Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Gala Gault&Millau ...
IX Ogólnopolski Ko...
Dawid Konior i Bar...
Pierwsza gala rozd...
Pierwsza nominacja...
Konkurs Lubelskie ...
Druga edycja progr...
I edycji konkursu ...
Znamy zwycięzcę pó...
Kongres Szefów Kuc...
Kamil Wojtasiak zw...
Bartosz Peter i Ra...
Poznajcie najlepsz...
Konkurs Hasztag Ko...
Święto Baraniny i ...
Ogólnopolski Konku...
Międzynarodowe Mis...
Branża spożywcza w...
Szkolenie Us Beef&...
Galicyjskie Smaki ...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Firelight Glass
Hello Coffee
Watersystem
POSbistro
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Hello Coffee
Menos
Caffetea
Sokołów
Belfood
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Warsztaty kulinarne z Mistrzem oraz konkurs Kuchnia Śląska i Śląska Cieszyńskiego


Dnia 24 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, odbyły się Warsztaty kulinarne z Mistrzem oraz konkurs Kuchnia Śląska i Śląska Cieszyńskiego. Przedsięwzięcie skierowane było do uczniów szkół gastronomicznych z powiatu cieszyńskiego.
 
Głównym celem konkursu i warsztatów było propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat zwyczajów oraz potraw regionalnych Śląska i Śląska Cieszyńskiego, doskonalenie umiejętności zawodowych oraz pobudzanie kreatywności uczniów. Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej uczniowie m. in. rozwiazywali: krzyżówkę, quiz. Zakres materiału obejmował znajomość potraw, zwyczajów, obrzędów, nazewnictwa maszyn, urządzeń i naczyń regionalnych Śląska i Śląska Cieszyńskiego. Przydatna okazała się także znajomość regionalnego stroju cieszyńskiego. W drugiej części - praktycznej, zadaniem drużyny było przygotowanie gałuszek ze śliwką z przygotowanych przez organizatorów produktów.
 
 
Po zsumowaniu wszystkich punktów wyłoniono zwycięzców:
  • I miejsce: Anna Brzoza, Klaudia Kowalczyk - ZSEG Cieszyn
  • II miejsce: Sandra Golasowska, Aleksandra Krogulewska - ZSEG Cieszyn
  • III miejsce: Agnieszka Greń, Barbara Kohut - Międzyświeć.
 
Po części konkursowej odbyły się Warsztaty regionalne z Mistrzem. Warsztaty poprowadził WIESŁAW AMBROS – założyciel i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, dwukrotny Mistrz Polski w kuchni Śląskiej (2007r. oraz 2008r.). Dzięki jego osobie uczniowie mogli poznać kilka tajników i ciekawostek, które można nabyć tylko po latach praktyki. W trakcie szkolenia była również możliwość swobodnej wymiany zdań i zadawania pytań. Młodzież wraz z Mistrzem przygotowali: Hekele, żur śląski, roladę śląską, młodą kapustę, roladę wieprzową w kapuście, biołe i czorne kluski, roladę śląską.
 
 
Impreza została zorganizowana dzięki środkom finansowym pozyskanym na realizację zadania publicznego ze Starostwa Powiatowego w Cieszynie. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali wspaniałe upominki a laureaci nagrody rzeczowe.

Zapraszamy za rok na kolejną edycję z cyklu: Warsztaty regionalne z Mistrzem.

Organizatorami byli: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Beskidzki Klub Kulinarny.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Pizzola Robot - Coupe RATIONAL Smoker Matlix Metro Plast Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Lemonia CTK Doram Piórex Sokołów Steinberg Menos Gorbi Werner & Mertz Na Lunch Belfood M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000