Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Laureaci Konkursu ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Polish BBQ KING...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Krajowy finał Worl...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Elmak
Hello Coffee
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VII Ogólnopolski Konkurs KULINARNY RAJD MISTRZÓW 2018



Już po raz siódmy w pięknej i gościnnej stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu, odbył się Kulinarny Rajd Mistrzów. Jak co roku, w hotelu Haston nie zabrakło wyśmienitych dań, zaciętej rywalizacji oraz wielu wybitnych postaci ze świata gastronomii.
 
 
Konkurs składał się z III etapów:

a. I etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadsyłanie receptur);
b. II etap – sprawnościowy;
c. III etap – finałowy (konkurencja techniczna - podstawowa).
 

W pierwszym etapie wyłoniono drużyny kucharskie, które w dniu 26 października 2018 roku walczyły o tytuł Mistrza:

- w kategorii profesjonaliści:

1. Airport Hotel Okęcie - Warszawa
2. Hotel Park – Poznań - Poznań
3. Pałac Rozalin - Rozalin
4. Restauracja Studnia Smaków - Elbląg
5. Hotel Centrum Sosnowiec - Sosnowiec
6. Hotel DeSilva Premium - Poznań
7. Brasserie Warszawska - Warszawa
8. Hotel Piano - Lublin
9. IBB Andersia Hotel - Poznań
10. Brasserie Warszawska - Warszawa
11. Hotel Natura Mazur - Warchały
12. Hotel  Słoneczny Młyn - Bydgoszcz

- w kategorii młodzi kucharze:

1. Biniek Patryk i Jakub Iwaszczyszyn
2. Dawid Żuchowski i Kacper Wojtal
3. Emilia Czyrko i Jakub Podlewski
4. Joanna Palińska i Dawid Wantrych
5. Karolina Żuk i Martyna Stelmasiak
6. Dawid Winnowicz i Błażej Ciachorowski
7. Aleksandra Kmieć i Mateusz  Waciki
8. Dominika Oskwarek i Vita Anishchenko.
 
 
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy byli:
  • Jerzy Pasikowski - Przewodniczący Jury
  • Giancarlo Russo,
  • Wiesław Bober,
  • Theofilis Vafidis,
  • Jarosław Walczyk,
  • Dariusz Struciński,
  • Michał Chrapowicz
  • Karol Okrasa jako juror prowadzący.
 
W pierwszej, sprawnościowej konkurencji zawodnicy musieli wykonać 10 zrazów zawijanych w jak najkrótszym czasie. Na tym etapie każda drużyna musiała mieć ze sobą swój sprzęt do wykonania zrazów – noże, tłuczek i inne niezbędne akcesoria oraz szpagat do zawinięcia zrazów.
 

Natomiast główna konkurencja polegała na przygotowaniu 8 talerzy przystawki ciepłej i 8 talerzy dania głównego z wykorzystaniem dwóch elementów wołowiny – rostbef b/k z linii Uczta Qulinarna (1.500 g) i Cuvette z linii Uczta Qulinarna (1.500 g) PLUS dowolny produkt z linii CHEF do każdego z dań (przystawka i danie główne). Czas przygotowania, od momentu wejścia na stanowisko pracy, do momentu ustawienia 16-tu gotowanych porcji na ladzie ekspedycyjnej, nie mógł przekroczyć 1 godziny. Za każdą 1 minutę spóźnienia przyznawany był 1 punkt karny. Produkty z linii Uczta Qulinarna oraz z linii CHEF - zapewnił Organizator.
 

Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu była uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów. Decyzją Jury pierwsze miejsce wywalczyli Marcin Nowak i Maciej Małecki z restauracji Brasserie Warszawska. Tym samym otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
 

Drugie miejsce zajęli Przemysław Kopania i Diana Olechnowicz także z restauracji Brasserie Warszawska. Trzecie miejsce zdobyli Paweł Wojtysiak i Marcin Owsianny z Hotel HP Park w Poznaniu.
 
 
W kategorii Młodych Mistrzów zwyciężyli Emilia Czyrko i Jakub Podlewski. Drugie miejsce zajęli Karolina Żuk i Martyna Stelmasiak, a na ostatnim podium znaleźli się Dominika Oskwarek i Vita Anishchenko.
 

Gwiazdą wieczoru był zespół muzyczny KOMBI. Podczas gali organizatorzy wielokrotnie dziękowali sponsorom, bez których niemożliwe byłoby przeprowadzenie Kulinarnego Rajdu Mistrzów.
 
 
Organizatorem wydarzenia był Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Reinex Barry Callebaut Belfood Caffetea Tableart Tomasz Miszczak Komat CTK Doram
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000