W dniach od 4 do 6 marca 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbyła się siedemnasta edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Wydarzenie to stało się już tradycją licznego środowiska gastronomicznego. Tegorocznym hasłem kulinarnym tego ważnego przedsięwzięcia było: Polska Wielkanoc.
Poza niełatwymi zmaganiami, które w wielu wykonaniach, należały do mistrzowskich, uczestnicy tej edycji konkursu wzięli również udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez mistrza Roberta Sowę, podczas których można było zobaczyć nowe rozwiązania sztuki kulinarnej.
Celem konkursu było rozpowszechnianie wielkanocnej tradycji kulinarnej oraz umiejętne łączenie zwyczajów wielkanocnego stołu z nowymi trendami sztuki kulinarnej, a także odkrywanie i promowanie młodych talentów, a co za tym idzie integracja zaprzyjaźnionych szkół z Polski i Europy. Konkurs ten, jak co roku, cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów nie tylko z Małopolski, ale i innych województw: podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, lubelskiego i ze Słowacji. W sumie do konkursu przystąpiło 31 szkół, w tym 74 uczniów (44 kucharzy, 18 barmanów i 12 kelnerów).
Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii kucharz oceniało jury techniczne, które tworzyli członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, a także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili: Robert Sowa, Krzysztof Baranowski, Jacek Król, Grzegorz Kazubski, Dariusz Gnatowski oraz prodziekani Uniwersytetu Rolniczego: dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz i prof. dr hab. inż Jacek Domagała. W skład jury oceniającego efekty pracy barmanów wchodzili członkowie Stowarzyszenia Polskich Barmanów pod przewodnictwem Piotra Dziadkowca. Kelnerów natomiast oceniali eksperci w tej dziedzinie: Paweł Bogusz, Paweł Czarnik i Sylwester Stanik. I choć nie było łatwo szanowne jury wyłoniło zwycięzców.
W kategorii KUCHARZ:
Pierwsze miejsce zajął Michał Wątorek – uczeń Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach za potrawę Foie Gras rocher.
Drugie miejsce przyznano Angelice Dąbrowicz – uczennicy Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie za pieczone rogaliki sezamowe nadziewane pikantnym farszem jajecznym, ze świeżym szczypiorkiem i serem, podawane w towarzystwie sosu czosnkowego z odrobiną miodu z kutnowskich pasiek.
Trzecie miejsce zajęła Patrycja Gwóźdź z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, która podczas zmagań konkursowych przygotowała mus z królika w kawiorowej impresji z tapioki z nutą chrzanową.
Uczniowie, którzy zajęli I i II miejsce otrzymali zaproszenie do udziału w konkursie Talenty Kulinarne Roberta Sowy 2017.
Natomiast sekcja gastronomiczna Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej przyznała wyróżnienie Karolowi Dudzie Kulinarny Talent Małopolski
W kategorii szkół zagranicznych jury przyznało:
Pierwsze miejsce – Viktorowi Tverdikowi ze szkoły w Prešowie za potrawę Velkonočną misa.
Drugie miejsce – Markowi Kahūnowi z Bratysławy za Kǒcacia terrina.
Trzecie miejsce – Martinie Vraňáková ze szkoły w Dolnym Kubinie za potrawę Jahňacia kotleta.
W kategorii BARMAN:
Pierwsze miejsce zajął Robert Piasecki uczeń Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu za drink Emulsion Impression.
Drugie miejsce jury przyznało uczniowi Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie za drink Exotic Island.
Trzecie miejsce zajęła Sandra Wiercińska – uczennica Zespołu Szkół im. J. Tuwima w Bielsku Białej za drink Pink Heaven.
Zawodnicy zagraniczni w tej kategorii zostali sklasyfikowani w następujący sposób:
Pierwsze miejsce dla Jarmili Bodorikovej z Dolnego Kubina za drink Jarne Pouzbudenie.
Drugie miejsce zajęła Michaela Tichá z Bratysławy za drink Sharpy.
Trzecie miejsce – Filip Kostolný z Bratysławy za Pumkin Sour.
Wśród KELNERÓW najlepsi byli:
Pierwsze miejsce – Patrycja Węgrzyn i Agnieszka Urban z Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach.
Drugie miejsce – drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie – Monika Nowak i Szymon Grochowski.
Trzecie miejsce – Karolina Kordeczka i Kamil Moskal z Zespołu Szkół w Limanowej.
Drużyny zagraniczne w kategorii kelner:
Piersze miejsce – Ludomila Radzová i Peter Böhmer z Dolnego Kubina.
Drugie miejsce – Kristina Puliková i Veronoka Singlarová z Prešova.
Patronat nad całym przedsięwzięciem objęli: Wojewoda Małopolski – Józef Pilch, Marszałek Województwa Małopolskiego – Jacek Krupa, Prezydent Miasta Krakowa – Jacek Majchrowski, Małopolski Kurator Oświaty – Aleksander Palczewski, Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego – Piotr Serafin.
Podczas konkursu obecni byli zaproszeni goście: Wicewojewoda Małopolskie – Piotr Ćwik, Wicedyrektor Wydziału Edukacji UMK – Dariusz Domajewski, Proboszcz Parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski – ks. Prałat Edward Baniak, Dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Krakowie – Piotr Serafin, Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej – Wiesław Jopek i Anna Łuszczek, Prodziekan Uniwersytetu Rolniczego – prof. dr hab. inż Jacek Domagała, Prodziekan Uniwersytetu Rolniczego – dr hab. inż. Agnieszk Filipiak-Florkiewicz, Inspektora Wydziału Edukacji UMK – Tomasz Zemanek, Mistrz kulinarny Robert Sowa, Krzysztof Baranowski, Paweł Rak oraz Filip Lato z firmy Prymat, aktor scen Teatru STU w Krakowie Pan Dariusz Gnatowski, Kierownik Działu Sił Sprzedaży Makro – Anna Walaszczyk, Szef Kuchni Macro Centrum Rozwoju Firm Horeca – Grzegorz Kazubski, Prezes Polskiego Zrzeszenia Hoteli-oddział Kraków Grzegorz Wolak, Przewodniczący Dzielnicy XVI – Andrzej Buczkowski, Przewodniczący. Małopolskiego Stowarzyszenia Pomocy Szkole – Bohdan Piotrowicz, Kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmanów Stowarzyszenia Polskich Barmanów – Piotr Dziadkowiec, Prezes Stowarzysz. Małopolskich Kucharzy i Cukierników – Marcin Polus, Jacek Łodziński z restauracji Pod Aniołami, Jadwiga Feltak z Leroy Merlin, Dyrektorzy zaprzyjaźnionych Szkół: Beatrice Blichowz z Prešova, Maria Katreniakowa z Bratysławy oraz Dyrektorzy szkół zawodowych z Krakowa.
Dziękujemy naszym wspaniałym Patronom i wieloletnim sponsorom, dzięki którym ten konkurs może się odbywać, a młodzież ma szansę wypróbowania swoich sił i kreatywności w tych pięknych zawodach, tak ważnych dla nie tylko królewskiego miasta Krakowa, ale dla każdego miasta. Są to: Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa, Małopolski Kurator Oświaty, Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Rada Dzielnicy XVI, Rada Rodziców przy ZSG nr 1, Stowarzyszenie Polskich Barmanów, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy I Cukierników, Stowarzyszenie Pomocy Szkole Małopolska, Makro Cash and Carry Kraków, Głos Tygodnik Nowohucki, Przegląd gastronomiczny, Papaja.pl, www.krakow.pl, Gastrona.pl, Firma Monin, Promiwex Sp. z.o.o, Piwniczanka Spółdzielnia Pracy, Oerlemans Sp. z.o.o, Gastroinfo, Sokołów S.A., Jurek, Catering s.c., Unibake Sp. z o.o., Leroy Merlin, Gastro-pack, Świat Platerów, Park Wodny S.A., Giełda Samochodowo-Handlowa w Krakowie Sp. z.o.o., Fundacja własności pracowniczej HTS, Hotel Logos, Prymat Sp. z o.o, Tymbark, Hotel Santorini, Producent Wędlin Firma GAWOR, Restauracja Pod Aniołami, Ecolab Sp. z o.o., Cocktail – Atelier Kraków, Kwiaciarnia Stokrotka.
Zarówno organizatorzy jak i uczestnicy XVII MKSG potwierdzili, już kolejny raz, że pasja kulinarnych zmagań nie jest rzeczą łatwą, choć poprzez trud staje się rzeczą piękną.
A w tym wszystkim nie może zabraknąć wiedzy, pomysłowości, szczypty odwagi i fantazji. Bo z wielkanocnej tradycji związanej ze stołem i polskimi potrawami, musi zawsze płynąć jakieś przesłanie. Tym przesłaniem okazuje się być ciepło, piękno i wspaniały smak.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.