Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Wyniki konkursu kulinarnego Czas na rybę 2020


W dniach 3-4 października 2020 roku odbył się konkurs kulinarny Czas na rybę! na Zamku Książęcym w Niemodlinie w ramach Święta Karpia. W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia będą walczyli uczniowie, natomiast w drugi dzień profesjonaliści.

Czas na rybę! to profesjonalny konkurs kulinarny, organizowany przez Rybacką Lokalną Grupę Działania Opolszczyzna. Konkurs odbywa się zawsze w pierwszy weekend października, podczas Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego na Zamku w Niemodlinie.
 
 
Pierwszego dnia - 3 października 2020 roku, potrawy Uczniów Szkół Gastronomicznych oceniało JURY w składzie:

JURY DEGUSTACYJNE
  • Krzysztof Malinowski - Przewodniczący
  • Maria Politowicz
  • Michał Proc Wojciech Rabiega
  • Walentyna Jałocha.

JURY TECHNICZNE
  • Leszek Kawa
  • Marcin Kosmala.
JURY VIP
  • Arkadiusz Głąb - Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego
  • Marek Adamus - Członek Zarządu Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Opolszczyzna.
 
Konkursu Czas na rybę! dla Uczniów Szkół Gastronomicznych wygrała drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych (Technikum nr 2) z Wodzisława Śląskiego, w składzie Anna Elsner i Sylwia Smyczek. Zespół zwyciężył po raz drugi z rzędu! Potrawa: Karp pod pierzynką maślaną, w towarzystwie roladki rybnej, jesiennych warzyw i grzybów oraz sosu estragonowego.
 

Drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych (Technikum nr 9) z Wrocławia, w składzie: Wiktoria Madaj i Jakub Januszkiewicz. Potrawa: karp/ suflet serowy/ czarna soczewica/ mus z awokado/ ogórek kompresowany/ słoma z pora/ sos muślinowy. Trzecie miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie Sebastian Jawor i Karol Słowik. Potrawa: Karp/ kozi ser/ kaszanka/ marchew/ burak/ cebula czerwona/ szczypiorek.
 

 
Zostały również wręczone wyróżnienia:
  • drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie: Piotr Kubiak i Wiktoria Szymczykiewicz. Potrawa: Karp w zielonej odsłonie
  • drużyna z Zespołu Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wałbrzycha, w składzie: Filip Podwojewski i Bartłomiej Mikulski. Potrawa: Karp opolski/ pianka kozia/ piklowane warzywa/ puree dyniowe
  • drużyna z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku, w składzie: Aleksandra Kordecka i Jessica Reszczyńska. Potrawa: Karp smażony, placek buraczano-ziemniaczany z orzechami, emulsja z twarogu koziego, pieczona dynia, smażone kurki, ziemia pietruszkowa.
Nagrody za pierwsze 3 miejsca zostały sfinansowane przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za miejsca 4-6 zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
 
 
Drugiego dnia - 4 października 2020 roku, potrawy Szefów Kuchni w konkursie Czas na rybę! oceniało JURY w składzie:

JURY DEGUSTACYJNE
  • Marcin Soból - Przewodniczący
  • Krzysztof Szulborski
  • Jarosław Usiciński
  • Jean Bos
  • Kurt Scheller
  • Wojciech Harapkiewicz.

JURY TECHNICZNE
  • Bartosz Peter
  • Tomasz Smoczyk. 
JURY VIP
  • Justyna Osiecka-Sułek - Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego
  • Marek Adamus - Członek Zarządu Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Opolszczyzna.
 
Konkurs Czas na rybę! dla Szefów Kuchni zwyciężyli Norbert Koch i Jan Krawczyk z Bursztynowa Bistro z Warszawy. Potrawa: Szafirowy Karp.
 

 
Drugie miejsce zdobyli Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik z Gościniec Pod Lasem ᴴᵒᵗᵉˡ & Za Kulisami (Grabowce Dolne i Lublin). Potrawa: Karp z sernikiem, sałatką z czerwonej porzeczki, sos na bazie maślanki z esencją laurową.
 
 
Trzecie miejsce zajęli Marek Filimowski i Szymon Tomaka z Grand Hotel Boutique z Rzeszowa. Potrawa: Filet z karpia podany z kulebiakiem, terriną rybną, kozim serem i galaretką z buraka w towarzystwie sosu kurkowego.
 
Wręczono również wyróżnienia:
  • Arkadiusz Dziakowski i Mariusz Drałus z Restauracja Agawa z Wrocławia. Potrawa: Opolski karp podany na trzy sposoby, z pianą z koziego sera oraz chipsem ze skóry karpia
  • Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak z Art Hotel z Wrocławia. Potrawa: Karp/ babeczka serowa/ podgrzybek/ ziemniak/ koper
  • Bartosz Lenda i Patryk Studziński z Radisson Blu Hotel, Krakow. Potrawa: "FUMUS".

Nagrody za pierwsze 3 miejsca zostały sfinansowane przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za miejsca 4-6 zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
 
Gratulujemy wszystkim Uczestnikom !!!

Fot: Good Lookin Food

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000