Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Weekendowe zmagania kucharzy i gwiazd w ramach XII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana za nami!


W ramach konkursu, którego pomysłodawcą jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet włoskiej kuchni w Polsce, 10 marca w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness ****, rywalizowali ze sobą najlepsi kucharze z całej Polski, zakwalifikowani do finału XII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Tym razem zadaniem zawodników było przygotowanie włoskiego risotto oraz dania głównego z dowolnie wybranym elementem królika.
 
Do udziału w konkursie stawiło się dwanaście profesjonalnych ekip kucharskich z najlepszych restauracji w Polsce, w tym m.in. z Sopotu, Bydgoszczy, Krakowa, Lublina, Wadowic, Zakopanego, Międzyzdrojów. Obok zawodowców, swoje umiejętności w przygotowywaniu risotto, demonstrowali zaproszone przez organizatorów osobowości polskiej sceny muzycznej, aktorskiej i dziennikarskiej, pasjonaci kuchni włoskiej: Zygmunt Chajzer, Paweł Stasiak, Tomasz Kozłowicz, Michał Fajbusiewicz, Andrzej Grabarczyk, Zbigniew Buczkowski, Krzysztof Janczar, Bartosz Żukowski i Leszek Wiśniewski.
 
 
Po długich obradach, za najlepszą ekipę profesjonalistów, jury degustacyjne w składzie: Jerzy Pasikowski, Andrea Camastra, Andrzej Polan, Kurt Scheller, Teofilos Vafdis, C-Michel Labarre, Krzysztof Szulborski, Monika Ignaciuk, Wiesław Bober, Zbigniew Kopycki, Piotr Sabała, Tomasz Pawlusek, Piotr Bassara i Jacek Kempa uznało dania przygotowane przez Dariusza Cygana i Pawła Gałeckiego z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, którzy wyprzedzili na podium Konrada Stybę i Łukasza Nizińskiego z Restauracji Scandale Royal w Krakowie oraz Przemysława Żurka i Michała Łakomego z Blue Diamond Hotel SPA w Trzebownisku.
 
Jury wysoko oceniło przede wszystkim kreatywność drużyn i estetykę podania dań, odpowiedni dobór poszczególnych składników, smak, profesjonalny sposób realizowania potraw i odpowiednio użyte produkty. Nie bez znaczenia był czas przygotowania dań - na przygotowanie ośmiu talerzy risotto i ośmiu dań głównych zawodnicy mieli 90 minut, a za każde pięć minut spóźnienia otrzymywali punkty karne.
 
 
- Dla nas Włochów, ryż jest pierwszym daniem. W Polsce wciąż jeszcze funkcjonuje jako dodatek. Chcemy zmienić to przekonanie i pokazać, że kuchnia włoska to kuchnia pełna bogactw - wykorzystujmy więc dziczyznę, warzywa, ryby, zioła, przyprawy. Przyrządzając nawet tak proste danie jak risotto, można się bawić smakami. Ale, uważajmy - przygotowanie odpowiednio doprawionego, smacznego dania jest sztuką, z którą często przegrywają nawet najlepsi - podkreślił na zakończenie kulinarnych zmagań Giancarlo Russo, organizator wydarzenia.
 
Wśród gwiazd pierwsze miejsce zajął Zygmunt Chajzer, który pokonał Leszka Wiśniewskiego i Andrzeja Grabarczyka. Gwiazdy oceniane były przez przedstawicieli Sponsorów i Partnerów wydarzenia, w tym przez Członka Zarządu Grupy Polskie Składy Budowlane, właściciela Hotelu Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness ****, Pana Mirosława Lubarskiego ,Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Pana Waldemara Sikorę, Kierownika Marketingu marki Philipiak Milano, Pania Annę Wójcik, Kierownika Marketingu marki Mille Sapori Pana Massimiliano Marchese, Przedstawiciela marki Winterhalter Panią Monikę Chojnicką, Kierownika Marketingu marki Prymat Pana Filipa Lato oraz profesjonalnych jurorów technicznych Pana Marcina Budynka, Krzysztofa Gawlika, Dariusza Ratuszniaka, Andrzeja Ławniczaka i Janusza Pyrę.
 
 
Przy podejmowaniu decyzji jury brało pod uwagę przede wszystkich smak dań przygotowywanych przez gwiazdy, estetykę podania oraz dobór składników. Na przygotowanie  dziewięciu talerzy risotto zawodnicy mieli godzinę.
 
Goście przybywający na uroczysta galę zostali powitani wysokiej jakości winem musującym Ferrari Trento, a ceremonii rozdania nagród nie było końca. Zwycięzcy konkursów otrzymali m.in. nagrody pieniężne, medale z prawdziwych kruszców, puchary oraz wiele nagród ufundowanych przez Patronów i Sponsorów wydarzenia.
 
 
Część oficjalną Gali zakończyły występy zespołu Papa D oraz włoskiego artysty Thomasa Grotto. Wszyscy bawili się do białego rana przy wyśmienitych włoskich daniach przygotowanych przez  załogę Patryka Kotarby, Szefa Kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness **** ,  nadzorowanych przez Giancarlo Russo. Wyborne i finezyjne desery przygotowała Monika Ignaciuk z firmy Ambasador 92.
 
 
Konkurs i uroczysta galę prowadzili: Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.
W konkursie Arte Culinaria Italiana udział wzięli:

Restauracja Dolce Vita Bydgoszcz-Patrycja Reich i Sebastian Szynkiewicz, Hotel Sheraton Sopot-  Arnold Wąsowski i Bartłomiej Wiśniewicz, Restauracja Safran Hotel Rado Wola Chorzelowska - Kamil Tłuczek  i Krzysztof Chłopek, Dolce Vita Ristorante Italiano Międzyzdroje - Łukasz Frankowicz i Marcin Ruban, Restauracja Villa Toscana Zakopane - Maciej Kurzyński i Lorenzo Romano, Restauracja Miodowa 8 Wadowice - Dawid Konior i Bartosz Puchałka, Hotel Bonifaccio SPA &Sport Resort Sochocin - Przemysław Bednarz i Marcin Suski, Restauracja Villa Tatrzańska Bydgoszcz - Michał Zieliński i Bartosz Wiśniewski, Restauracja Andromeda Alfa Hotel Galaxy Kraków -  Piotr Tuźnik i Michał Janas, Restauracja Scandale Royal Kraków - Konrad Styba i Łukasz Niziński, Blue Diamond Hotel Active SPA Trzebownisko - Przemysław Żurek i Michał Łakomy, Hotel Restauracja Piano Lublin - Dariusz Cygan i Paweł Gałecki.

 
NAGRODY DLA KUCHARZY KONKURSU DLA PROFESJONALISTÓW
 
1. Nagroda za zajęcie I miejsca w konkursie dla Profesjonalistów 
medal złoty, dyplom
czek z nagrodą pieniężną w łącznej wysokości 5000 PLN,
puchar konkursowy fundatora marki Kapitan Pirat,
puchar Oskar kulinarny od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
pamiątkowe nagrody od Burmistrza Miasta i Gminy Busko Zdrój
voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób od Hotelu Słoneczny Zdrój,
slow juicer Silver z przystawka,
voucher na kwotę 2000 zł,
voucher na kwotę 1000 zł,
gift pack Ferrari Trento,
szybkowary,
książki kulinarne od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Akademii Kulinarnej - Magazyn,
artykuły cukiernicze.
 
 
2. Nagroda za zajęcie II miejsca w konkursie dla Profesjonalistów 
medal srebrny, dyplom
czek z nagrodą pieniężną w łącznej wysokości 3000 PLN,
puchar konkursowy fundatora marki Kapitan Pirat,
voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób od Hotelu Słoneczny Zdrój,
kuchenki indukcyjne 2 pola grzewcze,
voucher na kwotę 1500 zł,
voucher na kwotę 800 zł,
gift pack Ferrari Trento,
artykuły cukiernicze,
Książki kulinarne od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Akademii Kulinarnej - Magazyn.
 
 
3. Nagroda za zajęcie III miejsca w konkursie dla Profesjonalistów
medal brązowy, dyplom
czek z nagrodą pieniężną w łącznej wysokości 1000 PLN,
puchar konkursowy fundatora marki Kapitan Pirat,
voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób od Hotelu Słoneczny Zdrój,
kuchenki indukcyjne 1 pole grzewcze,
vouchery na kwotę 1500 zł,
gift pack Ferrari Trento,
artykuły cukiernicze,
Książki kulinarne od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Akademii Kulinarnej - Magazyn,
Medale wykonane są z prawdziwych kruszców.
 
 
NAGRODY DLA UCZESTNIKÓW KONKURSU DLA GWIAZD
 
1. Nagroda Jury Degustacyjnego VIP  za zajęcie I miejsca w konkursie dla  GWIAZD
pamiątkowy dyplom,
puchar fundatora marki Kapitan Pirat,
voucher na połowy dorsza z marką Kapitan Pirat,
zestaw ekskluzywnych stalowych noży w szkle,
voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób w Fabryka Wełny Hotel &Spa w Pabianicach ,
gift pack Ferrari Trento,
zestaw drobnego sprzętu kuchennego,
zestaw drobnego sprzętu kuchennego,
artykuły cukiernicze.
 
 
2. Nagroda Jury Degustacyjnego VIP  za zajęcie II miejsca w konkursie dla  GWIAZD
pamiątkowy dyplom,
puchar fundatora marki Kapitan Pirat,
voucher na połowy dorsza z marką Kapitan Pirat,
zestaw ekskluzywnych stalowych noży w drewnie,
voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób w Fabryka Wełny Hotel &Spa w Pabianicach ,
gift pack Ferrari Trento,
zestaw drobnego sprzętu kuchennego,
zestaw drobnego sprzętu kuchennego
artykuły cukiernicze.
 
 
3. Nagroda Jury Degustacyjnego VIP  za zajęcie III miejsca w konkursie dla  GWIAZD 
pamiątkowy dyplom,
puchar fundatora marki Kapitan Pirat,
voucher na połowy dorsza z marką Kapitan Pirat,
zestaw noży ceramicznych,
voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób  w Fabryka Wełny Hotel &Spa w Pabianicach ,
gift pack Ferrari Trento,
zestaw drobnego sprzętu kuchennego,
zestaw drobnego sprzętu kuchennego,
artykuły cukiernicze.
 
 
Wszyscy uczestnicy konkursów otrzymali pamiątkowe dyplomy i drobne upominki od sponsorów.
 
Organizatorzy Konkursu: GRG Giancarlo Russo, PSB Polskie Składy Budowlane, Hotel Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA & Wellness ****.
Patronat Honorowy: Ambasada Włoch w Polsce, Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój Pan Waldemar Sikora.
Patronat Merytoryczny: Federazione Italiana Cuochi, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Chef’s Club of Greece Poland Branch Office.
Patronat medialny nad konkursem objął portal
 
 
Dziękujemy wszystkim za udział i ogromną pomoc w zorganizowaniu XII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana Giancarlo Russo i Patryk Kotarba.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000