Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Trzy srebrne medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie w Stuttgarcie!


Ponad 2000 szefów kuchni z 60 krajów świata spotkało się na zakończonej właśnie 25. Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami zdobytymi w każdej konkurencji, w której brali udział. Przywiezione trofea są nagrodą za talent, umiejętności i miesiące wytężonej pracy oraz dowodzą, że Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, plasuje się w światowej czołówce.
 
Odbywająca się co cztery lata Olimpiada Kulinarna to największe wydarzenie w gastronomicznym świecie. Kucharze rywalizują zespołowo i indywidualnie nie tylko gotując, ale także pokazując swoje umiejętności w takich konkurencjach jak carving czy cukiernictwo artystyczne. Dla Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski cztery dni kulinarnych zmagań podczas IKA Culinary Olimpics w Stuttgarcie zaowocowały trzema srebrnymi medalami. Kucharze startowali w konkurencjach: Chef`s Table, Restaurant of Nations seniorów i Restaurant of Nations juniorów.
 
 
Pierwsza konkurencja, czyli Chef`s Table, polegała na przygotowaniu kolacji degustacyjnej dla 12 osób składającej się z: pieczywa z dipem lub masłem, 6 finger foodów, talerza z przekąskami na bazie ryb i owoców morza, dania wegańskiego, dania na bazie jagnięciny, deseru oraz petit fours. Druga konkurencja, w której startował zarówno zespół juniorów i seniorów to Restaurant of Nations. Kucharze mieli za zadanie przygotować trzydaniową kolację dla 110 osób w konkurencji seniorów, oraz 60 porcji w zmaganiach juniorów. Zawodnicy musieli zaproponować ciepłą przystawkę na bazie ryby i/lub owoców morza, danie mięsne oraz deser. Sędziowie docenili progres polskiej reprezentacji i wysoko ocenili zarówno smak jak i technikę wykonania oraz wygląd dań, a także organizację pracy.  
 
Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyniku. Pozytywny stres i atmosfera rywalizacji spowodowały, że stworzyliśmy lepsze dania niż na którymkolwiek z wcześniejszych treningów. Przygotowanie tak dużej ilości elementów, które muszą idealnie smakować i doskonale wyglądać, na tak małej przestrzeni, a do tego będąc obserwowanym przez wymagających sędziów jest sporą presją, ale daliśmy z siebie wszystko i mamy srebro w każdej z kategorii z czego jestem bardzo dumny – komentuje Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
 
 
Występ na Olimpiadzie poprzedziła seria treningów pod czujnym okiem trenerów i konsultantów, m.in.: Sebastiana Krauzowicza i Lecha Plucińskiego wspieranych przez Daniela Mayora, certyfikowanego sędziego WACS czy Kurta Schellera, którzy dzielili się swoim wieloletnim doświadczeniem. Kadrowicze ćwiczyli i udoskonalali ustalone wcześniej menu do perfekcji. W trakcie konkursu sędziowie zwracają uwagę na najmniejsze szczegóły, dlatego praca w zespole i zgodnie z ustalonym wcześniej planem jest szczególnie ważna.
 
Relacja filmowa ze zmagań Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy, zarówno seniorów jak i juniorów:
Strategicznym partnerem kadry Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy są Transgourmet i Selgros Cash & Carry.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000