Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XI Konkurs Kulinarny Mazowieckie smaki – Wołowina na polskim stole


Dnia 23 lutego 2016 roku w Zespole Szkół nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie, odbył się XI Konkurs Kulinarny Mazowieckie smaki – Wołowina na polskim stole. Tematem przewodnim wydarzenia był rostbef wołowy i soczewica.
 
Do konkursu stanęło 8 dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych z całej Polski reprezentujących: Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Czyżewie, Zespół Szkół im. Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Mazowieckim, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Numer 7 w Łomży, Zespół Szkół Zawodowych Numer 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Bolesława Chrobrego w Chrobrzu oraz gospodarze, czyli Zespół Szkół Numer 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.
 
 
Kapitułę jury stanowili:

Jury Degustacyjne:
  • Carlos Gonzalez-Tejera – przewodniczący jury, założyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Polskiej Akademii Gastronomicznej, smakosz i gawędziarz, promotor żywności wysokiej jakości, tradycji kulinarnych poszczególnych krajów i regionów
  • Jerzy Czapla – mistrz Polski Barmanów, założyciel Centrum Szkolenia Barmanów, sędzia z ramienia EUROTOQUE POLSKA
  • Małgorzata Borkowska – restauratorka, właścicielka Dworu Mościbrody, reprezentująca Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka.
  • Jerzy Dąbrowski – właściciel sali weselnej Kasztelanka w Wyszkowie.
Jury techniczne:
  • Jarosław Maliszewski – zdobywca I Pucharu Polski i Grand Prix w daniach regionalnych, były szef kuchni śniadaniowej w Hotelu Victoria w Warszawie, który gotował dla prezydentów, królów i cesarzy
  • Grzegorz Rytelewski – szef kuchni w restauracji Teatr Kamienica w Warszawie.

Mazowieckie smaki – Wołowina na polskim stole to konkurs, który cyklicznie organizuje szkoła w Wyszkowie. Daje szanse jego uczestnikom na doskonalenie umiejętności kulinarnych, ale też kształtowanie postawy uczciwej rywalizacji. Pozwala odkryć wybitne zdolności i zainteresowania kulinarne uczniów szkół gastronomicznych. Popularyzuje potrawy kuchni staropolskiej w tym z udziałem smaków z różnych stron świata. Wpływa również na podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, a także na wymianę doświadczeń pomiędzy szkołami oraz instytucjami pozaszkolnymi.
 
Tegoroczny konkurs polegał na wykonaniu 6 porcji dania z wykorzystaniem rostbefu i soczewicy. Na sporządzenie potraw zawodnicy mieli 1 godzinę, by następnie zaprezentować je jury. Wszyscy zawodnicy bardzo sprawnie radzili sobie na stanowiskach pracy. Ich potrawy cechowała duża różnorodność zastosowanych składników, a królem dnia został okrzyknięty stek wołowy, wykonywany aż przez 6 startujących drużyn.

Zawodników, podczas kulinarnych zmagań, cechowała też niezwykła kreatywność, zgranie w zespole i bez wątpienia – wyczucie smaku. Potrawy, ich wygląd i zapach już na starcie wyzwalały apetyt i skłaniały do próbowania. Uczniowie oceniani byli pod kątem: przygotowania stanowiska pracy, pod względem czystości i profesjonalizmu pracy, wykorzystania surowca, prawidłowości zastosowanych technik kulinarnych, smaku i aromatu potrawy oraz estetyki podania i prezentacji dania. Oceniana była również kreatywność i zmysł estetyczny, a także trudność wykonania potrawy.
 
Jurorzy oceniając potrawy i sposób ich wykonania przekazali uczniom swój feedback, co było niezwykle cenne dla ich rozwoju i doskonalenia w zawodzie. George Bernard Shaw powiedział Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia.  I to właśnie potwierdziły startujące w konkursie zespoły.
 
Konkursowi towarzyszył Festiwal produktów regionalnych oraz liczne pokazy, wystawy i specjalistyczne szkolenia zawodowe. Zaproszeni goście mogli pogłębić swoją wiedzę o wartości odżywczej wołowiny dzięki prelekcji Aleksandry Cichockiej z Instytutu Żywności i Żywienia, obejrzeć pokazy musztry kelnerskiej, carvingu, orgiami czy też wziąć udział w Festiwalu produktów regionalnych.

Jerzy Czapla – Mistrz Polski Barmanów a jednocześnie ekspert i znawca herbaty przedstawił niezwykle widowiskowy pokaz Oryginale Ice Tea i Slim Drinks z użyciem Waringa EX Treme. Goście mogli posłuchać ciekawostek o herbacie, jej pochodzeniu i sposobach parzenia, a także dokonać degustacji drinków z udziałem herbaty. Stoiska przygotowali: właściciel pasieki w Gulczewie Kazimierz Skoczeń, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Wyszkowie, PPHU Mleks, Artex oraz GPHU Kowalski k. Nasielska.
 
 
Po gorących obradach jury przyznano miejsca na podium. Wyniki ogłosił przewodniczący – Carlos Gonzalez-Tejera. Pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym zajął zespół z Łomży w składzie: Damian Fabiszewski i Andrzej Ciołek (opiekun – Przemysław Ciuchnicki) za potrawę Wirtuozyjne steki wołowe w duecie ze zmysłową  soczewicą i sosem fistaszkowym.

Drugie miejsce zdobyła drużyna z Czyżewa: Franciszek Saniewski i Adam Śliwiński (Opiekun – Jerzy Tomkielski) za potrawę: Stek wołowy z puree z soczewicy podany z warzywami w marynacie.
 
Trzecie miejsce zdobyły uczennice z Wyszkowa: Kinga Kowalska i Iwona Wołyniec (Opiekun – Bogusława Pawelska-Kozon) wykonując niezwykle barwną i smakowitą potrawę: Roladki wołowe pod kozim pudrem podane na postumencie z warzyw i soczewicy w towarzystwie ziemniaków confit i buraczanego sosu.
 

Puchary za zajęcie pierwszego miejsca ufundował – Minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel oraz Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik. Puchar za zajęcie drugiego miejsca – Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole, Przewodnicząca Zofia Grzebisz-Nowicka. Za zajęcie trzeciego miejsca puchar ufundował Starosta Powiatu Wyszkowskiego Bogdan Pągowski. Puchary, atrakcyjne upominki i 5-dniowa wycieczka do Brukseli połączona ze zwiedzaniem Parlamentu Europejskiego to nagrody za zajęcie I, II i III  miejsca w konkursie. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali szereg upominków od sponsorów.
 
Gospodarzami spotkania był Starosta Bogdan Pągowski i Dyrektor Zespołu Szkół nr 1 Marian Popławski. Patronat honorowy nad inicjatywą objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole, Marszałek Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie, Mazowiecki Kurator Oświaty, poseł do Parlamentu Europejskiego Jarosław Kalinowski. Patronat medialny zapewnili: Gastrona i Przegląd Gastronomiczny.

Sponsorami konkursu byli
: Jarosław Kalinowski Poseł do Parlamentu Europejskiego, Firma Stalgast – producent akcesoriów i urządzeń gastronomicznych, Zakład Mięsny KAMIEŃCZYK Spółka jawna Irena, Jan i Dariusz Kalisz, Prymat producent przypraw PPHU SYGA producent wysokogatunkowej odzieży ochronnej, MIR (Mazowiecka Izba Rolnicza), Marianna i Wiesław Bartosiakowie, F.H Edmar Orbit Travel (Edyta Ponichtera), Hotel Baśniowa Danuta i Krzysztof Kowalewscy, Ostrołęckie Stowarzyszenie Pomocy Szkole. 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000