpajza w stylu art.
III MIEJSCE – RADA POWIATOWA KGW W KŁOBUCKU
- gołąbki z kaszą jaglaną
- zupa grzybowa z pulpecikami
- bitki z karkówki duszone w ziołach z cebulką, ziemniaczkami kulkami z panierowaną młoda kapustą
- ciasto z manną i jabłkami na ciepło.
KATEGORIA UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
I MIEJSCE – PAULA & DIMA Z ZESPOŁU SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH I HANDLOWYCH
W BIELSKU-BIAŁEJ
- krem z botwinki
- rostbef z modrą kapustą i kluskami
- szpajza z siana.
II MIEJSCE – ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA W ŻARKACH
- zupa krem z łakotnym zielem i porem
- kaczka z karmelizowanymi buraczkami i młodą kapustą oraz sosem malinowym w asyście pieczonych ziemniaczków
- ciasto rabarbarowe z budyniem muśnięte sosem wiśniowym.
III MIEJSCE – ZESPÓŁ SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH I HANDLOWYCH W BIELSKU-BIAŁEJ
- placki z pokrzywy z sosem z czosnku niedźwiedziego
- zupa z kalarepy
- policzki wołowe w sosie własnym z puree z cieciorki i nowalijką.
KATEGORIA PROFESJONALISTÓW
I MIEJSCE – RESTAURACJA HOTELU SPA LASKOWO*** W JANKOWICACH
- wędzona słonina podana z pieczywem z palonym sianem
- żurek śląski na maślance
- przepiórka z młodymi ziemniakami.
II MIEJSCE – RESTAURACJA FRYKÓWKA Z PSZCZYNY
- śliwki węgierki duszone w miodzie wrzosowym podane z orzechowym twarożkiem, kruszonką i sosem karmelowym
- zupa chlebowa z lubczykiem i selerem naciowym na wywarze z domowej kury podana z żółtkiem na miękko
- ogon wołowy duszony w czerwonym winie z warzywami podany na gołąbku z ozorków, kaszy pęczak i chrzanu z szalotką, kurkami i grillowaną cukinią.
III MIEJSCE – CHATA OLIMPIJCZYKA JASIA I HELENKI Z WISŁY
-
podgardlina i wątróbka wieprzowa z cebulą
-
kapuśnica z ziemniakami i suszonymi borowikami
-
placki ziemniaczane zapiekane ze śmietaną i masłem (placki szkubane).
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.