Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
22.12.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XI FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI


Sobota, 4 czerwca, upłynęła katowiczanom na smakowych doznaniach. Właśnie wtedy na katowickim rynku Śląska Organizacja Turystyczna poszukiwała Ekspertów Śląskich Smaków. Które konkursowe potrawy uwiodły naszych jurorów?
 
W konkursowych zmaganiach udział wzięły 23 drużyny – amatorzy, profesjonalni kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych. Jurorzy mieli naprawdę trudny wybór. Bo jak porównać comber z królika z popcornem z kaszy? Albo śledzia w pianie z maślanki z oscypkiem z rabarbarem, maliną i słoniną? Smaków było wiele, ich aromat unosił się nie tylko nad rynkiem, przyciągając tłumy katowiczan. Jurorzy stanęli na wysokości zadania i tuż po godz. 17 ze sceny wyczytano ich werdykt.
 
 
KATEGORIA AMATORÓW:
 
1 miejsceBeskidzka Rodzina z Bielska-Białej (Parzybroda z Gronia – gronica na kwaśno z fasolą i ziemniakami, Pierogowy mix w okrasie: pierogi z jagnięciną, bryndzą i szczawiem, Placek z rabarbarem podany z sosem z cukru palonego ze śmietanką);
 
2 miejsceRada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku (Botwinka z jajkiem sadzonym i ziemniakami, Królik w sosie musztardowo-śliwkowym z ziemniakami w mundurkach i kalafiorem panierowanym, Babeczki jaglane z owocami i rabarbarówką);
 
3 miejsceKoło Gospodyń Wiejskich Udórz (Karp wędzony, Zupa szczawiowa z jajkiem gotowanym na twardo zaciągnięta słodką śmietanką, Gęś nadziewana mięsem i podrobami, młoda kapusta zasmażana z koperkiem i szczypiorkiem, pęczak z porem i selerem naciowym).
 
 
KATEGORIA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:
 
1 miejsceZespół Szkół Gastronomicznych im. Wł. Morcinka w Katowicach (Śledź w pianie z maślanki z marynowanymi warzywami, chrupiącym chipsem z chleba razowego i sosem musztardowym z miętą, Krem z chrzanu z prażonymi orzechami, jajkiem przepiórczym i oliwą koperkową, Golonka z paloną kaszą gryczaną, karmelizowaną cebulą, brukselką, mini marchewką, żelem z buraka, chipsem z korzenia pietruszki i redukowanym
sosem demi glace);
 
2 miejsce Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito w Siemianowicach Śl. (Hekele na musie ogórkowym, Duet zup oberiby i bani, Schab po sztygarsku podany z szałotem śląskim)
 
3 miejsceGryfne Dziołchy z Browarnika, Zespół Szkół nr 7 w Tychach (Gołąbki w rosole z klopsikami (rosół z gołębi), Żeberka cielęce w marynacie miodowo-musztardowej na kapuście kiszonej z kminkiem oraz ziemniakami confit, Różyczka sztrudla jabłkowego podana w pianie cynamonowej z rodzynkami).
 
 
KATEGORIA PROFESJONALISTÓW:
 
1 miejsceRestauracja Kameralna, Hotel Piaskowy z Pszczyny (Krem z bani i papryki/wędzony pstrąg/dymka/pomidor, Sztygar/kluseczki/burak/krupniok/marchew z groszkiem, Szpajza cytrynowa i czekoladowa/porzeczki confit/owoce jagodowe/posypka);
 
2 miejsceBukowa Karczma, Buczkowice (Kasza jaglana , żurawina, śliwowica podbeskidzka, bundz, ostrężyny, orzech laskowy, Kwaśnica na głowiźnie jagnięcej z pierogiem z combra, podwędzanym sianem z pora, Wędzony filet z pstrąga, z wątróbką z pstrąga, boćwinką, bryndzą i pęczakiem aromatyzowany herbatką z pstrąga z lubczykiem);
 
3 miejsceRestauracja Hotelu Spa Laskowo (Krupniok, chrupiące jajko, krem z zielonego groszku, Comber z królika, kluski śląskie, marchewka, sos śmietanowy, Kruchy ptyś, jabłko, rabarbar).
 
 
Jednak konkurs kulinarny to nie jedyna atrakcja XI Festiwalu Śląskie Smaki. Setki katowiczan przyglądały się Bitwie Smaków, w której Remigiusz Rączka i Marcin Czubak mierzyli się na dania przygotowane z tradycyjnego śląskiego krupnioka. Jeszcze większą publiczność zgromadził Zespół Pieśni i Tańca im. Stanisława Hadyny.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000