Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VII Ogólnopolski Konkurs KULINARNY RAJD MISTRZÓW 2018



Już po raz siódmy w pięknej i gościnnej stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu, odbył się Kulinarny Rajd Mistrzów. Jak co roku, w hotelu Haston nie zabrakło wyśmienitych dań, zaciętej rywalizacji oraz wielu wybitnych postaci ze świata gastronomii.
 
 
Konkurs składał się z III etapów:

a. I etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadsyłanie receptur);
b. II etap – sprawnościowy;
c. III etap – finałowy (konkurencja techniczna - podstawowa).
 

W pierwszym etapie wyłoniono drużyny kucharskie, które w dniu 26 października 2018 roku walczyły o tytuł Mistrza:

- w kategorii profesjonaliści:

1. Airport Hotel Okęcie - Warszawa
2. Hotel Park – Poznań - Poznań
3. Pałac Rozalin - Rozalin
4. Restauracja Studnia Smaków - Elbląg
5. Hotel Centrum Sosnowiec - Sosnowiec
6. Hotel DeSilva Premium - Poznań
7. Brasserie Warszawska - Warszawa
8. Hotel Piano - Lublin
9. IBB Andersia Hotel - Poznań
10. Brasserie Warszawska - Warszawa
11. Hotel Natura Mazur - Warchały
12. Hotel  Słoneczny Młyn - Bydgoszcz

- w kategorii młodzi kucharze:

1. Biniek Patryk i Jakub Iwaszczyszyn
2. Dawid Żuchowski i Kacper Wojtal
3. Emilia Czyrko i Jakub Podlewski
4. Joanna Palińska i Dawid Wantrych
5. Karolina Żuk i Martyna Stelmasiak
6. Dawid Winnowicz i Błażej Ciachorowski
7. Aleksandra Kmieć i Mateusz  Waciki
8. Dominika Oskwarek i Vita Anishchenko.
 
 
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy byli:
  • Jerzy Pasikowski - Przewodniczący Jury
  • Giancarlo Russo,
  • Wiesław Bober,
  • Theofilis Vafidis,
  • Jarosław Walczyk,
  • Dariusz Struciński,
  • Michał Chrapowicz
  • Karol Okrasa jako juror prowadzący.
 
W pierwszej, sprawnościowej konkurencji zawodnicy musieli wykonać 10 zrazów zawijanych w jak najkrótszym czasie. Na tym etapie każda drużyna musiała mieć ze sobą swój sprzęt do wykonania zrazów – noże, tłuczek i inne niezbędne akcesoria oraz szpagat do zawinięcia zrazów.
 

Natomiast główna konkurencja polegała na przygotowaniu 8 talerzy przystawki ciepłej i 8 talerzy dania głównego z wykorzystaniem dwóch elementów wołowiny – rostbef b/k z linii Uczta Qulinarna (1.500 g) i Cuvette z linii Uczta Qulinarna (1.500 g) PLUS dowolny produkt z linii CHEF do każdego z dań (przystawka i danie główne). Czas przygotowania, od momentu wejścia na stanowisko pracy, do momentu ustawienia 16-tu gotowanych porcji na ladzie ekspedycyjnej, nie mógł przekroczyć 1 godziny. Za każdą 1 minutę spóźnienia przyznawany był 1 punkt karny. Produkty z linii Uczta Qulinarna oraz z linii CHEF - zapewnił Organizator.
 

Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu była uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów. Decyzją Jury pierwsze miejsce wywalczyli Marcin Nowak i Maciej Małecki z restauracji Brasserie Warszawska. Tym samym otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
 

Drugie miejsce zajęli Przemysław Kopania i Diana Olechnowicz także z restauracji Brasserie Warszawska. Trzecie miejsce zdobyli Paweł Wojtysiak i Marcin Owsianny z Hotel HP Park w Poznaniu.
 
 
W kategorii Młodych Mistrzów zwyciężyli Emilia Czyrko i Jakub Podlewski. Drugie miejsce zajęli Karolina Żuk i Martyna Stelmasiak, a na ostatnim podium znaleźli się Dominika Oskwarek i Vita Anishchenko.
 

Gwiazdą wieczoru był zespół muzyczny KOMBI. Podczas gali organizatorzy wielokrotnie dziękowali sponsorom, bez których niemożliwe byłoby przeprowadzenie Kulinarnego Rajdu Mistrzów.
 
 
Organizatorem wydarzenia był Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000