Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VI Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Kuchnia Polska na Mazowszu 2014



 

28 listopada 2014 r. w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył finał VI Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2014, zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych oraz firmę Stalgast, przy wsparciu i pomocy merytorycznej najlepszych szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.

Jak co roku, Konkurs składał się z dwóch części:

  • Konkursu Kulinarnego pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
  • Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika

W Konkursie mogli brać udział uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju, a jego celem było doskonalenie umiejętności, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.

Wielki finał rozpoczął się odprawą uczestników, podczas której przedstawiciele Jury omówili zadania stojące przed zawodnikami oraz zasady ich oceniania i kryteria, które będą brane pod uwagę podczas typowania zwycięzców.

W tym roku przed finalistami Konkursu Kulinarnego zostało postawione zadanie, polegające na przygotowaniu dwóch potraw:

  • zimnej zakąski zawierającej filety anchois
  • dania głównego z wieprzowego schabu karkowego jakości QAFP

Uczestnicy startowali w tandemach, a na przygotowanie, zaserwowanie i udekorowanie potraw mieli tylko 90 minut.

Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:

  • dwudziestominutowego testu wiedzy zawodowej
  • testu umiejętności nakrywania stołu w sposób klasyczny i  improstyl, w którym należało wykazać się pomysłowością i kreatywnością
  • konkurencji barmańskiej, która okazała się najbardziej emocjonująca - z soku anansowego oraz mleka i syropu kokosowego należało przygotować koktajl Pinacolada Vergine

Uczestnicy musieli wykazać się nie tylko wiedzą praktyczną i teoretyczną, ale także nienagannym strojem kelnerskim, sprawnością techniczną oraz dbałością o profesjonalizm swoich prac.

Do tegorocznej rozgrywki finałowej w Konkursie Kulinarnym zostało zakwalifikowanych 12 dwuosobowych zespołów reprezentujących następujące placówki:

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
  • Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego
  • Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi
  • Technikum Lider z  Lublina
  • Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika z Ostrołęki
  • Zespół  Szkół  Ekonomiczno-Gastronomicznych z Otwocka
  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
  • Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wałbrzycha
  • Zespół  Szkół  Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy
  • Zespół Szkół Chemicznych im. J. Piłsudskiego z Włocławka
  • Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Zduńskiej Woli

Zgodnie z kolejnością wylosowaną w trakcie odprawy, do rywalizacji przystąpiły niżej wymienione  osoby:

  1. Szymon Gorczyński  i Dominik Jadeszko z Gdańska
  2. Maciej Gronek i Mateusz Niepytalski z  Grodziska Mazowieckiego
  3. Kamil Piotrowski i Katarzyna Uszyńska z Łodzi
  4. Ilona Kruczek i Wojciech Truk z Lublina
  5. Klaudia Mierzejewska i Hubert Płodzich z Ostrołęki
  6. Michał Krzywiec i Magdalena Piętka z Otwocka
  7. Adrian Dreas i Jakub Kopera z Radomia
  8. Patryk Bolek i Marcin Prugar z Wałbrzycha
  9. Monika Luśnia i Dominik Moćko z Warszawy (ul. Komorska)
  10. Kacper Smoliński i Konrad Stypułkowski z Warszawy (ul. Poznańska)
  11. Adrian Andrzejczak i Artur Łazarewicz z Włocławka
  12. Magdalena Giżycka i Marlena Wróblewska ze Zduńskiej Woli

Pełne zaangażowania i emocji zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, którzy robili wszystko, żeby zaprezentować się z jak najlepszej strony, bacznie obserwowały dwa zespoły jurorskie:

Jury degustacyjne

  • Jarosław Uściński
  • Krzysztof Wajtal
  • Olaf Ratz
  • Zbigniew Łęgowski
  • Jolanta Madany
  • Wiesława Puławska

Jury techniczne

  • Jarosław Maliszewski
  • Michał Karadżow
  • Wanda Brzeska
  • Bogusława Pawelska-Kozon

W tym samym czasie w holu szkolnym o główną nagrodę w drugim konkursie walczyli kelnerzy, popisujący się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w nakrywaniu stołów, a także pomysłowością na najciekawszy sposób podania koktajlu.

Do rywalizacji w VI Ogólnopolskim Konkursie Kelnerskim stanęli:

  1. Monika Muller z Gdańska
  2. Amanda Wiśniewska z Grodziska Mazowieckiego
  3. Roksana Szynczewska z Łodzi
  4. Katarzyna Jurko z Lublina
  5. Magdalena Chojnowska z Ostrołęki
  6. Wioleta Głuchowska z Otwocka
  7. Katarzyna Jurzyńska z Radomia
  8. Karol Prugar z Wałbrzycha
  9. Kamil Gajewski z Warszawy (ul. Komorska)
  10. Maria Gromadzka z Warszawy (ul. Poznańska)
  11. Arkadiusz Majchrowicz z Włocławka
  12. Justyna Tomaszewska ze Zduńskiej Woli

A ich zmagania oceniało jury kelnerskie w składzie:

  • Grzegorz Górnik
  • Jan Stawarz
  • Jerzy Czapla
  • Marzena Niedośpiał
  • Jerzy Tomkielski

Podczas, gdy konkursowe emocje sięgały zenitu, talerze brzęczały, szkło połyskiwało, a patelnie skwierczały w sali gimnastycznej, ponieważ odbywały się tam niezwykłe pokazy specjalistyczne oraz arcyciekawe szkolenia przygotowane i prowadzone przez największych znawców trendów i nowinek w świecie kulinarnym. Przybyli nauczyciele, goście i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne sprzęty przydatne w każdej  profesjonalnej kuchni, zapoznać się z produktami renomowanych marek oraz obejrzeć pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu prawdziwych mistrzów.

Na rozgrzewkę Pani Jolanta Ciechomska przedstawiła tajniki systemu jakość QAFP, gwarantującego najwyższą jakość i najlepszy smak wyrobów mięsnych.

Następnie uczestnicy szkolenia mogli podziwiać możliwości wielofunkcyjnych urządzeń marki Robot Coupe, które zaprezentował przedstawiciel firmy pan Radosław Marczyński. Chwilę później pan Adam Michalski zaprezentował możliwości syfonów ISI, dzięki którym można przygotować: koktajle, aperitify, przekąski typu finger food-pianki, musy, dipy, zupy i wiele innych potraw oraz elementów dań. Odbyła się też prezentacja zastawy stołowej firmy Dajar, która przykuwała spojrzenia swym eleganckim  wzornictwem.
 
Ogromne zainteresowanie wzbudził  pokaz carvingu w wykonaniu Mistrzów: Łukasza Kowalewskiego i  Mariusza Gachewicza, którzy w owocach i warzywach potrafią wyrzeźbić niemal wszystko. Szef  Mariusz Gachewicz zaprezentował także szeroką gamę produktów Polmlek.
 
Makarony firmy Barilla zademonstrował nie kto inny, jak wielki znawca, miłośnik i mistrz kuchni włoskiej, Szef Marco Ghia.

W ciągu dnia, między pokazami można było posłuchać wywiadów z największymi Szefami Kuchni, którzy chętnie wspierali uczestników panelu wiedzą, a także zdradzali różne ciekawostki i tajniki swojego warsztatu. Swoim udziałem zaszczycili Szef Grzegorz Rzeszotarski (szef kuchni Prezydenta Komorowskiego), Szef Mariusz Nowicki (Reprezentacja Polski Juniorów na Pucharze Świata Luksemburg 2014), Jacek Sulich (organizujący przyjęcia dyplomatyczne dla głów koronowanych i przywódców państw), Bożena Sikoń (mistrzyni cukiernictwa) oraz Szefowie Jarosław Uściński i Mariusz Gachewicz.

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2014 to coroczne święto kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych, ale także możliwość spotkania największych szefów kuchni oraz zdobycia wiedzy zawodowej. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość dla uczestników.

Współpracę środowisk branży kulinarnej przy organizacji Konkurów zauważają i doceniają władze, nie tylko regionalne, ale też ogólnokrajowe.
 
Tegoroczny VI finał Konkursu honorowym patronatem objęli
:

  • Pan Jack Kozłowski, Wojewoda Mazowiecki
  • Pan Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego
  • Pan Radosław Szatkowski, Prezes Agencji Rynku Rolnego
  • Pan Wiesław Różański, Twórca i Promotor Systemu Jakości QAFP, Prezes UPEMI
  • Pan Karol Semik, Mazowiecki Kurator Oświaty
  • Pan Tomasz Kucharski, Burmistrz Dzielnicy Praga-Południe
  • Pan Jarosław Karcz, Zastępca Burmistrza Dzielnicy Praga-Południe
  • Pan Jarosław Uściński, Prezes OSSKiC
  • Pan Grzegorz Górnik,  Akademia Kelnerska
  • Pan Mariusz Gachewicz, Carving Team Poland
  • Pan Jerzy Czapla, Centrum Szkolenia Barmanów

Wyniki VI Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2014

I miejsce

  • w konkursie kulinarnymKamil Piotrowski i Katarzyna Uszyńska z Łodzi
  • w konkursie kelnerskim Wioleta Głuchowska z Otwocka

II miejsce

  • w konkursie kulinarnym
    lona Kruczek i Wojciech Truk z Lublina
    Kacper Smoliński i Konrad Stypułkowski
    z Warszawy (ul. Poznańska)
  • w konkursie kelnerskim
    Roksana Szynczewska z Łodzi
    Maria Gromadzka z Warszawy (ul. Poznańska)

III miejsce

  • w konkursie kulinarnym
    Dominik Jadeszko i Szymon Gorczyński
    z Gdańska
    Patryk Bolek i Marcin Prugar
    z Wałbrzycha
    Dominik Moćko i Monika Luśnia
    z Warszawy (ul. Komorska)
  • w konkursie kelnerskim
    Amanda Wiśniewska
    z Grodziska Mazowieckiego
    Katarzyna Jurzyńska
    z Radomia
    Karol Prugar
    z Wałbrzycha

Grand Prix zdobył
Zespół Szkół Gastronomicznych  ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi

WYNIKI SZCZEGÓŁOWE

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Jury, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2014 składają serdeczne podziękowania patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.
 


Stalgast sp. z o.o.
Staniewicka 5
03-310 Warszawa
tel.: 22 51 71 575
fax: 22 51 71 577
e-mail: stalgast@stalgast.com
www.stalgast.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000