Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Świętokrzyski Tale...
XVIII Małopolskieg...
XII Konkursu Włosk...
Powrót jesiotra w ...
Serwis kulinarny z...
Paweł Oszczyk, szk...
Drugi półfinał Mło...
Pierwszy półfinały...
Wielkopolski Mikse...
Znamy tegoroczne t...
Olimpiady Kulinarn...
VIII Ogólnopolski ...
Dwa kolejne konkur...
VI Ogólnopolski Fe...
6. Krakowski Bieg ...
VIII Beskidzki Kon...
Mistrzostwa Młodyc...
Międzynarodowa Oli...
Mistrzostwa Barist...
Mistrzostwa Kulina...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
HRC Serwis
Gorbi
Manitowoc Foodservice
Tableart Tomasz Miszcz...
Dora Metal
Convotherm
Lunch24.pl
Watersystem
Robot - Coupe
Espiga
Artykuły spożywcze
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Iglotex
Stówka - Pizzola
Belgium`s Best
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XVIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych


Profesjonalizm i rzetelność oraz wykwintność i wyrafinowanie to słowa, które w najbardziej zwięzły sposób oddają kreację XVIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Konkurs odbył się w dniach 3-5 marca 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący szkoły z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna i Iwonicza. Polaków wsparli również goście z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka.
 
 
Wyzwaniem dla uczestników zmagań stały się nie tylko trudne konkurencje, ale i obecność gości, którzy nadali przedsięwzięciu szczególnej rangi. W kompozycję konkursu wpisane zostały trzy konkurencje, związane z inspiracjami smakowymi kucharzy i barmanów, dodatkowo wsparte wyobraźnią i kreatywnością kelnerów. Uczestnicy wszystkich kategorii konkursowych w sposób mistrzowski zaprezentowali własne wizje podróży przez smaki przyprawione czasem i prawdziwą pasją.
 
Wszystko to musiało wziąć pod uwagę konkursowe jury, stając przed niełatwym zadaniem wytypowania młodych talentów, wykazujących się szczególną oryginalnością tworzenia niezwykłych smaków potraw zaprezentowanych w odpowiedniej oprawie.
 
 
Kulinarne zmagania kucharzy zakończyły się wyłonieniem następujących laureatów:
 
Pierwsze miejsce otrzymał Mateusz Ciurej z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie za Tatara ze śledzia podanego z obwarzankiem krakowskim, kawiorem i ziemią z czarnych oliwek.
Drugie miejsce zdobyła Patrycja Gwóźdź z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych Ogólnokształcących w Jarosławiu za  Bursztynową podróż przez smaki z dorsza z akcentem cydru gruszkowego w towarzystwie salsy ze ślimaka Morawskiego.
Trzecie miejsce uzyskał Emil Kasprzycki z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach za Roladki z polędwiczki wieprzowej, karmelizowaną gruszkę w cieście filo, dip morelowo-anyżowy.
 
W kategorii szkół zagranicznych padły następujące wyniki:
 
Piersze miejsceMartin Hrabčák  z SOU obchodu a sluzieb z Presova za Pestrá delikatesa,
Drugie miejsceLadina Saraina Wyss z Tourismusschulen Villa Blanka za Mus z szynki parmeńskiej Canolli z ciasta francuskiego z nadzieniem z mortadelli i pistacji, Caprese ze smażoną krewetką, Truflowe jajko przepiórcze w gnieździe z karczocha,
Trzecie miejsceTamara Plattner z Tourismusschulen Villa Blanka za Mus z szynki parmeńskiej Canolli z ciasta francuskiego z nadzieniem z mortadelli i pistacji, Caprese ze smażoną krewetką, Truflowe jajko przepiórcze w gnieździe z karczocha,
Czwarte miejscePatrik Špazier ze Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Bratislava za Creme brulee z Foie Grass z pieczonym burakiem, sosem teriyaki, kozim serem i opiekaną bagietką.
 
 
Wybór jury w kategorii kelner padł na:
 
Pierwsze miejsceJustynę Atłas i Karolinę Kordeczkę z Zespołu Szkół nr 1 w Limanowej,
Drugie miesjceKacpra Stanika i Karola Pszonaka z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu,
Trzecie miejsceNatalięTurczak i Michalinę Darmach z Zespołu Szkół nr 2 w Kutnie.
 
Zawody barmanów w kategorii soft drink zakończyły się sukcesem:
 
Pierwsze miejsceDoroty Jonkis z Zespołu Szkół  im. J. Tuwima w Bielsku-Białej za Yellow Butterfly,
Drugie miesjceAdriana Zduńczyka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi za Na Styku Smaków,
Trzecie miejscePatryka Miętki z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie za Lemon Fresh.
 
Wszystkim laureatom i ich opiekunom należą się gratulacje, a wyzwanie, z którym przyszło im się zmierzyć podczas tej krótkiej, ale intensywnej podróży, niech stanie się inspiracją dla ich przyszłego życia zawodowego. Należy także docenić trud pozostałych uczestników konkursu, co nie umknęło uwadze organizatorów i jury, które nagrodziło ich wyróżnieniami za pomysłowość i zaangażowanie w wykonywanie konkursowych zadań.
 
 
Idea zmagań małopolskich, a także zagranicznych szkół nie miałaby racji bytu, gdyby nie ogromne wsparcie ze strony osób i instytucji. Mecenasami przedsięwzięcia stali się, obejmując uroczystość Honorowym Patronatem: Józef Pilch – Wojewoda Małopolski, Jacek Krupa Marszałek – Województwa Małopolskiego, Jacek Majchrowski – Prezydent Miasta Krakowa, Barbara Nowak – Małopolski Kurator Oświaty, Piotr Serafin – Członek Narodowej Rady Rozwoju, Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego.
 
XVIII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych dobiegła końca, ale już dziś zapraszamy na dziewiętnastą, szczególną, bo jubileuszową dla szkoły, edycję. Obecni i nowi uczestnicy tego wyzwania mają czas, by eksperymentować, podróżować po smakach i ustawiać je w najwymyślniejszych, fantazyjnych konfiguracjach. Ważne jest to, by takie miejsca jak kuchnia czy sala restauracyjna stawały się tłem dla nowej przygody. A słowa, Potrzeba tylko dwóch przypraw wyjątkowych: czasu i miłości-do ludzi i do gotowania Julii Child niech staną się na tej drodze odkryć cennym drogowskazem: Ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszony i przede wszystkim miej z tego zabawę.
 
Patronat medialny nad konkursem objął portal

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Na Lunch 007Gastro.pl Winterhalter Gastronom Polska M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Demi Co. HellCold Voigt Steinberg RM Gastro Caffetea Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Gorbi Tech - Prim Espiga Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Iguana - Gastro Cryogen Gaspol LMS Online Sp. z o.o. RATIONAL Sp. z o.o. Belfood Barson Iglotex Lemonia Kwintet Polska Soda Pluss HRC Serwis Dora Metal Hendi Polska
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000