W każdej certyfikacji żywności odbywającej się w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie oceniane są produkty różnego typu. Tym co je łączy jest tzw. polski akcent; czynnik wyrażający związek artykułu z naszym krajem. Do udziału w atestacji kwalifikowane są tylko wyroby spełniające to kryterium, tzn. produkowane wg tradycyjnej receptury, z rodzimych składników lub na terenie Polski.
Rekordowo duże zainteresowanie producentów
Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie wyrobu, a znak Doceń polskie jednoznacznie go określa. Te czynniki między innymi decydują o tym, że zdobyciem tego godła promocyjnego zainteresowanych jest coraz więcej producentów. Rośnie także liczba wytwórców ponownie przystępujących do audytów; firmy te ubiegają się o zdobycie kolejnych certyfikatów lub starają się uzyskać prawo do dalszego posługiwania się przyznanym już godłem. Certyfikat jest nadawany na 2 lata, toteż istnieje możliwość ubiegania się o nadanie kolejnego wyróznienia nagrodzonemu już wyrobowi.
Podczas tegorocznego audytu członkowie Loży Ekspertów oceniali ponad 200 wyrobów z asortymentu aż 81 firm. To rekord w historii organizowanego od 2011 roku programu. Warto dodać, że od samego początku jego funkcjonowania, patronem honorowym przedsięwzięcia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To istotne, gdyż tylko nieliczne inicjatywy tego typu mogą szczycić się takim wsparciem.
Różnorodność w parze z wysoką jakością
O prestiżowy certyfikat tym razem ubiegali się przedsiębiorcy produkujący artykuły z kilkunastu grup wyrobów spożywczych. W każdej certyfikacji oceniane są produkty, które (ze względu na swoje walory) szczególnie zapadają członkom Loży Ekspertów w pamięć. Tym razem nie było inaczej. Konfitury z czarnego bzu i z aronii, wody lecznicze, syrop z rokitnika, olej z pestek dyni, chleby, miody, pasztety warzywne – wylicza Executive Chef Wiesław Bober (Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach), pytany o wyroby, które wyróżniały się wysoką jakością.
Program Doceń polskie ma otwarty charakter – mogą do niego przystąpić wszyscy producenci żywności, niezależnie od wielkości firmy i jej zasięgu. O godło w równym stopniu zabiegają rodzinne manufaktury, jak i duże przedsiębiorstwa. Wszystkie produkty podlegają tym samym kryteriom; każdy członek Loży Ekspertów przyznaje im punkty w skali 1-10 za: smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Godło Doceń polskie otrzymują wyłącznie artykuły, którym Loża Ekspertów przyzna wysokie noty, tj. minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalną liczbą punktów jest premiowana tytułem Top Produkt.
Mity związane z branżą spożywczą
Bardzo konkurencyjny rynek wymaga utrzymywania stałej, wysokiej jakości i powtarzalności produktu. Dzisiejszy audyt pokazał, że nawet masowy produkt, który w opinii niektórych konsumentów jest gorszy, może prezentować bardzo wysoką jakość przy stosunkowo niskiej cenie – zwraca uwagę Mirek Drewniak, mistrz kuchni, który przewodniczy Loży Ekspertów.
Jeśli kierujemy się ceną, wybieramy tylko określone produkty, uniemożliwiając sobie w ten sposób odkrywanie nowych wyrobów i smaków. Tymczasem warto sięgać po droższe produkty, które jednak są warte swojej ceny, choćby z uwagi na składniki, z których zostały wytworzone. Dobry produkt, jeśli powstał z surowców wysokiej jakości, musi kosztować – stwierdza mistrz kuchni Wiesław Bober. Celina Nierodkiewicz dopowiada natomiast, że surowiec, choć ma bezpośredni wpływ na jakość wyrobu, musi zostać odpowiednio wykorzystany. W tym kontekście duże znaczenie ma kontrola każdego etapu produkcji. W dużych zakładach musi być zachowany reżim technologiczny, wszystkie procesy są monitorowane, a poszczególne wyroby badane – przypomina członkini Loży Ekspertów. W małych firmach produkcja, z oczywistych względów, przebiega inaczej. Zamiast jednak uprzedzać się z góry do wytwórców, warto najpierw spróbować ich wyrobów, bo to one najlepiej o nich świadczą. Członkowie Loży Ekspertów, tak jak konsumenci, oceniają konkretny produkt, a nie firmę, która go oferuje.
Gdy przyjrzymy się ofercie firm z sektora spożywczego, łatwo zauważymy dużą różnorodność i bogactwo propozycji. O tym wyborze przypomina Dzień polskiej żywności – 25 sierpnia. Inicjatorami utworzenia specyficznego święta są twórcy programu Doceń polskie. Za sprawą tego wydarzenia, już po raz trzeci, organizatorzy przedsięwzięcia promującego rodzimą żywność przypomną o jej walorach.
Zanim to nastąpi, przedstawiciele firm, których wyroby brały udział w audycie otrzymają wyniki certyfikacji. Informacje na temat laureatów będą publikowane na blogu programu
Doceń polskie, pod adresem:
www.blog.docenpolskie.pl.
Źródło: www.docenpolskie.pl