Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
V Europejskie Targi Produktów Regionalnych 2014


W dniach 10-17 sierpnia 2014 roku na Dolnej Równi Krupowej odbyły się V Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Podczas targów kilkuset wystawców z Polski jak i z Europy zaprezentowało swoje potrawy regionalne oraz produkty rękodzielnicze. Oprócz degustacji i konkursów w tegorocznym programie targów, znalazły się również pokazy kulinarne, warsztaty artystyczne i wiele innych atrakcji, którym towarzyszyła góralska muzyka.
 
Tegoroczne Targi rozpoczęła konferencja inauguracyjna pt. Jubileusz X-lecia Unii Europejskiej i Wspólnej Polityki Rolnej w Polsce. Wszystkich przybyłych gości powitał Starosta Tatrzański – Andrzej Gąsienica-Makowski.
 
 
Podczas konferencji wystąpiło pięciu prelegentów:
  1. Czesław Siekierski – Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, który omówił kierunki rozwoju rynku produktów regionalnych w aspekcie nowego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
  2. Dariusz Goszczyński – Zastępca Dyrektora Departamentu Promocji i Komunikacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który omówił Politykę Unii Europejskiej i politykę krajową dot. jakości żywności.
  3. Rafał Serafin – Prezes  Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, który wygłosił prelekcję na temat Rynku świeżych owoców i warzyw pod szczególnym nadzorem, nowelizacja przepisów.
  4. Dr inż. Andrzej Fetliński – Koordynator Polskiego Centrum Projektu Unii Europejskiej TRADEIT, który wygłosił prelekcję pt. Wsparcie wytwórców tradycyjnych produktów żywnościowych przez Komisję Europejską.
  5. Avelio Marini – Przedstawiciel ISMEA - RRN Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich, który przedstawił projekt La Via Di Karol.
Konferencję podsumował Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Krzysztof Król-Łęgowski, zapraszając na poczęstunek regionalny. W menu znalazły się potrawy z wykorzystaniem produktów posiadających certyfikaty: Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Każdy mógł spróbować dań, takich jak:
  • kwaśnica góralska na żeberkach
  • pulpeciki jagnięce w sosie z borowikami z kaszą jęczmienną i surówką z ogórków kiszonych
  • bundz z suszonymi pomidorami w sosie miodowo-balsamicznym
  • pierogi z bryndzą
  • zakąski podhalańskie.
 
Oficjalne otwarcie targów rozpoczęło się spod Księżówki, skąd ruszyła Parada Bacowska. Członkowie zespołu Mali Bystrzanie nieśli 11 flag państw, których przedstawiciele uczestniczyli w targach.
 
W tegorocznej jubileuszowej edycji targów wystąpiło 31 zespołów – w tym 20 regionalnych reprezentujących region Podhala, Spisza i Orawy, a także powiat Brzeski, Jędrzejowski, Popradzki i Siedmiogrodzki. W trakcie trwania targów, jak co roku odbyły się liczne konkursy.
 
Pierwszego dnia tj. 10.08.2014r. odbył się Konkurs na Najlepszy Oscypek. Zwyciężył Krzysztof Bachleda-Curuś, baca z Poronina. Ocenianych było 10 oscypków wykonanych przez baców z Podhala i Spisza. Na końcową ocenę miał wpływ nie tylko smak, ale także wygląd, kształt kolor i zapach oscypka.
 
 
Ponadto odbył się także Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, Festiwal Bryndzy, Konkurs na najlepszy produkt Europejskich Targów oraz Pokazy kowalstwa artystycznego. Zgodnie z tradycją targową codziennie zorganizowane były seminaria, które miały na celu pokazać regiony, tradycje i produkty regionalne.

W dniu 14.08.2014r. odbył się Konkurs na Najlepszy Produkt V Europejskich Targów. Każdy z wystawców mógł zaprezentować swój produkt w jednej z czterech kategorii:
  1. Produkt pochodzenia zwierzęcego
  2. Produkt pochodzenia roślinnego
  3. Napój regionalny
  4. Produkt pochodzenia mieszanego.
Produkty oceniała komisja konkursowa w składzie:
  • Krzysztof Król-Łęgowski – Dyrektor TARPiK
  • Jan Wojtanek – Główny Technolog projektu Smaki Podhala
  • Andrzej Kubisztal – zastępca dyrektora Agencji Rynku Rolnego oddział Kraków
  • Efrem Tassionato – Prezes WIGWAM – Włochy
  • Rafał Dorociuk – Szef projektu Trzy Znaki Smaku.
Nagrodzone produkty w poszczególnych kategoriach to:
  • W kategorii 1 – kiełbasa z jagnięciny firmy Siwy
  • W kategorii 2 – oliwa extravirgin z Włoch
  • W kategorii 3 – sok jabłkowo-selerowy firmy Pawłowski
  • W kategorii 4 – cukierki miętowe z Francji.
Na targach zaprezentowano również produkty rękodzielnicze, takie jak: stroje regionalne, świece woskowe, obrusy, serwety, wyroby szydełkowane, ozdoby z suszonych kwiatów czy zdobienia z motywem łowieckim. Natomiast wśród produktów spożywczych prezentowanych na targach znalazły się m.in.: ciasteczka imbirowe, wędliny tradycyjne, moskole, kołoce, żyntyca, soki ekologiczne, bałkańskie sosy, bułeczki z kaszą gryczaną, wędliny bezglutenowe, andruty kaliskie, karp zatorski, suska sechlońska, jabłko łąckie, redykołki, rogale barcińskie i gzik wielkopolski.
 
 
Wszyscy przybyli goście mieli również okazję posłuchać góralskiej muzyki. Po raz pierwszy odbył się konkurs kapel góralskich Na Bartusiową Nutę.

Krzysztof Król-Łęgowski – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury uhonorował wystawców, którzy po raz piąty uczestniczyli w Europejskich Targach Produktów Regionalnych.  Wyróżnienie otrzymali:
  1. Avelio Marini, Włochy
  2. Krystyna Kojs, Ekokoral, Nowe Bystre
  3. Edward Wilk, Browar EDI, Nowa Wieś
  4. Marek Kaczorowski, Browar KOREB
  5. Jacek Konderak, świece wodne, Firma BAJA, Zabrze
  6. Maria Pycińska, twórca ludowy – koronka frywolitka, Zakopane
  7. Anna Sejdak, twórca ludowy – haft łowicki, Łowicz
  8. Gospodarstwo Rybne KAKI, Lipnica Wielka
  9. Szczepan Gawor, Wędliny Tradycyjne , Podstolice
  10. Zakład Mięsny JASIOŁKA, Dukla
  11. Paweł Kulawiak, twórca Ludowy – ludwisarz, Odrowąż.
W dniach 16-17.08.2014r. odbyły się pokazy i warsztaty kowalstwa artystycznego, prowadzone przez kowali. Jedną z głównych atrakcji targów były warsztaty i pokazy kulinarne – kuchnia na żywo Trzy Znaki Smaku, pokaz włoskich serowarów, Smaki Podhala, Zasmakuj w Małopolsce, pokaz kuchni rumuńskiej.
 
 
Ostatniego dnia trwania targów Starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski oraz Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Krzysztof Król-Łęgowski, wręczyli statuetki Orle Pióra firmą, które mają szczególny wpływ na rozwój i promocję Zakopanego.

Jubileuszowe V Europejskie Targi Produktów Regionalnych zakończyły się Świętem Bryndzy. Na degustację swoje wyroby przywieźli nie tylko górale z Podhala, ale i ze Słowacji oraz Rumunii.
 
Podczas trwania targów wystąpiło: 15 zespołów regionalnych, odbyło się 11 koncertów gwiazd oraz 7 warsztatów artystycznych. Z roku na rok, targi cieszą się coraz większą popularnością. Rośnie liczba nie tylko wystawców, ale również gości odwiedzających targi. Produkty, występy, seminaria oraz warsztaty artystyczne tworzą bogatą ofertę programową, co decyduje o wyjątkowości Europejskich Targów.
Partnerem medialnym Targów był portal

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000