Dnia 9 czerwca br. w Pałacu Tłokinia, odbył się kolejny konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski – Wielkopolski Kucharz Roku – konkurs im. Rafała Jelewskiego.
Do rywalizacji stanęło dwunastu kucharzy. W tym roku zadaniem konkursowym było przygotowanie dania, w którym obowiązkowymi składnikami były: gęsina – dowolny element, podroby z gęsi - dowolny element, kolorowa fasolka, rabarbar.
Uczestników konkursu oceniało profesjonalne Jury w składzie: Marcin Budynek – Przewodniczący Jury oraz Julia Komp - najmłodsza szefowa kuchni odznaczona gwiazdką Michelin, Magdalena Ossowska, Marcin Szukaj, Paweł Oszczyk i Paweł Rozmiarek - jedyny w historii dwukrotny zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski.
Najwyższe noty za przygotowane danie otrzymał Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów. Zwycięzca otrzymał tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2017, liczne nagrody, a przede wszystkim nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017.
Na kolejnych miejscach uplasowali się: Dawid Bielawski - Hotel Edison Restauracja LUMIÈRE - Baranowo (miejsce II) oraz Bartosz Fabiś z PURO Hotels NIFTY No.20 w Poznaniu (miejsce III).
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.