Dziedzictwo kulinarne
Wojski zebrał co prędzej z sąsiedztwa kucharzy;
Pięciu ich było,służą,on sam gospodarzy.
Jako kuchmistrz białym się fartuchem opasał,
Wdział szlafmycę, a ręce do łokciów zakasał;
(…)ręką przetarte okulary włożył,
Dobył z zanadrza księgę,odwinął,otworzył.
Księga ta miała tytuł Kucharz doskonały.(…)
Co Wojski wyczytawszy pojmie i obwieści,
To natychmiast kucharze robią umiejętni.
Wre robota, pięćdziesiąt nożów w stoły tętni(…)
Co się zgromadzić dało i z domu i z jatek,
I z lasów,i z sąsiedztwa,z bliska i z daleka:
Rzekłbyś,ptasiego tylko nie dostaje mleka.
Dwie rzeczy,których hojny pan do uczty szuka,
Łączą się w Soplicowie:dostatek i sztuka.
A.Mickiewicz Pan Tadeusz,Księga XI
Rozpoczynając relację z XX Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych nieprzypadkowo sięgnęliśmy po fragment z naszej narodowej epopei, bowiem nasz jubileuszowy konkurs przebiegał pod hasłem Dziedzictwo kulinarne. Taki tytuł to nie przypadek bowiem Kraków w tym roku został ogłoszony Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej.
8 marca 2019 roku był dniem niezwykłym dla całej szkolnej społeczności Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1, ponieważ po raz dwudziesty mieliśmy wielką przyjemność ugoszczenia reprezentantów szkół gastronomicznych z województwa małopolskiego, a także uczniów i nauczycieli przybywających z zagranicy.
W konkursie, który z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością wzięło udział 27 szkół (w tym 8 zagranicznych), 27 kucharzy,19 barmanów, 26 kelnerów oraz 26 cukierników (ogółem aż 98 uczniów). Miło nam donieść, że niektórzy z nich towarzyszą wiernie naszym zmaganiom konkursowym od samego początku, inni dołączyli później, ale wszyscy zgodnie twierdzą, że ze względu na panującą tu atmosferę chętnie przyjadą i podejmą próbę zmagań w następnych latach.
O tym wszystkim wspomniała w swoim przemówieniu pani dyrektor Małgorzata Matysik, która w zastępstwie dyrektor Barbary Brewczyńskiej powitała uczestników konkursu oraz zaproszonych gości. W tym miejscu wypada nam więc wymienić wszystkich tych, bez których nasze jubileuszowe wydarzenie nie mogłoby się odbyć. Pani dyrektor powitała reprezentantów urzędów, instytucji i szkół, którzy w wielu przypadkach wspierali konkurs od jego zarania.
Powitaliśmy zatem: Annę Korfel-Jasińską Zastępcę Prezydenta Miasta Krakowa Do Spraw Edukacji, Sebastiana Walosczyka Wizytatora Małopolskiego Kuratorium Oświaty, Wicedyrektora Wydziału Edukacji Magdalenę Węgrocką-Szwalec, proboszcza Parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski-ks. Jerzego Czerwienia, Przewodniczącego Rady Dzielnicy XVI Zygmunta Bińczyckiego i towarzyszącą mu Magdalenę Dziedzic, Pawła Muchę - Wicedyrektora Agencji Rozwoju Przemysłu oddział w Katowicach, Prezesa Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej-Wiesława Jopka z towarzyszącą mu Anną Łuszczek, Iwonę Ciećko - Zastępcę Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddział w Krakowie, Irminę Dziedzic - Kierownika Hali Selgros Cash & Carry, a także Bartłomieja Szostaka - Kierownika Sprzedaży Horeca, Marka Burkackiego - Szefa Instytutu Kulinarnego Transgurmet i Selgros oraz Macieja Szpunara - Doradcę Klienta Horeca, Rafała Fusta - Dyrektora Leroy Merlin z towarzyszącą mu Jadwigą Foltak oraz Kanclerza Konfraterni Mistrzów Barmanów Stowarzyszenia Polskich Barmanów Piotra Dziadkowca.
W dalszej części pani dyrektor powitała dyrektorów zaprzyjaźnionych szkół: Wicedyrektora Stefana Halickiego z Janą Turzovą z Presova, Dyrektor Marię Katreniakową z Bratysławy na Słowacji i Jarosławę Celechowską z Havirzova w Czechach. Obok tego serdeczne powitanie przyjęli nasi goście z Chin - Wicedyrektor Min Sing i młodzież z Jangsu Provience Xuzhou Technician Institute, goście z gruzińskiej szkoły Vacational College ICARUS Tbilisi Georgia reprezentowani przez młodzież pod opieką Otara Dabrundaszwili, Romanosa Suwariana i Panią Keso Chankoschvili. Mieliśmy też okazję powitać znanego cypryjskiego kucharza Charalamposa Constantinou oraz uczniów ze szkoły Technical School of Paphos z Cypru pod opieką Kyriakosa Thalassinosa. Przyjechali do nas także uczniowie z Saint Michel Mont Mercure oraz z Nancy we Francji, a także z zaprzyjaźnionych szkół w Norymberdze i z Martina na Słowacji.
Z zaproszenia do udziału w konkursie skorzystali również: Anna Ambrozi - Wicedyrektor Małopolskiej Szkoły Gościnności, Dorota Krawczyk - Dyrektor Zespołu Szkół Elektrycznych nr 2, Dyrektor Dorota Wierzbińska-Dubaj z Jarosławia i Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 Andrzej Ptasznik. MKSG słynie z oryginalności i wysokiej jakości prezentowanych potraw. W tym roku organizatorzy konkursu rzucili uczestnikom nie lada wyzwanie. Jak połączyć kulinarną tradycję z nowoczesnością i współczesnymi oczekiwaniami koneserów wykwintnej kuchni?
Na to pytanie, w prosty sposób odpowiedziała jedna z uczestniczek konkursu, mówiąc że dziedzictwo i tradycja mogą, a nawet muszą stać się podstawą do budowania nowych, zaskakujących smaków czy połączeń wykorzystanych produktów. Podkreśliła, że nowych potraw nie można oderwać od tego, co tkwi w naszej kulturze, bowiem wówczas łatwo można się zatracić gubiąc własną oryginalność i tożsamość. Na tę właśnie cechę prezentowanych potraw zwrócili uwagę jurorzy oceniający smak i estetykę przygotowanych dań, zakąsek, deserów i drinków.
Przejdźmy zatem do prezentacji wyników konkursu, zaczynając od kategorii kucharz (szkoły z zagranicy):
- I miejsce za potrawę z kurczaka i pistacji, żółty krokiet z dyni oraz lody z kremu o smaku pomarańczy otrzymali reprezentant szkoły Technical School of Paphos z Cypru Leontios Lianezidis pod opieką CharalamposaConstantinou,
- II miejsce za Preszowskie dziedzictwo otrzymał Daniel Ferenc ze Strednej Odbornej Skoly Obchodu a Služieb Prešov ze Słowacji pod opieką Erika Engela,
- III miejsce za Xuzhou traditionalSpiced Fish (Tradycyjna Pikantna Ryba z Xuzhou) otrzymał Chen Ziang ze szkoły Jiangsu Province Xuzhou Technician Institute, CHINA.
W tym miejscu wypada nam również wspomnieć o innych, wspaniałych potrawach przygotowanych przez pozostałych uczestników konkursu: Dmitris Nearchou przyrządził Pastę z figą i morelą w serze Halloumi oraz dzikie szparagi w wędzonym pstrągu, zaś zimny talerz mięs i warzyw w chińskim stylu zaserwował Qin Peng. Uczniowie z polskich szkół w powyższej kategorii wypadli następująco:
- I miejsce zdobył Jacek Darnowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi za zakąskę Wołowina / Jabłko Grójeckie / Burak / Sezam , opiekunem ucznia była Elżbieta Kurowska,
- II miejsce za zakąskę Pstrąg wędzony / orzech laskowy w słonym karmelu / żelek z soku z jęczmienia / chips z pstrąga / palony por / karmelizowana kiszona kapusta otrzymała Nikola Kubaczka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle pod opieką Iwony Gomoli,
- III miejsce za zakąskę Karp zatorski / moskole / bryndza / sorbet z jabłek łąckich zdobył Bartosz Starnawski z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie pod opieką Magdaleny Nosek.
Dodajmy, że i inni uczestnicy zadbali o wysoki poziom prezentowanych potraw: Witold Mondry z naszej szkoły podał pstrąga ojcowskiego w towarzystwie bryndzy i jabłka, Dorota Hirna z Jarosławia zaskoczyła oryginalnym smakiem Teriny z łososia na galaretce z rokitnika w towarzystwie salsy pomidorowo-miodowej z nutką sosu miętowego, Karina Balicka z Przemyśla zaserwowała Mus z wątróbki cielęcej z konfiturą z derenia w towarzystwie proziaka, Andrzej Sysło z Tarnowa popisał się Trzema znakami smaku, a Kacper Ciupak z Iwonicza podał Roladę mięsną z proziakiem podkarpackim i dipem czosnkowo-koperkowym. W kategorii cukiernik finał konkursuwyglądał następująco:
- I miejsce Wioletta Moryc, Katarzyna Sobczak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach pod opieką Barbary Latochy,
- II miejsce Karolina Bernacka, Jakub Herian z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie pod opieką Tomasza Dery,
- III miejsce Emilia Staniszek, Natalia Trojanowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi pod opieką Wioletty Witkowskiej.
W kategorii barman niezwykłością smaków i ich połączeń wykazali się:
- I miejsce Julia Dyrla z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 pod opieką Małgorzaty Żelawskiej-Wilk za drinka o nazwie Cocumber Fresh,
- II miejsce Nikola Sadlik z Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku-Białej pod opieką Patryka Kozieła za Jardin de rosas,
- III miejsce Patryk Szyrszeń z Zespołu Szkół nr 1 w Limanowej pod opieką Agaty Kozyry za Fruity Forest.
Biegłością w zakresie obsługi klienta wykazali się następujący uczniowie (kategoria kelner):
- I miejsce Karol Pszonak i Karol Kubas Z Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu pod opieką Wandy Mazurek,
- II miejsce Wiktoria Nicia i Kamil Rakoczy z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie pod opieką Małgorzaty Kosek-Ankus,
- III miejsce Patrycja Mikołajczyk i Katarzyna Gabrysiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi pod opieką Edyty Cieślak–Kudły.
Po ogłoszeniu wyników wszyscy goście udali się na salę gimnastyczną, która w tym dniu przeobraziła się w przepięknie udekorowaną salę restauracyjną.Tam można było skosztować potraw przygotowanych przez uczestników konkursu i ocenić jakość ich smaku oraz estetykę podania. A wszystko to w klimacie bajecznie udekorowanych stołów, które z wielką wyobraźnią zostały przyozdobione przez uczniów zgodnie z myślą przewodnią konkursu. W tej kategorii wybór był szczególnie trudny,bowiem stoły i nakrycia biły w oczy feerią barw. I zapewne to właśnie urzekło jurorów, którzy docenili złoto-czerwony, nakryty zgodnie z tradycją, stół uczniów z Chin oraz niezwykle gustowny, przygotowany ze smakiem i elegancją stół reprezentantów szkoły w Jarosławiu.
Osobno pragniemy podziękować jurorom naszego konkursu za poświęcony czas i pracę w komisjach konkursowych. Jury degustacyjne reprezentowali:
- Tomasz Smoczyk – Szef Kuchni Hotelu Grand
- Zbigniew Kurleto - Mistrz Kuchni, Przewodniczący Sekcji Gastronomicznej Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej
- Joanna Ochniak - Międzynarodowy, Certyfikowany Juror Konkursów Kulinarnych
- Wiesław Bober - jeden z najlepszych i najbardziej doświadczonych kucharzy w Polsce
- Jarosław Walczyk - Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Theo Vafidis - szef kuchni , osobowość telewizyjna
- Kurt Scheller - szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny,
- Marcin Soból - członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy
Jury techniczne:
- Łukasz Cichy - Szef Kuchni restauracji Biała Róża
- Roman Pawlik - Zastępca Szefa Kuchni restauracji Hilton Garden Inn
- Mateusz Guzik - Szef Kuchni restauracji Enoteka
- Piotr Porada - Szef Kuchni hotelu Arłamów
- Miłosz Kowalski - Szef Kuchni restauracji Halicka
- Robert Kopacz - Szef Kuchni restauracji Tauron Arena
- Tomasz Niewiara - Szef Kuchni restauracji Szary Residence
- FilipManiak - Chef de Partie Compass Group at Chelsea London Football Club Training Ground
- Rafał Bosak - Zastępca Szefa Kuchni Bistro Zakładka
- Michał Burkacki - kucharz firmy Selgros
Konkurs cukiernika-jury techniczne:
- Michał Cienki, Kamil Apostolik, Monika Ignaciuk
Jury degustacyjne:
- Stefan Przebindowski, Zbigniew Handziak, Grzegorz Prochal, Bożena Sikoń, dr Anna Przebindowska, Krzysztof Wilk
Konkurs kelnera:
- Paweł Czarnik, Jacek Grochot, Wiesław Kukuła, Łukasz Sadek.
Szkolny konkurs kucharza:
Tomasz Bezwiński, Andrzej Musiał, Zofia Zawojska, Henrik Zidek, Tomasz Zając, Krzysztof Wojtal.
Kończąc relację z XX Jubileuszowego Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych chylimy czoła przed nauczycielami wszystkich szkół biorących udział w konkursie doceniając ich trud i wkład w przygotowanie uczniów. Dziękujemy uczestnikom konkursu, którzy udowodnili, że sztuka kulinarna i związana z nią obsługa mogą stanowić najwyższy kunszt artystyczny, którego nie powstydziliby się szefowie najlepszych restauracji. Gratulujemy pomysłowości, kreatywności i doskonalenia umiejętności zawodowych.
Dziękujemy też wszystkim nauczycielom i uczniom, którzy ciężką pracą zaangażowali się w oprawę i przygotowanie konkursu, poświęcili bezinteresownie swój czas.
Zwracając się do wszystkich osób zaangażowanych w to wspaniałe wydarzenie pragniemy już dziś zaprosić do udziału w następnych zmaganiach konkursowych. I choć tym dwudziestym rokiem zamykamy jakiś etap, wchodząc w nowoczesność, pamiętajmy o naszym kulinarnym dziedzictwie, bo tylko korzystając z tradycji będziemy mogli stworzyć prawdziwą, wartościową sztukę tworzenia oryginalnych potraw i obsługi spragnionego nowych doznań klienta.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.