Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Wielki sukces Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie - nagroda Perła 2018 za dwie autorskie potrawy


W dniu 30.09.2018 nargodę Perłę 2018 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zdobył Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, pod opieką pani Wioletty Skuratowicz (nauczyciel). W składzie byli: Damian Piorun i Mateusz Kota, za autorskie przepisy opiekuna, pani Wioletty Skuratowicz, w wykonaniu całego zespołu: Aksamitną zupę krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem oraz Roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym oraz placuszki z kapusty kiszonej z beczki.

W trakcie Wielkiego Finału Jan Zwoliński - wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, poprosił o okraszenie tej nagrody szczególnymi brawami. Rzeczywiście, nagrodzone dania zostały świetnie skomponowane, na bazie kilku doskonałych regionalnych produktów, należących do dziedzictwa kulinarnego
i nagradzanych także Perłą w latach wcześniejszych.
 

To pierwsze takie wyróżnienie, które otrzymała szkoła gastronomiczna w Polsce. Konkursowy zestaw potraw powstał w duchu Slow Food, z oryginalnych, regionalnych produktów, między innymi:
  • pstrąga wędzonego z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica w Zielenicy,
  • wołowiny ze Spółdzielczej Agrofirmy Witkowo,
  • ogórka kołobrzeskiego z Gospodarstwa Ekologicznego Sątyrz,
  • konfitury z płatków róży oraz marynowanej dyni z Gospodarstwa Ekologicznego SEDINA w Dolicach,
  • serka koziego z gospodarstwa Kozi Gródek pani Lidii Ordysińskiej w Wołczkowie.
Konkurs NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW to najważniejszy w Polsce konkurs, dotyczący dziedzictwa kulinarnego. Jest to konkurs, organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP. Przebiega w dwóch płaszczyznach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Jego laureaci otrzymali nagrodę Perła w trakcie Wielkiego Finału podczas Targów Smaki Regionów, które odbywają się  w tym roku w dniach 29.09-01.10.2018 w ramach Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP).
 


Jest to bardzo prestiżowa nagroda o charakterze ogólnopolskim. Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja jest pierwszą jak do tej pory szkołą w Polsce, która otrzymała statuetkę Perła 2018 za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną, o czym zdecydowała we wrześniu 2018 Krajowa Kapituła Konkursu. Otrzymując nagrodę, szczeciński gastronomik, będzie na zawsze wpisany do historii dziedzictwa kulinarnego w Polsce. Nagrodzone dania staną się elementem polskiej i regionalnej tradycji kulinarnej. To także niezwykle ważny powód do dumy dla szkoły, która posiada tak uzdolnionych uczniów oraz tak zaangażowanych i kreatywnych nauczycieli, jak pani Wioletta Skuratowicz. To także bardzo ważny powód do satysfakcji dla Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, jako jednego ze współorganizatorów konkursu oraz  władz miasta Szczecin, które patronuje szkole.

Z wyrazami szacunku,
Marek Defée

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000