Dnia 20 listopada 2015 r. w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie, odbył się finał VII Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2015 zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych oraz firmę Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej najlepszych szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.
Jak co roku, konkurs składał się z dwóch części:
- Konkursu Kulinarnego pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
- Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika.
W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju, a jego celem jest doskonalenie umiejętności, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.
Wielki finał rozpoczął się odprawą, podczas której przedstawiciele Jury omówili zadania stojące przed uczestnikami oraz zasady ich oceniania i kryteria, brane pod uwagę podczas typowania zwycięzców. W tym roku przed finalistami Konkursu Kulinarnego zostało postawione zadanie, polegające na przygotowaniu dwóch potraw:
- gorącej zakąski zawierającej filet z karpia ze skórą,
- dania głównego ze schabu wieprzowego środkowego.
Uczestnicy startowali w tandemach, a na przygotowanie, zaserwowanie i udekorowanie potraw mieli tylko 90 minut.
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
- dwudziestominutowego dwujęzycznego testu wiedzy zawodowej,
- praktycznego sprawdzianu nakrywania stołu (sposób klasyczny i improstyl), w którym należało się wykazać umiejętnościami, pomysłowością i kreatywnością,
- serwisu angielskiego befsztyka tatarskiego.
Uczestnicy musieli się wykazać nie tylko wiedzą praktyczną i teoretyczną, lecz także zaprezentować nienaganny strój kelnerski, sprawność techniczną oraz dbałość o estetykę swoich prac. Do tegorocznej rozgrywki finałowej w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym
Kuchnia Polska na Mazowszu 2015 Kapituła Konkursu zakwalifikowała aż 14 trzyosobowych zespołów reprezentujących następujące placówki:
1. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska,
2. Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego,
3. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Koniecpola,
4. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu,
5. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie (Ksawerów),
6. Technikum
Lider z Lublina,
7. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi,
8. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach,
9. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie,
10. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie,
11. Niepubliczne Technikum Gastronomiczne w Warszawie,
12. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie,
13. OSZ Gastgewerbe Berlin Brillat Savarin Schule w Berlinie,
14. Zespół Szkół K. Kałużewskiego i J. Sylli w Zduńskiej Woli.
Zgodnie z kolejnością wylosowaną w trakcie odprawy do rywalizacji przystąpiły niżej wymienione osoby:
1. Marcin Nowak i Mikołaj Sobiecki z Warszawy
2. Takeshi Yoshida i Mina Gucluer z Berlina
3. Paweł Nowak i Maria Dziedzina z Myślenic
4. Julia Krawceniuk i Mikołaj Augustyniak z Łodzi
5. Ilona Kruczek i Tomasz Siewierski z Lublina
6. Karol Łocki i Ivan Antoniuk z Warszawy
7. Grzegorz Albert i Hubert Piątkowski z Ksawerowa
8. Kacper Serafińczuk i Dominik Błażejewski z Gdańska
9. Bartłomiej Brzozowski i Kamil Pawlak z Kościelca
10. Łukasz Wierzbicki i Dawid Karolewski ze Zduńskiej Woli
11. Jakub Kotapski i Damian Możdżyński z Grodziska Mazowieckiego
12. Monika Kowalewska i Sylwia Zawadzka z Warszawy
13. Martyna Grabowska i Grzegorz Ziarnowski z Koniecpola
14. Michał Mikołajczyk i Igor Simora z Warszawy.
Pełne zaangażowania i emocji zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, którzy robili wszystko, żeby zaprezentować się z jak najlepszej strony, bacznie obserwowały dwa zespoły jurorskie:
1.
Jury degustacyjne
- Andrzej Bryk
- Mirosław Gutowski
- Olaf Ratz
- Piotr Paweł Malewski
- Katarzyna Szeląg
- Wanda Brzeska.
2.
Jury techniczne
- Jarosław Maliszewski
- Robert Kowalewski
- Jolanta Madany
- Bogusława Pawelska-Kozon.
W tym samym czasie w holu szkolnym o główną nagrodę w drugim konkursie walczyli kelnerzy, popisujący się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w nakrywaniu stołów, a także umiejętnością serwowania befsztyka tatarskiego na sposób angielski. Do rywalizacji w VII Ogólnopolskim Konkursie Kelnerskim stanęli:
1. Wiktor Ramotowski z Warszawy
2. Monika Kuboń z Myślenic
3. Katarzyna Kieszek z Łodzi
4. Janusz Jaworski z Warszawy
5. Albert Zochniak z Ksawerowa
6. Agnieszka Jacewicz z Gdańska
7. Weronika Kozłowska z Kościelca
8. Marta Płuciennik ze Zduńskiej Woli
9. Przemysław Rosiak z Grodziska Mazowieckiego
10. Mariola Gałązka z Warszawy
11. Krzysztof Falana z Koniecpola
12. Julia Białek z Warszawy.
A ich zmagania oceniało jury kelnerskie w składzie:
- Grzegorz Górnik
- Jan Stawarz
- Jerzy Czapla
- Marzena Niedośpiał
- Aleksandra Lech-Strzyżewska.
Podczas gdy konkursowe emocje sięgały zenitu, talerze brzęczały, szkło połyskiwało, a patelnie skwierczały, w sali gimnastycznej, pod bacznym okiem szefów: Stefana Birka i Daniela Jakubca, odbywały się niezwykłe pokazy specjalistyczne oraz szkolenia przygotowane i prowadzone przez największych znawców trendów i nowinek w świecie kulinarnym. Przybyli nauczyciele, goście i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne urządzenia niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni, zapoznać się z produktami renomowanych marek oraz obejrzeć pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu prawdziwych mistrzów.
- Tomasz Szymański, Adam Michalski – pokaz kulinarny Unox, ISI
- Carlos Gonzalez –Tejera – prezentacja steków wołowych ZM Łuków
- Grzegorz Górnik – pokaz kelnerski
- Jerzy Kruk – pokaz somelierski
- Jerzy Czapla – pokaz barmański
- Janusz Leszkiewicz – prezentacja Coffee Business
- Jakub Frątczak – prezentacja wag OHAUS
- Krzysztof Orłowski – prezentacja urządzeń Robot Coupe
- Mariusz Gachewicz – prezentacja produktów Polmlek oraz Saga
- Sławomir Nawrot – szkolenie z carvingu.
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego
Kuchnia Polska na Mazowszu 2015 to coroczne święto kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych, ale także możliwość spotkania uznanych szefów kuchni oraz zdobycia wiedzy zawodowej. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość dla uczestników. Współpracę środowisk branży kulinarnej przy organizacji Konkursów zauważają i doceniają władze, nie tylko regionalne, ale też ogólnokrajowe. Tegoroczny VII finał Konkursu honorowym patronatem objęli:
- Jacek Kozłowski – Wojewoda Mazowiecki;
- Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego;
- Wiesław Różański – Twórca i Promotor Systemu Jakości QAFP, Prezes UPEMI;
- Dorota Sokołowska – Mazowiecki Kurator Oświaty;
- Tomasz Kucharski – Burmistrz Dzielnicy Praga-Południe;
- Jarosław Karcz – Zastępca Burmistrza Dzielnicy Praga-Południe;
- Jarosław Uściński – Prezes OSSKiC;
- Grzegorz Górnik – Prezes Akademia Kelnerska;
- Mariusz Gachewicz – Carving Team Poland;
- Jerzy Czapla – Centrum Szkolenia Barmanów.
Wyniki VII Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego
Kuchnia Polska na Mazowszu 2015
I miejsce
- w konkursie kulinarnym – Monika Kowalewska i Sylwia Zawadzka z Warszawy (ul. Poznańska);
- w konkursie kelnerskim – Julia Białek z Warszawy (ul. Komorska);
II miejsce
- w konkursie kulinarnym – Bartłomiej Brzozowski i Kamil Pawlak z Kościelca;
– Michał Mikołajczyk i Igor Simora z Warszawy (ul. Komorska);
- w konkursie kelnerskim – Przemysław Rosiak z Grodziska Mazowieckiego;
– Mariola Gałązka z Warszawy (ul. Poznańska);
III miejsce
- w konkursie kulinarnym – Kacper Serafińczuk i Dominik Błażejewski z Gdańska;
– Ilona Kruczek i Tomasz Siewierski z Lublina;
– Takeshi Yoshida i Mina Gucluer z Berlina;
- w konkursie kelnerskim – Katarzyna Kieszek z Łodzi;
– Wiktor Ramotowski z Warszawy (ul. Majdańska);
– Marta Płuciennik ze Zduńskiej Woli.
Grand Prix zdobył
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego przy ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie. W tym roku jury dodatkowo przyznało wyróżnienia następującym osobom:
Kucharze:
1. Najwyższy poziom profesjonalizmu w pracy na stanowisku – puchar dla zespołu z numerem startowym 2 (
Takeshi Yoshida,
Mina Gucluer OSZ Gastgewerbe z Berlina).
2. Najlepiej zgrani w pracy zespołowej i pomysłowość – dwie książki dla zespołu z numerem startowym 12 (
Monika Kowalewska,
Sylwia Zawadzka z ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej).
3. Najlepiej przygotowane mięso – komplet profesjonalnych noży kutych od firmy ZM Łuków dla ucznia przygotowującego mięso w zespole z numerem startowym 14 (
Igora Simura z ZSSG w Warszawie przy ul. Komorskiej).
Kelnerzy:
1. W konkurencji na najlepsze nakrycie improstyl za kreatywność i perfekcję wykonania – książka i medal dla uczestnika konkursu kelnerskiego z numerem startowym 12 (Mariola Gałązka z ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej).
2. W konkurencji na najlepszy serwis angielski befsztyka tatarskiego za kreatywność i innowacyjny sposób wyserwowania – książka i medal dla uczestnika konkursu kelnerskiego z numerem startowym 11 (Przemysław Rosiak z ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim).
3. W konkurencji na najlepszy serwis angielski befsztyka tatarskiego za perfekcyjną technikę wykonania – puchar dla uczestnika konkursu kelnerskiego z numerem startowym 14 (Julia Białek z ZSSG w Warszawie przy ul. Komorskiej).
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Jury, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2015 składają serdeczne podziękowania patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.