Pierwszy etap corocznego konkursu kulinarnego dobiegł końca. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybrano te, które najlepiej wypadły w testach komisji i jednocześnie cieszą się dobrą opinią nie tylko branżowych profesjonalistów, ale i amatorów-smakoszy.
19 września 12 szefów kuchni wraz z zespołami kucharzy weźmie udział w jednej z najtrudniejszych konkurencji, jakie znają polskie konkursy kulinarne. Wyzwanie polega przede wszystkim na przygotowaniu na żywo aż 700 porcji misternych i pięknie podanych przystawek oraz dań głównych. Deser natomiast przyrządzony zostanie przez znakomitych mistrzów kuchni już poza konkursem.
Warto podkreślić, że uroczysta gala finałowa odbywa się w niecodziennej scenerii – imponujących rozmiarów sali restauracyjnej. Widok starannie zaaranżowanego namiotu o powierzchni 5000 m2, rokrocznie w innej scenografii, zapiera dech w piersiach tym bardziej, że budowany jest 30 dni po to, by… zniknąć niedługo po rozstrzygnięciu konkursu.
Zainteresowanie konkursem zatacza coraz szersze kręgi, o czym najlepiej świadczy lista zakwalifikowanych finalistów. Połowa z nich to restauracje spoza dużych ośrodków miejskich, co w tym roku buduje wyjątkowo barwny zestaw finalistów:
1. A La Carte z Ustki
2. Bulaj z Sopotu
3. Endorfina z Warszawy
4. Galeria Blu z Bielska-Białej
5. Hugo z Poznania
6. Inspiracja by Kopicki z pomorskiej Przyjaźni
7. Kiepura z Krynicy Zdrój
8. Le Victoria Brasserie Moderne z Warszawy
9. Permare z Kołobrzegu
10. Poziom 511 ze śląskiego Podzamcza
11. Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel z Dzierżoniowa (woj. dolnośląskie)
12. Z57 z Warszawy.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.