Dnia 31 maja 2017 Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie był gospodarzem XII BESKIDZKIEGO KONKURSU MŁODYCH BARMANÓW.
Współorganizatorami imprezy było cieszyńskie Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży
EkoGa oraz Stowarzyszenie Polskich Barmanów. W konkursie uczestniczyło 11 uczniów szkół o profilu gastronomicznym z południowej Polski oraz z Republiki Czeskiej (Trzyniec, Czeski Cieszyn). Zadaniem zawodników było przygotowanie w określonym czasie, po trzy porcje napojów mieszanych w dwóch kategoriach:
- Short Fancy Cocktail (fantazyjny short drink o objętości do 90 ml),
- Soft Fancy Drink (bezalkoholowy long drink z użyciem syropu marki Rioba, o objętości powyżej 150 ml).
Na wynik końcowy składały się dwie oceny:
- techniczna – ocena pracy barmanów, zgodna z regułami International Bartenders Association (Międzynarodowego Stowarzyszenia Bamanów) oraz
- degustacyjna – ocena wyglądu, zapachu i smaku przygotowanych napojów.
Technikę pracy młodych barmanów oceniali profesjonalni barmani i mistrzowie barmańscy, członkowie Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Walory organoleptyczne osądzali zaproszeni goście, nauczyciele, przedstawiciele sponsorów oraz wspomniani wyżej barmani.
Poziom konkursu był na wysokim poziomie. Laureatami konkursu zostali:
W kategorii Short Fancy Cocktail:
1.MIEJSCE: Aleksandra Binkowska - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej;
2.MIEJSCE: Natalia Szalbot - Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju;
3.MIEJSCE: Kamila Janko - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie
W kategorii Soft Fancy Drink:
1.MIEJSCE: Natalia Szalbot - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle;
2.MIEJSCE: Karolina Juszczak - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej;
3.MIEJSCE: Wiktoria Zacher - Zespół Szkół im.Tuwima w Bielsku-Białej
Wyróżnienie za najlepszą technikę pracy otrzymała Kornelia Lapczyk z Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle.
Dzięki wsparciu firm:
- Bank Spółdzielczy w Cieszynie
- Gastromix w Ustroniu
- Polmos Bielsko-Biała S.A
- Macro Cash and Carry w Bielsku -Białe
- Alternative Bar
- Restauracja Korbasowy Dwór w Cieszynie.
Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki, a laureaci wspaniałe nagrody, które z pewnością pozwolą na dalszy rozwój w tym zawodzie.
Organizatorzy składają serdeczne podziękowania dyrekcji, nauczycielom i pracownikom ZSEG w Cieszynie, barmanom zaangażowanym w obsługę imprezy oraz instytucjom wspierającym, dzięki którym konkurs prowadzony jest profesjonalnie, a wszyscy zawodnicy obdarowani wspaniałymi nagrodami i upominkami.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.