Triumfatorami V edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego “Czas na rybę!” dla szefów kuchni zostali Przemysław Szwak i Michał Just - obaj pracują na co dzień w Restauracja Retro Oborniki Śląskie. Uznanie jurorów zdobyli potrawą o nazwie: “Assiette z karpia / emulsja grzybowa/ puree z pietruszki”.
Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe w wysokości 5000 złotych od Rybackiej Lokalnej Grupy Działania “Opolszczyzna” (organizatora konkursu), a także wycieczkę do Włoch ufundowaną przez partnera konkursu - firmę Unox Polska. Zdobyli też nominację do przyszłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski połączoną z nagrodą w wysokości 1800 złotych.
Drugie miejsce trafiło do Piotra Zasady i Yatsenko Oleksandr, którzy przygotowali Polędwice z karpia na serowo-kalafiorowym puree, z emulsją szczypiorkową, boczniakami, wędzoną czekoladą i sosem bisque.
Trzecie miejsce zajęli Bartosz Biały i Karolina Dąbrowska dniaem - Babka z karpia.
Potrawy szefów kuchni były oceniane przez Jury w składzie:
- Marcin Soból - przewodniczący
- Wojciech Harapkiewicz - juror techniczny
- Krzysztof Szulborski - juror techniczny
- oraz jury degustacyjne:
- Iwona Niemczewska
- Jean Bos
- Krzysztof Gawlik
- Kurt Scheller
- Tomasz Smoczyk
- Jarosław Uściński.
Głównym produktem konkursu “Czas na rybę!” jest od samego początku opolski karp. Obowiązkowymi dodatkami były w tym roku suszone owoce z firmy Vita Natura Eco Susz. Konkurs jest organizowany przez Rybacką Lokalną Grupę Działania “Opolszczyzna” i szefa kuchni Kamila Klekowskiego na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Współorganizatorem Konkursu jest Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie - największy na Opolszczyźnie producent karpia. Do organizacji dołączyła się także w tym roku Organizacja Producentów Ryb - Polski Karp sp. z o.o.
W kategorii uczniów szkół gastronomicznych najlepiej poradziły sobie Julia Masierak i Kamila Jarosz reprezentujące Technikum Lider z Lublina. Ich potrawa to: “Karp panierowany w matchy z kruszonką z orzechów nerkowca, pomidorkami, majonezem z czarną herbatą i puree z topinamburu”.
Drugie miejsce zajęli Łukasz Dominiak i Rafał Dzedzej z Gorzowa Wielkopolskiego Technikum nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać, a trzecie Piotr Duda-KlimaszewskI i Mikołaj Matusik Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Rywalizację uczniów oceniało Jury składające się z kucharzy zrzeszonych w Stowarzyszeniu Euro Toques Polska w składzie:
- Krzysztof Malinowski - przewodniczący
- Marcin Soból - juror techniczny
- Tadeusz Czapla - juror techniczny
- oraz jury degustacyjne:
- Lucyna Haluch
- Maria Politowicz
- Marek Namysłowski
- Artur Piotrowski
- Michał Proć.
Sylwetki najlepszych szefów kuchni konkursu “Czas na Rybę!”
Przemysław Szwak
Absolwent Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile. Doświadczenie zdobywał w poznańskich restauracjach. Później swoje kunszt doskonalił w Londynie w restauracjach: Lowiczanka Restaurant Polish Centre Restaurant POSK, Bleeding Heart Restaurants i Sowa Restaurant gdzie był już Szefem Kuchni. Po powrocie do kraju pracował w jako szef kuchni w Akademia Kuraszków. Obecnie jest szefem kuchni w Restauracja Retro Oborniki Śląskie oraz konsultantem gastronomicznym.
Brał udział w cyklu kolacji degustacyjnych Polskie Smaki organizowanych w Wielkiej Brytanii i w Polsce. Jego żurek został doceniony podczas dolnośląskiego “Dziedzictwa Kulinarnego” w 2021 roku. Zajął też III miejsce w konkursie kulinarnym Wielkopolski Kucharz Roku - Konkurs im. Rafała Jelewskiego 2022.
Michał Just
Absolwent Publiczna Szkoła Gastronomiczna Ho-Ga we Wrocławiu i licznych kursów kulinarnych. Doświadczenie zdobywał w rodzinnej restauracji Zajazd „Wilczy Gród” Hotel i Restauracja specjalizującej się w polskich smakach. Kuchnię włoską opanował i doskonalił we wrocławskiej PePe pizzeriaristorante, a sezonowe menu wdrażał w Restauracja Zielona - także we Wrocławiu. Obecnie zajmuje się staropolską kuchnią w nowej odsłonie w restauracji Restauracja Retro Oborniki Śląskie. Bierze udział w organizacji kolacji degustacyjnych.
Patronem Merytorycznym jest Stowarzyszenie Kucharzy Europejskich Euro Toques Polska.
Fotografie wykonał Edward Trzeciakiewicz - Good Lookin Food Fotografia Kulinarna.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.