13. stycznia 2017 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się pierwszy, wielkopolski Mikser Kulinarny w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Gośćmi wydarzenia byli m.in. Malka Kafka, właścicielka sieci Tel Aviv Urban Food oraz Ernest Jagodziński, szef kuchni restauracji Cucina 88 w Poznaniu.
W styczniowym Mikserze Kulinarnym, zorganizowanym przez sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska, wzięło udział około stu uczniów z wielkopolskich szkół gastronomicznych.
Pokaz kulinarny, przygotowany w ramach wydarzenia, poprowadził Ernest Jagodziński – szef kuchni restauracji
Cucina 88 oraz zdobywca tytułu
Szef Jutra Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017. Tematem przewodnim były
Warzywa i zioła w kuchni, a pośród zaprezentowanych dań znalazły się m.in. pieczone buraki z kardamonem, kozim serem, trybulą i jogurtem oraz sernik z topinamburem, pistacją i pastą yuzu.
Gościem spotkania była także właścicielka sieci
Tel Aviv Urban Food, Malka Kafka, która podzieliła się swoim doświadczeniem w zakresie zarządzania restauracją i opowiedziała o mitach przedsiębiorczość i modelach biznesowych w gastronomii.
Uczestnicy Miksera mieli okazję poznać i wypróbować unikalne produkty pochodzące z oferty MAKRO, takie jak czerwone banany, pitahaya, kalleross, czy grzyby shimeji. Degustację przygotował zespół ds. grupy klientów HoReCa w MAKRO, reprezentowany przez Piotra Kuzielę i Eryka Adamczyka.
Szef dla Młodych Talentów to projekt wspierający młodych adeptów kulinarnych w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. Program obejmuje dwa główne zakresy działalności: program płatnych staży w MAKRO i cykl Mikserów Kulinarnych, których misją jest edukacja oraz umożliwienie spotkań młodzieży z najlepszymi polskimi szefami kuchni.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.