Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś


28 maja 2016 roku Hotel *** Zamek w Pułtusku był miejscem kulinarnych zmagań, w których wzięli udział kucharze z całego kraju. Szef kuchni Hotelu Lord – Stefan Birek, już po raz ósmy zorganizował, w tym zabytkowym XV-wiecznym zamku, konkurs kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

Słoneczna aura i unoszące się w powietrzu aromaty kuchni polskiej przyciągnęły wielu pasjonatów gotowania i amatorów grillowania. Miłośnicy jednośladów, jak co roku, mogli podziwiać pokaz niezwykłych maszyn członków grupy Gold Wing Club of Poland.
 
 
Celem konkursu kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością, a także promowanie producentów polskiej żywności.

Konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach:
  • KUCHARZE  PROFESJONALNI
  • UCZNIOWIE  SZKÓŁ  GASTRONOMICZNYCH.
 
Podczas wielkiego gotowania nad brzegiem Narwi odbyły się dodatkowe konkursy, gdzie swoich sił próbowali motocykliści, aktorzy i dziennikarze oraz widzowie i amatorzy.
 
Już od samego rana, swoje dania zaczęli przygotowywać uczniowie szkół gastronomicznych, którzy byli dopingowani przez swoich nauczycieli i kolegów. Po występnie dziesięciu ekip uczniowskich wystartowały pierwsze drużyny profesjonalistów, których w sumie było osiem.
 

Zadaniem każdej z drużyn było przygotowanie po sześć dań, w tym przekąski zimnej lub gorącej z obowiązkowym użyciem świeżego węgorza firmy Menos i polskich czerwonych jabłek oraz sześciu porcji dania głównego z wykorzystaniem karczka jagnięcego oraz śliwki węgierskiej.
 
 
Każda ekipa kucharska miała do swojej dyspozycji profesjonalny sprzęt gastronomiczny, a także wysokiej jakości produkty m.in. marki Menos, która specjalizuje się w dostawie najlepszych świeżych i wędzonych ryb. Pomimo upałów i powiewu wiatru na dworze, zawodnicy świetnie poradzili sobie z podawaniem dań. Jednak na ocenę jury, oprócz profesjonalizmu i pomysłowości, miała też duży wpływ umiejętność łączenia dawanych receptur ze współczesną aranżacją.
 
 
W trakcie konkursowej rywalizacji odbywały się liczne atrakcje dla odwiedzających i tradycyjnie już marsz parady wokół rynku w Pułtusku. Na scenie zagrała Miejska Młodzieżowa Orkiestra Dęta przy OSP Pułtusk oraz lokalny zespół Dubis-Band. Można było podziwiać także sztukę carvingu, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach prezentowaną przez Polską Grupę Carvingową. Nie zabrakło też licznych atrakcji dla dzieci, wśród nich konkurs na najsmaczniejszą kanapkę, czy picia shaika owocowego na czas. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również pokazy i degustacje, jakie miały miejsce na stoiskach wokół sceny.
 

Wieczorem odbyła się Gala Diner, którą miał przyjemność poprowadzić Paweł Pochwała wraz z gospodarzem konkursu Stefanem Birkiem. Po wręczeniu podziękowań i dyplomów dla wszystkich, którzy przyczynili się do zorganizowania VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś, nastąpił długo oczekiwany moment, czyli ogłoszenie wyników.
 
 
W kategorii Uczniowie Szkół Gastronomicznych pierwsze miejsce wywalczyły sobie Monika Kowalewska i Sylwia Zawadzka z Warszawy (Z.S.G. im. Prof. E. Pijanowskiego). Dużym zaskoczeniem dla dziewczyn było również zdobycie pucharu Grand Prix.
 
 
Drugiej miejsce zajęła drużyna z Lublina – Ilona Kruczek i Tomasz Siewierski – Technikum Lider, a trzecie Przemysław Kopania i Marcin Nowak z Z.S.G.H. im. Stanisława Bergera – WARSZAWA ul. Majdańska.

Szczegółowe wyniki – kategoria UCZNIOWIE  SZKÓŁ  GASTRONOMICZNYCH
 
 
W kategorii Profesjonaliści zwyciężyli Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek z Restauracji PIANO z Lublina. Ekipa ta otrzymała od Agnieszki Glamowskiej – koordynatorki KPP, nominację do udziału w Półfinale Kulinarnego Pucharu Polski 2016 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości  1.800 zł.
 

Drugie miejsce zdobyli Tomasz Gełesz i Rafał Markiewicz z Restauracji Art Deco z Polanicy Zdrój. Drużyna ta otrzymała również puchar od Jury degustacyjnego za najsmaczniejsze danie kuchni polskiej.
 
 
Na ostatnim podium stanęli Maciej Pawelczak i Stanisław Górka z Restauracji A nóż widelec z Poznania.
 
Szczegółowe wyniki – kategoria KUCHARZE  PROFESJONALNI
 

Kapituła konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś co roku przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej, za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. W tym roku wyróżnienie to otrzymał Grzegorz Rzeszotarski.

 
Ważnym punktem podczas Gali Diner była licytacja carvingowych dzieł, udało się zebrać aż 14.000 zł. Kwota ta została przekazana na Rzecz Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka. Zwieńczeniem wieczoru był wspaniały pokaz sztucznych ogni.
 
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom. Już dziś zapraszamy na kolejną edycję konkursu Kuchni Polskiej Wczoraj i Dziś.
 
Patronat honorowy nad Konkursem objął Henryk Kowalczyk – Minister-Członek Rady Ministrów Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów.   

Patronat merytoryczny nad Konkursem objął Krzysztof Jurgiel – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
Organizatorem konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś jest Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie Wspólnota Polska Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.


Sponsorem relacji jest firma Menos
PPHIU MENOS SP. Z O.O. W WARSZAWIE
ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA RYBNEGO

Dzigorzew 8
98-210 Sieradz
tel.: 603 626 569
tel.: 603 820 805
e-mail: dzialhandlowy@menos-ryby.pl
www.menos-ryby.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000