Profesjonalizm i rzetelność oraz wykwintność i wyrafinowanie to słowa, które w najbardziej zwięzły sposób oddają kreację XVIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Konkurs odbył się w dniach 3-5 marca 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący szkoły z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna i Iwonicza. Polaków wsparli również goście z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka.
Wyzwaniem dla uczestników zmagań stały się nie tylko trudne konkurencje, ale i obecność gości, którzy nadali przedsięwzięciu szczególnej rangi. W kompozycję konkursu wpisane zostały trzy konkurencje, związane z inspiracjami smakowymi kucharzy i barmanów, dodatkowo wsparte wyobraźnią i kreatywnością kelnerów. Uczestnicy wszystkich kategorii konkursowych w sposób mistrzowski zaprezentowali własne wizje podróży przez smaki przyprawione czasem i prawdziwą pasją.
Wszystko to musiało wziąć pod uwagę konkursowe jury, stając przed niełatwym zadaniem wytypowania młodych talentów, wykazujących się szczególną oryginalnością tworzenia niezwykłych smaków potraw zaprezentowanych w odpowiedniej oprawie.
Kulinarne zmagania kucharzy zakończyły się wyłonieniem następujących laureatów:
Pierwsze miejsce otrzymał Mateusz Ciurej z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie za Tatara ze śledzia podanego z obwarzankiem krakowskim, kawiorem i ziemią z czarnych oliwek.
Drugie miejsce zdobyła Patrycja Gwóźdź z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych Ogólnokształcących w Jarosławiu za Bursztynową podróż przez smaki z dorsza z akcentem cydru gruszkowego w towarzystwie salsy ze ślimaka Morawskiego.
Trzecie miejsce uzyskał Emil Kasprzycki z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach za Roladki z polędwiczki wieprzowej, karmelizowaną gruszkę w cieście filo, dip morelowo-anyżowy.
W kategorii szkół zagranicznych padły następujące wyniki:
Piersze miejsce – Martin Hrabčák z SOU obchodu a sluzieb z Presova za Pestrá delikatesa,
Drugie miejsce – Ladina Saraina Wyss z Tourismusschulen Villa Blanka za Mus z szynki parmeńskiej Canolli z ciasta francuskiego z nadzieniem z mortadelli i pistacji, Caprese ze smażoną krewetką, Truflowe jajko przepiórcze w gnieździe z karczocha,
Trzecie miejsce – Tamara Plattner z Tourismusschulen Villa Blanka za Mus z szynki parmeńskiej Canolli z ciasta francuskiego z nadzieniem z mortadelli i pistacji, Caprese ze smażoną krewetką, Truflowe jajko przepiórcze w gnieździe z karczocha,
Czwarte miejsce – Patrik Špazier ze Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Bratislava za Creme brulee z Foie Grass z pieczonym burakiem, sosem teriyaki, kozim serem i opiekaną bagietką.
Wybór jury w kategorii kelner padł na:
Pierwsze miejsce – Justynę Atłas i Karolinę Kordeczkę z Zespołu Szkół nr 1 w Limanowej,
Drugie miesjce – Kacpra Stanika i Karola Pszonaka z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu,
Trzecie miejsce – NatalięTurczak i Michalinę Darmach z Zespołu Szkół nr 2 w Kutnie.
Zawody barmanów w kategorii soft drink zakończyły się sukcesem:
Pierwsze miejsce – Doroty Jonkis z Zespołu Szkół im. J. Tuwima w Bielsku-Białej za Yellow Butterfly,
Drugie miesjce – Adriana Zduńczyka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi za Na Styku Smaków,
Trzecie miejsce – Patryka Miętki z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie za Lemon Fresh.
Wszystkim laureatom i ich opiekunom należą się gratulacje, a wyzwanie, z którym przyszło im się zmierzyć podczas tej krótkiej, ale intensywnej podróży, niech stanie się inspiracją dla ich przyszłego życia zawodowego. Należy także docenić trud pozostałych uczestników konkursu, co nie umknęło uwadze organizatorów i jury, które nagrodziło ich wyróżnieniami za pomysłowość i zaangażowanie w wykonywanie konkursowych zadań.
Idea zmagań małopolskich, a także zagranicznych szkół nie miałaby racji bytu, gdyby nie ogromne wsparcie ze strony osób i instytucji. Mecenasami przedsięwzięcia stali się, obejmując uroczystość Honorowym Patronatem: Józef Pilch – Wojewoda Małopolski, Jacek Krupa Marszałek – Województwa Małopolskiego, Jacek Majchrowski – Prezydent Miasta Krakowa, Barbara Nowak – Małopolski Kurator Oświaty, Piotr Serafin – Członek Narodowej Rady Rozwoju, Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego.
XVIII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych dobiegła końca, ale już dziś zapraszamy na dziewiętnastą, szczególną, bo jubileuszową dla szkoły, edycję. Obecni i nowi uczestnicy tego wyzwania mają czas, by eksperymentować, podróżować po smakach i ustawiać je w najwymyślniejszych, fantazyjnych konfiguracjach. Ważne jest to, by takie miejsca jak kuchnia czy sala restauracyjna stawały się tłem dla nowej przygody. A słowa, Potrzeba tylko dwóch przypraw wyjątkowych: czasu i miłości-do ludzi i do gotowania Julii Child niech staną się na tej drodze odkryć cennym drogowskazem: Ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszony i przede wszystkim miej z tego zabawę.
Patronat medialny nad konkursem objął portal
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.