Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny


Za nami XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – ostatni z konkursów nominowanych do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie główne wykorzystując udziec albo comber z polskiej jagnięciny z dodatkiem soczewicy oraz deser na bazie wybranego sera owczego: bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem polskiej gruszki i żurawiny.

XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się 13 sierpnia 2016 roku w Ustroniu. Po raz kolejny transmisję na żywo OnLine z konkursu zapewniła firma InterBeskidy Lokalny Światłowodowy Operator Telekomunikacyjny dla Biznesu.


Konkurs został zorganizowany przez Leszka Makulskiego przy wsparciu i pomocy merytorycznej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Rywalizacja kucharzy była na najwyższym poziomie i bardzo wyrównana. Rolę gospodarza miejsca konkursu pełnił Krzysztof Gawlik – nadworny kucharz z RM Gastro z Bartkiem Kubicą i Tomkiem Nowakiem.

Jury międzynarodowe:

  • Przewodniczący Jury – Wojciech Balicki,
  • Vice-przewodniczący – Konrad Birek,
  • Sekretarz – Jacek Zięba,

Członkowie jury: Thierry Ayel Francja, Szczygielski Piotr, Jacek Schliske, Michał Henzel, Karol Lisiński.

W rywalizacji konkursowej wzięło udział sześć drużyn:

1. Maciej Kowalski, Tomasz Moszyński – U Kretschmera – Łódź
2. Oskar Stencel, Kacper Dedra – Grand Lubicz – Ustka
3. Patryk Stanewicz, Sebastian Cichecki – Restauracja Mistrz i Małgorzata – Toruń
4. Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki – Villa Rubinstein – Wisła
5. Adam Nowicki, Kamil Lubas – Hotel Novotel – Gdańsk
6. Martyna Marcol, Łukasz Czarnota – Restauracja Europa – Rybnik.

Wyniki konkursu:

I. miejsce – Martyna Marcol, Łukasz Czarnota – Restauracja Europa – Rybnik
II. miejsce – Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki – Villa Rubinstein – Wisła
III. miejsce – Maciej Kowalski, Tomasz Moszyński – U Kretschmera – Łódź
IV. miejsce – Patryk Stanewicz, Sebastian Cichecki – Restauracja Mistrz i Małgorzata – Toruń
V. miejsce – Oskar Stencel, Kacper Dedra – Grand Lubicz – Ustka
VI. miejsce – Adam Nowicki, Kamil Lubas – Hotel Novotel – Gdańsk.

Ceremonii wręczenia nagród i dyplomów uczestnikom XI Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny towarzyszyły fanfary kapeli BUKOŃ. Mistrzostwa te zakończyły eliminacje do tegorocznego półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.


Celem głównym Święta baraniny i Mistrzostw Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim. Promująca mięso jagnięce impreza z roku na rok staje się większa i jeszcze bardziej prestiżowa. Nic więc dziwnego, że na stoiskach gastronomicznych królowała jagnięcina. Nie zabrakło też prezentacji kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła, a także i zbójnictwa.

W ramach Święta Baraniny i tym razem nie zabrakło konferencji naukowej. W panelu dyskusyjnym brały udział wybitni znawcy owczarstwa reprezentujący różne dziedziny nauki. Imprezę na Rynku prowadził Stanisław Jaskułka, który nie tylko zapowiadał, ale ku zdumieniu widzów popisywał się wiedzą o pasterstwie, historii żęntycowej i hutniczej Ustronia. Opowiadał również o medycynie góralskiej, kuchni góralskiej, sypał kawałami i włączał się ze śpiewem.

Na scenie grały uznane kapele góralskie: Kapela HORA Szczepana Karwowskiego, który miał w składzie cymbalistę ze Słowacji, Kapela Zbyszka Wałacha WAŁASI oraz gajdosz Otmar Kantor ze swoją kapelą BUKOŃ z Dorotą Kurek i Danielem Drongiemz Jabłonkowa (Czechy).



Podczas XI Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny wręczono również odznaki honorowe Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które otrzymali: Leszek Makulski, Michał Milerski, Jan Sztefek i Karol Zorychta. David Riedel – szef firmy RM Gastro, która była współorganizatorem konkursu, otrzymał na Rynku tytuł Honorowego zbójnika wraz z obuszkiem (ciupagą).

Wielkie święto góralszczyzny i jagnięciny zakończono muzycznymi występami Grzegorza Buchta, popularnego muzyka i wokalisty, znanego z Must Be The Music oraz Zespołu RELAX z Kozienic.

Zdjęcia – Elżbieta Włodarczyk Ayel.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000