Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XVII audyt żywności w ramach programu Doceń polskie


29 lipca w Czeladzi odbył się XVII audyt żywności organizowany w ramach programu Doceń polskie. Specjaliści z branży spożywczej ocenili, każdy artykuł żywnościowy i przyznali mu noty w trzech kategoriach. Obecnie trwa podliczanie punktów, ale już teraz można stwierdzić, że tegoroczna atestacja to kolejny dowód wysokiej jakości polskich produktów spożywczych i różnorodności oferty rodzimych wytwórców. Miniona certyfikacja była także sposobnością do obalenia kilku mitów związanych z sektorem spożywczym.
 

W każdej certyfikacji żywności odbywającej się w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie oceniane są produkty różnego typu. Tym co je łączy jest tzw. polski akcent; czynnik wyrażający związek artykułu z naszym krajem. Do udziału w atestacji kwalifikowane są tylko wyroby spełniające to kryterium, tzn. produkowane wg tradycyjnej receptury, z rodzimych składników lub na terenie Polski.

Rekordowo duże zainteresowanie producentów

Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie wyrobu, a znak Doceń polskie jednoznacznie go określa. Te czynniki między innymi decydują o tym, że zdobyciem tego godła promocyjnego zainteresowanych jest coraz więcej producentów. Rośnie także liczba wytwórców ponownie przystępujących do audytów; firmy te ubiegają się o zdobycie kolejnych certyfikatów lub starają się uzyskać prawo do dalszego posługiwania się przyznanym już godłem. Certyfikat jest nadawany na 2 lata, toteż istnieje możliwość ubiegania się o nadanie kolejnego wyróznienia nagrodzonemu już wyrobowi.

Podczas tegorocznego audytu członkowie Loży Ekspertów oceniali ponad 200 wyrobów z asortymentu aż 81 firm. To rekord w historii organizowanego od 2011 roku programu. Warto dodać, że od samego początku jego funkcjonowania, patronem honorowym przedsięwzięcia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To istotne, gdyż tylko nieliczne inicjatywy tego typu mogą szczycić się takim wsparciem.

 
Różnorodność w parze z wysoką jakością
 
O prestiżowy certyfikat tym razem ubiegali się przedsiębiorcy produkujący artykuły z kilkunastu grup wyrobów spożywczych. W każdej certyfikacji oceniane są produkty, które (ze względu na swoje walory) szczególnie zapadają członkom Loży Ekspertów w pamięć. Tym razem nie było inaczej. Konfitury z czarnego bzu i z aronii, wody lecznicze, syrop z rokitnika, olej z pestek dyni, chleby, miody, pasztety warzywne – wylicza Executive Chef Wiesław Bober (Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach), pytany o wyroby, które wyróżniały się wysoką jakością.
 
Program Doceń polskie ma otwarty charakter – mogą do niego przystąpić wszyscy producenci żywności, niezależnie od wielkości firmy i jej zasięgu. O godło w równym stopniu zabiegają rodzinne manufaktury, jak i duże przedsiębiorstwa. Wszystkie produkty podlegają tym samym kryteriom; każdy członek Loży Ekspertów przyznaje im punkty w skali 1-10 za: smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Godło Doceń polskie otrzymują wyłącznie artykuły, którym Loża Ekspertów przyzna wysokie noty, tj. minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalną liczbą punktów jest premiowana tytułem Top Produkt.
 
 
Mity związane z branżą spożywczą
 
Bardzo konkurencyjny rynek wymaga utrzymywania stałej, wysokiej jakości i powtarzalności produktu. Dzisiejszy audyt pokazał, że nawet masowy produkt, który w opinii niektórych konsumentów jest gorszy, może prezentować bardzo wysoką jakość przy stosunkowo niskiej cenie – zwraca uwagę Mirek Drewniak, mistrz kuchni, który przewodniczy Loży Ekspertów.
 
Jeśli kierujemy się ceną, wybieramy tylko określone produkty, uniemożliwiając sobie w ten sposób odkrywanie nowych wyrobów i smaków. Tymczasem warto sięgać po droższe produkty, które jednak są warte swojej ceny, choćby z uwagi na składniki, z których zostały wytworzone. Dobry produkt, jeśli powstał z surowców wysokiej jakości, musi kosztować – stwierdza mistrz kuchni Wiesław Bober. Celina Nierodkiewicz dopowiada natomiast, że surowiec, choć ma bezpośredni wpływ na jakość wyrobu, musi zostać odpowiednio wykorzystany. W tym kontekście duże znaczenie ma kontrola każdego etapu produkcji. W dużych zakładach musi być zachowany reżim technologiczny, wszystkie procesy są monitorowane, a poszczególne wyroby badane – przypomina członkini Loży Ekspertów. W małych firmach produkcja, z oczywistych względów, przebiega inaczej. Zamiast jednak uprzedzać się z góry do wytwórców, warto najpierw spróbować ich wyrobów, bo to one najlepiej o nich świadczą. Członkowie Loży Ekspertów, tak jak konsumenci, oceniają konkretny produkt, a nie firmę, która go oferuje.
 
Gdy przyjrzymy się ofercie firm z sektora spożywczego, łatwo zauważymy dużą różnorodność i bogactwo propozycji. O tym wyborze przypomina Dzień polskiej żywności – 25 sierpnia. Inicjatorami utworzenia specyficznego święta są twórcy programu Doceń polskie. Za sprawą tego wydarzenia, już po raz trzeci, organizatorzy przedsięwzięcia promującego rodzimą żywność przypomną o jej walorach.
 
Zanim to nastąpi, przedstawiciele firm, których wyroby brały udział w audycie otrzymają wyniki certyfikacji. Informacje na temat laureatów będą publikowane na blogu programu Doceń polskie, pod adresem: www.blog.docenpolskie.pl.
 
Źródło: www.docenpolskie.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000