Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XX Jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych 2019


Dziedzictwo kulinarne

Wojski zebrał co prędzej z sąsiedztwa kucharzy;
Pięciu ich było,służą,on sam gospodarzy.
Jako kuchmistrz białym się fartuchem opasał,
Wdział szlafmycę, a ręce do łokciów zakasał;
(…)ręką przetarte okulary włożył,
Dobył z zanadrza księgę,odwinął,otworzył.

Księga ta miała tytuł Kucharz doskonały.(…)
Co Wojski  wyczytawszy pojmie i obwieści,
To natychmiast kucharze robią umiejętni.
Wre robota, pięćdziesiąt nożów w stoły tętni(…)
Co się zgromadzić dało i z domu i z jatek,
I z lasów,i z sąsiedztwa,z bliska i z daleka:
Rzekłbyś,ptasiego tylko nie dostaje mleka.
Dwie rzeczy,których hojny pan do uczty szuka,
Łączą się w Soplicowie:dostatek i sztuka.
A.Mickiewicz Pan Tadeusz,Księga XI

Rozpoczynając relację z XX Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych nieprzypadkowo sięgnęliśmy po fragment z naszej narodowej epopei, bowiem nasz jubileuszowy konkurs przebiegał pod hasłem Dziedzictwo kulinarne. Taki tytuł to nie przypadek bowiem Kraków w tym roku został ogłoszony Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej.
 
8 marca 2019 roku był dniem niezwykłym dla całej szkolnej społeczności Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1, ponieważ po raz dwudziesty mieliśmy wielką przyjemność ugoszczenia reprezentantów szkół gastronomicznych z województwa małopolskiego, a także uczniów i nauczycieli przybywających z zagranicy.
 
 
W konkursie, który z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością wzięło udział 27 szkół (w tym 8 zagranicznych), 27 kucharzy,19 barmanów, 26 kelnerów oraz 26 cukierników (ogółem aż 98 uczniów). Miło nam donieść, że niektórzy z nich towarzyszą wiernie naszym zmaganiom konkursowym od samego początku, inni dołączyli później, ale wszyscy zgodnie twierdzą, że ze względu na panującą tu atmosferę chętnie przyjadą i podejmą próbę zmagań w następnych latach.
 
O tym wszystkim wspomniała w swoim przemówieniu pani dyrektor Małgorzata Matysik, która w zastępstwie dyrektor Barbary Brewczyńskiej powitała uczestników konkursu oraz zaproszonych gości. W tym miejscu wypada nam więc wymienić wszystkich tych, bez których nasze jubileuszowe wydarzenie nie mogłoby się odbyć. Pani dyrektor powitała reprezentantów urzędów, instytucji i szkół, którzy w wielu przypadkach wspierali konkurs od jego zarania.
 
 
Powitaliśmy zatem: Annę Korfel-Jasińską Zastępcę Prezydenta Miasta Krakowa Do Spraw Edukacji, Sebastiana Walosczyka Wizytatora Małopolskiego Kuratorium Oświaty, Wicedyrektora Wydziału Edukacji Magdalenę Węgrocką-Szwalec, proboszcza Parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski-ks. Jerzego Czerwienia, Przewodniczącego Rady Dzielnicy XVI Zygmunta Bińczyckiego i towarzyszącą mu Magdalenę Dziedzic, Pawła Muchę - Wicedyrektora Agencji Rozwoju Przemysłu oddział w Katowicach, Prezesa Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej-Wiesława Jopka z towarzyszącą mu Anną Łuszczek, Iwonę Ciećko - Zastępcę Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddział w Krakowie, Irminę Dziedzic - Kierownika Hali Selgros Cash & Carry, a także Bartłomieja Szostaka - Kierownika Sprzedaży Horeca, Marka Burkackiego - Szefa Instytutu Kulinarnego Transgurmet i Selgros oraz Macieja Szpunara - Doradcę Klienta Horeca, Rafała Fusta -  Dyrektora Leroy Merlin z towarzyszącą mu Jadwigą Foltak oraz Kanclerza Konfraterni Mistrzów Barmanów Stowarzyszenia Polskich Barmanów Piotra Dziadkowca.
 
W dalszej części pani dyrektor powitała dyrektorów zaprzyjaźnionych szkół: Wicedyrektora Stefana Halickiego z Janą Turzovą z Presova, Dyrektor Marię Katreniakową z Bratysławy na Słowacji i Jarosławę Celechowską z Havirzova w Czechach. Obok tego serdeczne powitanie przyjęli nasi goście z Chin - Wicedyrektor Min Sing i młodzież z Jangsu Provience Xuzhou Technician Institute, goście z gruzińskiej szkoły Vacational College ICARUS Tbilisi Georgia reprezentowani przez młodzież pod opieką Otara Dabrundaszwili, Romanosa Suwariana i Panią Keso Chankoschvili. Mieliśmy też okazję powitać znanego cypryjskiego kucharza Charalamposa Constantinou oraz uczniów ze szkoły Technical School of Paphos z Cypru pod opieką Kyriakosa Thalassinosa. Przyjechali do nas także uczniowie z Saint Michel Mont Mercure oraz z Nancy we Francji, a także z zaprzyjaźnionych szkół w Norymberdze i z Martina na Słowacji.
 
 
Z zaproszenia do udziału w konkursie skorzystali również: Anna Ambrozi - Wicedyrektor Małopolskiej Szkoły Gościnności, Dorota Krawczyk - Dyrektor Zespołu Szkół Elektrycznych nr 2, Dyrektor Dorota Wierzbińska-Dubaj z Jarosławia i Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 Andrzej Ptasznik.  MKSG słynie z oryginalności i wysokiej jakości prezentowanych potraw. W tym roku organizatorzy konkursu rzucili uczestnikom nie lada wyzwanie. Jak połączyć kulinarną tradycję z nowoczesnością i współczesnymi oczekiwaniami koneserów wykwintnej kuchni?
 
Na to pytanie, w prosty sposób odpowiedziała jedna z uczestniczek konkursu, mówiąc że  dziedzictwo i tradycja mogą, a nawet muszą stać się podstawą do budowania nowych, zaskakujących smaków czy połączeń wykorzystanych produktów. Podkreśliła, że nowych potraw nie można oderwać od tego, co tkwi w naszej kulturze, bowiem wówczas łatwo można się zatracić gubiąc własną oryginalność i tożsamość. Na tę właśnie cechę prezentowanych potraw zwrócili uwagę jurorzy oceniający smak i estetykę przygotowanych dań, zakąsek, deserów i drinków.
 
 
Przejdźmy zatem do prezentacji wyników konkursu, zaczynając od kategorii kucharz (szkoły z zagranicy):
  • I miejsce  za potrawę z kurczaka i pistacji, żółty krokiet z dyni oraz lody z kremu o smaku pomarańczy otrzymali reprezentant szkoły Technical School of Paphos z Cypru  Leontios Lianezidis pod opieką CharalamposaConstantinou,
  • II miejsce za Preszowskie dziedzictwo otrzymał Daniel Ferenc ze  Strednej Odbornej Skoly Obchodu a Služieb Prešov ze Słowacji pod opieką Erika Engela,
  • III miejsce za Xuzhou traditionalSpiced Fish (Tradycyjna Pikantna Ryba z Xuzhou) otrzymał Chen Ziang ze szkoły Jiangsu Province Xuzhou Technician Institute, CHINA.
W tym miejscu wypada nam również wspomnieć o innych, wspaniałych potrawach przygotowanych przez pozostałych uczestników konkursu: Dmitris Nearchou przyrządził  Pastę z figą i morelą w serze Halloumi oraz dzikie szparagi w wędzonym pstrągu, zaś zimny talerz mięs i warzyw w chińskim stylu zaserwował Qin Peng. Uczniowie z polskich szkół w powyższej kategorii wypadli następująco:
  • I miejsce zdobył Jacek Darnowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi  za zakąskę Wołowina / Jabłko Grójeckie / Burak / Sezam , opiekunem ucznia była Elżbieta Kurowska,
  • II miejsce za zakąskę Pstrąg wędzony / orzech laskowy w słonym karmelu / żelek z soku z jęczmienia / chips z pstrąga / palony por / karmelizowana kiszona kapusta otrzymała Nikola Kubaczka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle pod opieką Iwony Gomoli,
  • III miejsce za zakąskę Karp zatorski / moskole / bryndza / sorbet z jabłek łąckich zdobył Bartosz Starnawski z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie pod opieką Magdaleny Nosek.
Dodajmy, że i inni uczestnicy zadbali o wysoki poziom prezentowanych potraw: Witold Mondry z naszej szkoły podał pstrąga ojcowskiego w towarzystwie bryndzy i jabłka, Dorota Hirna z Jarosławia zaskoczyła oryginalnym smakiem Teriny z łososia na galaretce z rokitnika w towarzystwie salsy pomidorowo-miodowej z nutką sosu miętowego, Karina Balicka z Przemyśla zaserwowała Mus z wątróbki cielęcej z konfiturą z derenia w towarzystwie proziaka, Andrzej Sysło z Tarnowa popisał się Trzema znakami smaku, a Kacper Ciupak z Iwonicza podał Roladę mięsną z proziakiem podkarpackim i dipem czosnkowo-koperkowym. W kategorii cukiernik finał konkursuwyglądał następująco:
  • I miejsce Wioletta Moryc, Katarzyna Sobczak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach pod opieką Barbary Latochy,
  • II miejsce Karolina Bernacka, Jakub Herian z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie pod opieką Tomasza Dery,
  • III miejsce Emilia Staniszek, Natalia Trojanowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi pod opieką Wioletty Witkowskiej.
W kategorii barman niezwykłością smaków i ich połączeń wykazali się:
  • I miejsce Julia Dyrla z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 pod opieką Małgorzaty Żelawskiej-Wilk za drinka o nazwie Cocumber Fresh,
  • II miejsce Nikola Sadlik z Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku-Białej pod opieką Patryka Kozieła za Jardin de rosas,
  • III miejsce Patryk Szyrszeń z Zespołu Szkół nr 1 w Limanowej pod opieką Agaty Kozyry za Fruity Forest.
Biegłością w zakresie obsługi klienta wykazali się następujący uczniowie (kategoria kelner):
  • I miejsce Karol Pszonak i Karol Kubas Z Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu pod opieką Wandy Mazurek,
  • II miejsce Wiktoria Nicia i Kamil Rakoczy z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie pod opieką Małgorzaty Kosek-Ankus,
  • III miejsce Patrycja Mikołajczyk i Katarzyna Gabrysiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi pod opieką Edyty Cieślak–Kudły.
Po ogłoszeniu wyników wszyscy goście udali się na salę gimnastyczną, która w tym dniu przeobraziła się w przepięknie udekorowaną salę restauracyjną.Tam można było skosztować potraw przygotowanych przez uczestników konkursu i ocenić jakość ich smaku oraz estetykę podania. A wszystko to w klimacie bajecznie udekorowanych stołów, które z wielką wyobraźnią zostały przyozdobione przez uczniów zgodnie z myślą przewodnią konkursu. W tej kategorii wybór był szczególnie trudny,bowiem stoły i nakrycia biły w oczy feerią barw. I zapewne to właśnie urzekło jurorów, którzy docenili złoto-czerwony, nakryty zgodnie z tradycją, stół uczniów z Chin oraz niezwykle gustowny, przygotowany ze smakiem i elegancją stół reprezentantów szkoły w Jarosławiu.
Osobno pragniemy podziękować jurorom naszego konkursu za poświęcony czas i pracę w komisjach konkursowych. Jury degustacyjne reprezentowali:
  • Tomasz Smoczyk – Szef Kuchni Hotelu Grand
  • Zbigniew Kurleto - Mistrz Kuchni, Przewodniczący Sekcji Gastronomicznej Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej
  • Joanna Ochniak - Międzynarodowy, Certyfikowany Juror Konkursów Kulinarnych
  • Wiesław Bober - jeden z najlepszych i najbardziej doświadczonych kucharzy w Polsce
  • Jarosław Walczyk - Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  • Theo Vafidis - szef kuchni , osobowość telewizyjna
  • Kurt Scheller -  szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny,
  • Marcin Soból - członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy
Jury techniczne:
  • Łukasz Cichy - Szef Kuchni restauracji Biała Róża
  • Roman Pawlik - Zastępca Szefa Kuchni restauracji Hilton Garden Inn
  • Mateusz Guzik - Szef Kuchni restauracji Enoteka
  • Piotr Porada - Szef Kuchni hotelu Arłamów
  • Miłosz Kowalski - Szef Kuchni restauracji Halicka
  • Robert Kopacz - Szef Kuchni restauracji Tauron Arena
  • Tomasz Niewiara - Szef Kuchni restauracji Szary Residence
  • FilipManiak - Chef de Partie Compass Group at Chelsea London Football Club Training Ground
  • Rafał Bosak - Zastępca Szefa Kuchni Bistro Zakładka
  • Michał Burkacki - kucharz firmy Selgros
Konkurs cukiernika-jury techniczne:
  • Michał Cienki, Kamil Apostolik, Monika Ignaciuk
Jury degustacyjne:
  • Stefan Przebindowski, Zbigniew Handziak, Grzegorz Prochal, Bożena Sikoń, dr Anna Przebindowska, Krzysztof Wilk
Konkurs kelnera:
  • Paweł Czarnik, Jacek Grochot, Wiesław Kukuła, Łukasz Sadek.
Szkolny konkurs kucharza:
Tomasz Bezwiński, Andrzej Musiał, Zofia Zawojska, Henrik Zidek, Tomasz Zając, Krzysztof Wojtal.
 

Kończąc relację z XX Jubileuszowego Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych chylimy czoła przed nauczycielami wszystkich szkół biorących udział w konkursie doceniając ich trud i wkład w przygotowanie uczniów. Dziękujemy uczestnikom konkursu, którzy udowodnili, że sztuka kulinarna i związana z nią obsługa mogą stanowić najwyższy  kunszt artystyczny, którego nie powstydziliby się szefowie najlepszych restauracji. Gratulujemy pomysłowości, kreatywności i doskonalenia umiejętności zawodowych.
 
Dziękujemy też wszystkim nauczycielom i uczniom, którzy ciężką pracą zaangażowali się w oprawę i przygotowanie konkursu, poświęcili bezinteresownie swój czas.
 
Zwracając się do wszystkich osób zaangażowanych w to wspaniałe wydarzenie pragniemy już dziś zaprosić do udziału w następnych zmaganiach konkursowych. I choć tym dwudziestym rokiem zamykamy jakiś etap, wchodząc w nowoczesność, pamiętajmy o naszym kulinarnym dziedzictwie, bo tylko korzystając z tradycji będziemy mogli stworzyć prawdziwą, wartościową sztukę tworzenia oryginalnych potraw i obsługi spragnionego nowych doznań klienta.

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000