Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VIII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Kuchnia Polska na Mazowszu 2016



Dnia 18 listopada 2016 r. w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył finał VIII Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2016 zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej najlepszych szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.
 
Jak co roku, konkurs składał się z dwóch części:
  • Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies
  • Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.
 
Konkurs jest skierowany do uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju, a jego celem jest doskonalenie umiejętności, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. A także doskonalenie umiejętności w zakresie obsługi klienta restauracji oraz umożliwienie nawiązania współpracy między szkołami kulinarnymi a firmami związanymi z gastronomią.
 
 
Wielki finał rozpoczął się odprawą, podczas której przedstawiciele Jury omówili zadania stojące przed uczestnikami oraz zasady ich oceniania i kryteria, które będą brane pod uwagę podczas typowania zwycięzców. W tym roku przed finalistami Konkursu Kulinarnego zostało postawione zadanie, polegające na przygotowaniu dwóch potraw:
  • gorącej zakąski z wykorzystaniem tuszki z dorsza patroszonej bez głowy
  • dania głównego z udka kurczaka zagrodowego.
Uczestnicy startowali w tandemach, a na przygotowanie, zaserwowanie i udekorowanie potraw mieli tylko 90 minut.
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
  • dwudziestominutowego testu wiedzy zawodowej
  • testu umiejętności nakrywania stołu – należało zaprezentować nakrycie klasyczne dla jednej  osoby do menu przygotowanego przez organizatora i na sprzęcie organizatora oraz improstyl dla jednej osoby na sprzęcie i do menu zaproponowanego przez uczestnika, motywem przewodnim improstyl było nakrycie dla dziecka; uczestnicy mieli na to zadanie 2 x 20 min.
  • przygotowanie shake’a na bazie warzyw i owoców według własnej, autorskiej receptury, w którym składnikiem obowiązkowym jest świeża biała kapusta głowiasta; shake’a należało zrobić przy użyciu blendera Waring XTREME i zaserwować go w kieliszku do koktajli typu Hurricane.
 
Uczestnicy musieli się wykazać nie tylko wiedzą praktyczną i teoretyczną, lecz także nienagannym strojem kelnerskim, ładnym wyglądem, sprawnością techniczną oraz dbałością o estetykę swoich prac. Do tegorocznej rozgrywki finałowej w Konkursie Kulinarnym zakwalifikowało się 12 dwuosobowych zespołów reprezentujących następujące placówki:
  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
  • Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu
  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku
  • Dwie grupy z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem
  • Dwie grupy z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
  • Dwie grupy z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.
 
Pełne zaangażowania i emocji zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, którzy robili wszystko, żeby zaprezentować się z jak najlepszej strony, bacznie obserwowały dwa zespoły jurorskie:
Jury degustacyjne w składzie:
  • Jarosław Uściński
  • Mariusz Jeznach
  • Janusz Korzyński
  • Robert Kowalewski
  • Małgorzata Zadróżna-Piłka
  • Jolanta Madany
Jury techniczne w składzie:
  • Łukasz Płowski
  • Jacek Schliske
  • Marek Pawlaczyk
  • Barbara Zielonka.
 
W tym samym czasie do rywalizacji stanęły ekipy w VIII Ogólnopolskim Konkursie Kelnerskim, których zmagania oceniało Jury zawodowe w składzie:
  • Grzegorz Górnik
  • Jan Stawarz
  • Jerzy Czapla
  • Katarzyna Wierzbicka
  • Jadwiga Kozerska.
Podczas gdy konkursowe emocje sięgały zenitu, talerze brzęczały, szkło połyskiwało, a patelnie skwierczały w sali gimnastycznej odbywały się niezwykłe pokazy specjalistyczne oraz arcyciekawe szkolenia i prezentacje przygotowane i prowadzone przez największych znawców trendów i nowinek w świecie kulinarnym. Przybyli nauczyciele, goście i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne sprzęty przydatne w każdej profesjonalnej kuchni, zapoznać się z produktami renomowanych marek oraz obejrzeć pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu prawdziwych mistrzów.
 
 
Pan Jerzy Czapla zachwycił wszystkich swoim pokazem przygotowywania herbaty z wykorzystaniem blenderów Warning. Następnie wystąpił pan David Gaboriaud z firmy Carrefour, który zaproponował przygotowanie śniadania wraz z degustacją oraz przedstawiciel Colours of Coffee, którzy udowodnili, że kawa ma wiele smaków i… kolorów.
Pan Dabniel Jakubiec zaprezentował bogactwo produktów regionalnych z okolic Żywca, natomiast pan Marco Ghia pokazał, jak można wykorzystać różnorodne produkty firmy Barilla. Firmy Polmlek i Saga reprezentował pan Mariusz Gachewicz.

 
Jak co roku zgromadzeni mogli poznać tajniki profesjonalnego sprzętu gastronomicznego najnowszej generacji. Pan Jakub Frątczak zaprezentował szerokie możliwości zastosowania wag OHAUS w gastronomii, a pan Adam Michalski pokazał, co może niezwykły asystent każdego szefa kuchni – Robot Cook oraz przedstawił syfony ISI i system do gotowania Sous Vide. Natomiast pan Krzysztof Orłowski zachwycił wszystkich prezentacją wszechstronności Robota Coupe. Kropką na i, a raczej garnishem prezentacji kulinarnych był oszałamiający pokaz carvingu w wykonaniu zespołu Carving Team Poland, który w owocach i warzywach potrafi wyrzeźbić niemal wszystko.
 
 
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu to coroczne święto kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych, ale także możliwość spotkania największych szefów kuchni oraz zdobycia wiedzy zawodowej. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość dla uczestników.
                                                            
Wyniki VIII Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2016
I miejsce
  • w konkursie kulinarnym – Katarzyna Maksimowicz i Damian Sawicki z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Sadownego
  • w konkursie kelnerskim – Katarzyna Kieszek z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi
 
II miejsce
  • w konkursie kulinarnym – Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi; Magdalena Miszczuk i Krzysztof Kuklewski z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
  • w konkursie kelnerskim –  Dariusz Parobczy z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie; Jakub Stasiuk z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
 
III miejsce
  • w konkursie kulinarnym – Daniel Warszawski i Bartłomiej Sobolewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie; Jakub Kowalewski i Damian Kołbuk z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie; Bartosz Wicherek i Paulina Smolnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa
  • w konkursie kelnerskim – Robert Głogosz z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie; Agata Karczmarczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Sadownego; Sebastian Kmieć z Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego z Kościelca
 
Wyróżnienia
  • w konkursie kulinarnym – Dariusz Bieńkowski i Przemysław Pietraszak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Pomiechówka
  • w konkursie kelnerskim – Patryk Ryński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie.
 
Grand Prix zdobył Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi. W tym roku jury postanowiło przyznać dodatkowe wyróżnienia. Jednym z głównych wyróżnień była przyznana przez Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni nominacja do powstającej właśnie Reprezentacji Polski Juniorów. Zespół wkrótce rozpocznie przygotowania do występu na Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu, planowanych na jesień 2018 roku. Nominacja trafiła w ręce uczestnika konkursu, który uzyskał największe uznanie w oczach jury szefów kuchni, a został nim Bartosz Wicherek z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim.
 
 
Zwycięzcy rywalizacji konkursowych oprócz pucharów, medali, dyplomów i ogromu nagród ufundowanych przez sponsorów konkursu zdobyli również wiele zbiorowych szkoleń zawodowych. Wśród najcenniejszych należy wyróżnić szkolenia kelnerskie ufundowane przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika, szkolenia barmańskie z zakresu kiper herbaty ufundowane przez Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli, czy też sześć szkoleń baristycznych ufundowanych przez Colours of Coffee.
 

 
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Współpracę środowisk branży kulinarnej przy organizacji Konkursów zauważają i doceniają władze, nie tylko regionalne, ale też ogólnokrajowe, firmy z branży gastronomicznej, szefowie kuchni i mistrzowie kelnerscy oraz media branżowe.
 
Do porbania:

 
Stalgast Sp. z.o.o.
03-310 Warszawa
ul. Staniewicka 5
tel.: 22 517 15 75
fax: 22 517 32 32
e-mail: stalgast@stalgast.com
www.stalgast.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000