Dnia 24 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, odbyły się Warsztaty kulinarne z Mistrzem oraz konkurs Kuchnia Śląska i Śląska Cieszyńskiego. Przedsięwzięcie skierowane było do uczniów szkół gastronomicznych z powiatu cieszyńskiego.
Głównym celem konkursu i warsztatów było propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat zwyczajów oraz potraw regionalnych Śląska i Śląska Cieszyńskiego, doskonalenie umiejętności zawodowych oraz pobudzanie kreatywności uczniów. Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej uczniowie m. in. rozwiazywali: krzyżówkę, quiz. Zakres materiału obejmował znajomość potraw, zwyczajów, obrzędów, nazewnictwa maszyn, urządzeń i naczyń regionalnych Śląska i Śląska Cieszyńskiego. Przydatna okazała się także znajomość regionalnego stroju cieszyńskiego. W drugiej części - praktycznej, zadaniem drużyny było przygotowanie gałuszek ze śliwką z przygotowanych przez organizatorów produktów.
Po zsumowaniu wszystkich punktów wyłoniono zwycięzców:
- I miejsce: Anna Brzoza, Klaudia Kowalczyk - ZSEG Cieszyn
- II miejsce: Sandra Golasowska, Aleksandra Krogulewska - ZSEG Cieszyn
- III miejsce: Agnieszka Greń, Barbara Kohut - Międzyświeć.
Po części konkursowej odbyły się Warsztaty regionalne z Mistrzem. Warsztaty poprowadził WIESŁAW AMBROS – założyciel i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, dwukrotny Mistrz Polski w kuchni Śląskiej (2007r. oraz 2008r.). Dzięki jego osobie uczniowie mogli poznać kilka tajników i ciekawostek, które można nabyć tylko po latach praktyki. W trakcie szkolenia była również możliwość swobodnej wymiany zdań i zadawania pytań. Młodzież wraz z Mistrzem przygotowali: Hekele, żur śląski, roladę śląską, młodą kapustę, roladę wieprzową w kapuście, biołe i czorne kluski, roladę śląską.
Impreza została zorganizowana dzięki środkom finansowym pozyskanym na realizację zadania publicznego ze Starostwa Powiatowego w Cieszynie. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali wspaniałe upominki a laureaci nagrody rzeczowe.
Zapraszamy za rok na kolejną edycję z cyklu: Warsztaty regionalne z Mistrzem.
Organizatorami byli: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Beskidzki Klub Kulinarny.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.