Pysznie, aromatycznie i radośnie – tak brzmi podsumowanie VI edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki, który odbył się 28 czerwca 2015 roku w Radomsku. Wyjątkowa atmosfera otaczała park Solidarności już od samego rana.
O 10.00 rozpoczął się jarmark staropolski, który kusił zdrowymi, naturalnymi, często niedostępnymi na co dzień produktami. W samo południe wszystkich przybyłych do parku Solidarności przywitała prowadząca imprezę Magdalena Michalak z TVP Łódź, która była z nami już po raz trzeci. Festiwal zainaugurowały prezentacje restauracji biorących udział w wydarzeniu – EXCLUSIVE, PATIO, PRZYSZŁOŚĆ oraz TED, które częstowały swoimi specjalnościami, kusząc wykwintnością i oryginalnością proponowanych dań. W tym czasie w ich siedzibach szefowie kuchni rozpoczęli przygotowywanie radomszczańskiej zalewajki – wszak zupa już wkrótce miała trafić do degustacji publiczności oraz jury.
Zmagania rozpoczęły się już o godz. 15.00, kiedy do oceny przystąpiła publiczność, dla której przygotowano 8 tysięcy porcji zupy. Wszyscy uczestnicy konkursu w gotowanie lokalnego specjału wkładali całe serce. Do stoisk restauracji ustawiały się kolejki smakoszy, którzy degustując potrawę wybierali swojego faworyta głosując na specjalnie w tym celu przygotowanych kuponach.
Tuż po 16.00 na scenie powitaliśmy uwielbianą przez wszystkich aktorkę, miłośniczkę polskiej, zdrowej kuchni Bożenę Dykiel. Aktorka, zdradzając kulinarne sekrety swojej kuchni przygotowała dla wszystkich kurczaka po chińsku, by chwilę później - w roli przewodniczącej jury - wraz z pozostałymi członkami kapituły konkursowej – Prezydent Miasta Radomsko Anną Milczanowską, Wicemarszałek Sejmu Elżbietą Radziszewską oraz kulinarnym ekspertem - Robertem Trzaską, udać się do stoisk restauracji na degustację radomszczańskiej zalewajki. Oceniano nie tylko smak lokalnej zupy, ale także sposób jej podania.
W tym czasie publiczność zabawiała Radomszczańska Kapela Podwórkowa, w wykonaniu której usłyszeliśmy m. in. piosenki o Radomsku, a także oryginalne aranżacje największych szlagierów lat międzywojennych. Tuż po koncercie scena ponownie należała do Bożeny Dykiel, która tym razem w asyście Roberta Trzaski ugotowała nasz tradycyjny specjał – radomszczańską zalewajkę. Jak podkreślała zupa jest jej znana, choć w takim wydaniu gotuje ją po raz pierwszy. To naprawdę bardzo fajna zupa. Taka szalenie polska. Jest kawałeczek polskiego grzybka, zakwas, skwareczki, dobra śmietana. To są rzeczy charakteryzujące – mówiła Dykiel.
Pani Bożena jest miłośniczką polskich zup, bo jak twierdzi – Jesteśmy krajem bardziej chłodnym niż ciepłym. Powinniśmy być krajem zup i chyba jesteśmy. A zalewajka jest po prostu pycha! Długie kolejki ustawiały się po miseczkę radomszczańskiego frykasu Bożeny Dykiel. Zachwytów nie było końca, bo takiego smaku nie powstydziłyby się najlepsze restauracje w Polsce. Z pewnością ogromna w tym zasługa żuru – podstawowego składnika radomszczańskiej zalewajki.
Kiedy rozsmakowana publiczność kosztowała zupę, w muzyczną podróż lat sześćdziesiątych zabrał wszystkich Piotr Szczepanik. Jego największe przeboje Żółte kalendarze, Nigdy więcej czy Goniąc kormorany przywołały najpiękniejsze wspomnienia, a na wielu twarzach licznie zgromadzonej publiczności widoczne było wzruszenie. Była to doskonała rozgrzewka przed finałem, bo o godz. 19.30 zakończył się konkurs dla publiczności Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki. Na scenę wniesione zostały urny z wypełnionymi kuponami, a do ich liczenia przystąpili wolontariusze – harcerze i członkowie Stowarzyszenia Centrum Integracji Społecznej. Podczas konkursu oddano prawie 4.214 ważnych głosów. Ogłoszenia wyników dokonała jego przewodnicząca – Bożena Dykiel, która zgodnie z regulaminem konkursu Mistrz Radomszczańskiej Zalewajki przyznawała 2 głosy. Decyzją jury tytuł ten i przechodnią statuetkę – przyznawaną na rok królowania – otrzymała restauracja PATIO. Nieco odmiennego zdania była publiczność, która w konkursie na Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki uznała, że najsmaczniej gotuje restauracja EXCLUSIVE.
Zasłużonym gratulacjom dla wszystkich zespołów nie było końca, bo wszyscy stanęli na wysokości zadania, a ich udział był prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kiedy ucichły fanfary, pod sceną wciąż czekała publiczność, która w nagrodę za czynny udział w przyznaniu tytułu Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki mogła wziąć udział w losowaniu nagród ufundowanych przez Indesit Company Polska, Prymat oraz Panią Marszałek Elżbietę Radziszewską. Niedzielne spotkanie z zalewajką zakończył koncert zespołu Volver. Muzycy długo nie mogli zejść ze sceny, bez zagrania kolejnych bisów oklaskiwanych przez liczną publiczność.
VI Ogólnopolski Festiwal Zalewajki to przede wszystkim radomszczańska zalewajka, ale nie zabrakło także wielu innych smakołyków tradycyjnej, polskiej kuchni w tym zalewajki po żołniersku. Mnóstwo atrakcji czekało na dzieci: spotkanie z Clownem Feliksem, warsztaty kulinarne i rękodzielnicze, konkursy plastyczne i wesołe miasteczko – budziły ogromne zaciekawienie najmłodszych. Do zabaw edukacyjnych, quizów z nagrodami w zakresie profilaktyki zdrowia oraz edukacji z zakresu chorób cywilizacyjnych zapraszało natomiast stoisko laboratorium Diagnostyki, które również przygotowało mnóstwo atrakcji. Miłośnicy czynnego sportu mogli natomiast obejrzeć pokazy Muaithai, MMA czy Kettlebell oraz uczestniczyć w zajęciach relaksacyjnych i tanecznych.
Ogólnopolski Festiwal Zalewajki zakończył się sukcesem – nie tylko dla laureatów konkursów, ale dla wszystkich, którzy postanowili ostatnią niedzielę czerwca spędzić w parku Solidarności w Radomsku. Radość milusińskich, zadowolenie rodziców i uśmiech na twarzy dziadków to już wspomnienie VI edycji tego wydarzenia. Dlatego już dziś odliczamy dni do kolejnej odsłony kulinarnego święta w Radomsku. Do zobaczenia zatem za rok!
Patronat medialny nad konkursem objął portal Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.