Rok Daniela. Dary lasu - tak brzmiał temat wiodący, z jakim zmierzyli się uczestnicy V edycji wojewódzkiego konkursu kulinarnego Regionalne Smaki. Konkurs odbył się 19 marca 2019 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.
W konkursie wzięło udział 15 drużyn z 8 szkół gastronomicznych województwa opolskiego. Szkoły, które podjęły się tego trudnego wyzwania i zgłosiły duety uczniów to:
- Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim,
- Zespół Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie,
- Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie,
- Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie,
- Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku,
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich,
- Zespół Szkół Budowlanych im Księcia Jerzego II Piasta w Brzegu,
- Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.
Zawodników oceniało profesjonalne Jury w składzie:
- Marek Starzyński
- Daniel Sielicki
- Tomasz Karoń
- Grzegorz Borcuch
- Marcin Klich.
Jak przyznało Jury poziom konkursu był wysoki, a autorskie dania perfekcyjne wykonane. Pierwsze miejsce zdobył zespół z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich w składzie: Piotr Przysambor i Denis Surażyński. Opiekunem uczniów jest Katarzyna Krępa-Stefanik. Zwycięskie danie nosi tytuł: Pieczona w marynacie winno-buraczanej polędwica z dzika na sianku porowym z purée dyniowym, gruszką z imbirem i chili oraz kurkami w winie. Drugie miejsce wywalczyły sobie uczennice: Mirela Lubojańska i Julia Stanik przygotowywane przez Joannę Pater i Alicję Świczewska-Koss. Trzecie miejsce przypadło Magdalenie Kołek i Danielowi Bewko, których opiekunem merytorycznym był Piotr Wasik.
Jury przyznało dwa wyróżnienia – pierwsze otrzymał zespół w składzie: Dominika Kretus i Weronika Cuperk z Zespołu Szkół Budowlanych w Brzegu. Opiekę merytoryczną nad tymi uczennicami sprawowała Agnieszka Łukaszów. Drugie wyróżnienie przypadło Agnieszce Hendli oraz Romanowi Krawcowi z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich. Ten duet przygotowywał się do konkursu pod okiem Katarzyny Krępy-Stefanik. Zespoły, które zajęły II i III miejsce to uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.
W czasie, gdy uczestnicy zmagali się z przygotowaniem potraw konkursowych, czas uświetnili swoimi występami: Daniel Sielicki z firmy Rational. Pracownik Służby Leśnej Nadleśnictwa - Jacek Boczar wygłosił wykład pt. Bezpieczne grzybobranie. Weterynarz - Barbara Maj opowiedziała zgromadzonym uczniom o badaniu dziczyzny pod względem epidemiologicznym. Tadeusz Witkowski z firmy Leśniczówka wygłosił wykład nt. walorów dziczyzny i przygotował degustacje swoich produktów. Natomiast Piotr Wasik - nauczyciel ZSZ 4 pokazał tajniki carvingu, sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach.
Konkurs Regionalne Smaki został zorganizowany przez Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu oraz firmę RATIONAL AG.
Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym wielu szanowanych instytucji oraz mediów regionalnych i ogólnopolskich. Puchar Marszałka wręczył Stanisław Rakoczy - Wicemarszałek Województwa Opolskiego. Pozostali patroni honorowi to: Prezydent Miasta Opola, Opolski Kurator Oświaty, Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, visitopolskie.pl, Szlak Kulinarny – Opolski Bifyj, Polski Związek Łowiecki - Zarząd Okręgowy w Opolu, Lasy Państwowe – Nadleśnictwo Opole, Nadleśnictwo Opole oraz Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. Patronat medialny nad konkursem objął portal
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.