Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VII Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy


Dnia 28 października 2015 roku, odbyła się już siódma edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. Podstawowym produktem do przygotowania dania konkursowego był filet z karpia ze skórą. W konkursie uczestniczyło 16 uczniów z 8 szkół gastronomicznych Polski i Czech.
 
 
Młodzi kucharze w ciągu 90 minut musieli przyrządzić smakowite dania, a następnie w ciągu 15 minut przygotować je do prezentacji i degustacji. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania wyglądały bardzo smakowicie! Uczniowie byli oceniani przez jury techniczne, które  zwracało uwagę na przygotowanie stanowiska, higienę pracy, a także prawidłowość wykonania potraw. Z kolei jury degustacyjne oceniało przede wszystkim smak, a także dobór składników, wygląd i aranżację potrawy.
 
 
W trakcie konkursu wystąpili:
  • CARLOS GONZALES-TEJERA – naczelny ekspert kulinarny firmy  Stalgast.
  • DR HENRYK BIAŁOWĄS – Ichtiolog z Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu, który przeprowadził ciekawą prelekcję dotyczącą rybołówstwa na Ziemi Cieszyńskiej.
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie reprezentowali:
  • Nikoleta Dziadek z kl. 1ga,
  • Konrad Waliczek z kl. 1ka,
  • Anna Pieter z kl. 2ga,
  • Kacper Mysiak z kl. 2ga.
 
W konkursie sukces odnieśli gospodarze. Miejsce pierwsze zajęła Klaudia Kiełkowska (ZSE Wodzisław Śląski). Uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Nikoleta Dziadek zajęła drugie miejsce. Jury przypadł do gustu serwowany przez nią karp w winie ze sufletem z ziemniaków. Trzecie miejsce oraz wyróżnienie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego – Nikola Bukowczanová (Český Těšín).
 
 
Konkurs ten został zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. Z ramienia ZSEG organizatorami były: mgr inż. Bożena Pieszka, mgr inż. Dorota Przyłęcka, mgr inż. Dorota Urbańczyk.
 
 
Współorganizatorami konkursu byli: Stowarzyszenie Rybackie Żabi Kraj,  firmy: Hortex, Prymat, Stalgast, Zwardo. Pozyskano również środki finansowe ze Starostwa Powiatowego na realizację zadania publicznego.

Gratulujemy i do zobaczenia za rok na VIII BKMK!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000