Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VIII Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy 2016


Dnia 25 października 2016 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się VIII Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy. Konkurs ten został zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie.
 
Tematem przewodnim konkursu było ciasto ziemniaczane. W konkursie uczestniczyło 18 uczniów z 9 szkół gastronomicznych Polski i Czech: z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Rybnika, Wisły, Rydułtowy, Jastrzębia Zdroju, Cieszyna oraz z Czeskiego Cieszyna i Frýdka-Místka.
 
 
Młodzi kucharze w ciągu 120 minut przyrządzali smakowite dania. Adepci sztuki kulinarnej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie dania zostały pięknie podane i wyglądały bardzo smakowicie!
 
 
Jury degustacyjne pracowało w składzie:
  • JACEK DUTKA – prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny,
  • KAREL DRÁPAL – wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej, Rejon Moraw i Śląska,
  • MICHAŁ RAJWA – Zastępca Naczelnika Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Cieszynie,
  • MICHAŁ BAŁAZY – Ambasador Kulinarny Polski, doradca w Restauracji i Hotelu Dąbrówka z Jastrzębia oraz Kreator Smaku,
  • JAKUB SZLEMBARSKI – Chef Kuchni – Restauracja Atmosfera w Ustroniu,
  • ALEKSANDER KIEŁKOWSKI – TECHNICA GROUP – wyposażenie gastronomii.
 
Technikę pracy uczniów oceniali:
  • MATEUSZ WOJNAR – Chef Kuchni w Hotelu Mercure Cieszyn,
  • ŁUKASZ KOCUR – Catering Żarełko,
  • ANDRZEJ STABRAWA – Restauracja Pozytyw w Ustroniu.
Prace jury wspomagali: Mateusz Dorulok – Restauracja Korbasowy Dwór w Cieszynie, Rafał Dorulok – Restauracja Korbasowy Dwór w Cieszynie, Dawid Holeksa – Catering Żarełko, Bartłomiej Bocek – Catering Żarełko.
 

Podziękowania również dla absolwentów ZSEG: Mateusza Wojnara, Jakuba Szlembarskiego, Łukasza Kocura, Andrzeja Stabrawa, Mateusza Doruloka, Rafała Doruloka, Dawida Holeksa, Bartłomieja Bocek – za pomoc w organizacji ósmej edycji Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy.
 
 
ZSEG w Cieszynie reprezentowali: Nikoleta Dziadek z kl. 2ga, Konrad Waliczek z kl. 2ka, Robert Pochopień kl. 3hg oraz Edyta Tomaszko z kl. 3ks.
 
W konkursie sukces odnieśli gospodarze. Uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie Nikoleta Dziadek zajęła drugie miejsce. Jury przypadł do gustu serwowany przez nią suflet ziemniaczany z salsą z mango. Tuż za podium, wysokie miejsce zajął Robert Pochopień z kl 3hg, który przygotował przepyszne pyzy z farszem z kapusty i sosem grzybowym.
 


Laureatami konkursu zostali:
  • I miejsce – Kateřina Fujáková – Český Těšín
  • II miejsce – Nikoleta Dziadek – Cieszyn
  • III miejsce – Bednářová Marcela – Frýdek-Místek.
Beskidzki Klub Kulinarny przydzielił dwa wyróżnienia:
  • za aranżację potrawy na talerzu – Dawid Cieślar – Wisła,
  • za połączenie tradycji z nowoczesnością – Klaudia Kiełkowska – Wodzisław Śląski.
 
Z ramienia ZSEG organizatorami były: mgr inż. Bożena Pieszka, mgr inż. Dorota Przyłęcka, mgr inż. Dorota Urbańczyk. Współorganizatorami konkursu byli Prymat, Sante, Hortex, TECHNICA GROUP – wyposażenie gastronomii, Cukiernia Bajka, Zwardo, Mouny Blanc, Urząd Miasta Cieszyn. Pozyskano również środki finansowe ze Starostwa Powiatowego na realizację zadania publicznego.
 
Gratulujemy i do zobaczenia za rok na IX BKMK!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000