Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Polish BBQ KING...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Krajowy finał Worl...
Druga edycja progr...
Grill KAMADO b - N...
Grillo wędzarnia S...
Mistrzostwa Polski...
Polska na podium ś...
Dwudniowy Event Ku...
Paweł Pyra zwycięz...
XIII edycja konkur...
I Ogólnopolskie Mi...
IV edycja Kulinarn...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
Smoker
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Gros
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Fanex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Warsztaty kulinarne z Mistrzem oraz konkurs Kuchnia Śląska i Śląska Cieszyńskiego


Dnia 24 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, odbyły się Warsztaty kulinarne z Mistrzem oraz konkurs Kuchnia Śląska i Śląska Cieszyńskiego. Przedsięwzięcie skierowane było do uczniów szkół gastronomicznych z powiatu cieszyńskiego.
 
Głównym celem konkursu i warsztatów było propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat zwyczajów oraz potraw regionalnych Śląska i Śląska Cieszyńskiego, doskonalenie umiejętności zawodowych oraz pobudzanie kreatywności uczniów. Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej uczniowie m. in. rozwiazywali: krzyżówkę, quiz. Zakres materiału obejmował znajomość potraw, zwyczajów, obrzędów, nazewnictwa maszyn, urządzeń i naczyń regionalnych Śląska i Śląska Cieszyńskiego. Przydatna okazała się także znajomość regionalnego stroju cieszyńskiego. W drugiej części - praktycznej, zadaniem drużyny było przygotowanie gałuszek ze śliwką z przygotowanych przez organizatorów produktów.
 
 
Po zsumowaniu wszystkich punktów wyłoniono zwycięzców:
  • I miejsce: Anna Brzoza, Klaudia Kowalczyk - ZSEG Cieszyn
  • II miejsce: Sandra Golasowska, Aleksandra Krogulewska - ZSEG Cieszyn
  • III miejsce: Agnieszka Greń, Barbara Kohut - Międzyświeć.
 
Po części konkursowej odbyły się Warsztaty regionalne z Mistrzem. Warsztaty poprowadził WIESŁAW AMBROS – założyciel i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, dwukrotny Mistrz Polski w kuchni Śląskiej (2007r. oraz 2008r.). Dzięki jego osobie uczniowie mogli poznać kilka tajników i ciekawostek, które można nabyć tylko po latach praktyki. W trakcie szkolenia była również możliwość swobodnej wymiany zdań i zadawania pytań. Młodzież wraz z Mistrzem przygotowali: Hekele, żur śląski, roladę śląską, młodą kapustę, roladę wieprzową w kapuście, biołe i czorne kluski, roladę śląską.
 
 
Impreza została zorganizowana dzięki środkom finansowym pozyskanym na realizację zadania publicznego ze Starostwa Powiatowego w Cieszynie. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali wspaniałe upominki a laureaci nagrody rzeczowe.

Zapraszamy za rok na kolejną edycję z cyklu: Warsztaty regionalne z Mistrzem.

Organizatorami byli: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Beskidzki Klub Kulinarny.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Makro Cash & Carry Reinex Na Lunch Barry Callebaut M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000