Rosół, pomidorowa z makaronem, grzybowa z łazankami, gulasz cielęcy ze wstążkami, łazanki z kapustą to tylko niektóre z polskich dań, które wciąż są uwielbiane przez klientów. Ich sukcesem jest tradycyjny, domowy makaron, dzięki któremu możemy poczuć smaki z dzieciństwa. Liderem w produkcji tego typu makaronów jest firma ELMAK.
Niepowtarzalny smak tworzony od lat
Przed rozpoczęciem produkcji makaronów marka ELMAK sięgnęła po tradycję wytarzania ich w swoim regionie. Tradycyjna receptura została opracowana na podstawie opowiadań starszych ludzi, badań etnografów i pomysłów kulinarnych przechowywanych i przekazywanych na ziemi wiśnickiej przez prawie 400 lat. Historia makaronu ELMAK sięga czasów Jerzego Sebastiana Lubomirskiego, kiedy to w 1682 roku, w wiśnickim zamku, na dworze Lubomirskiego, jego kuchmistrz Stanisław Czerniecki opracował pierwszą wydaną w Polsce książkę kucharską pt.: Liber Felculorum, czyli zebranie potraw. Makaron wiśnicki uzupełnia wiele XVII-to wiecznych potraw, tworzy możliwość komponowania nowych i ubogaca współczesne potrawy o sprawdzone przez lata produkty.
Ręczna produkcja i doskonała jakość składników
W zakładzie marki ELMAK przy tworzeniu makaronu stosowana jest technologia walcowa, która różni się od innych tym, że nie ma całych linii produkcyjnych. Proces produkcji makaronu ELMAK jest prawie w całości ręczny, pomocne są tylko nieliczne maszyny, które zaprojektowano i wykonano jednostkowo dla tego makaronu. Wszystkie składniki makaronu dobierane są z największą starannością. Makaron ten produkowany jest wyłącznie ze świeżych jaja wybijanych ręcznie oraz semoliny i kaszki makaronowej, a ciasto przed krojeniem jest wałkowane. W składniki te firma ELMAK zaopatruje się tylko od sprawdzonych dostawców współpracując z nimi od lat.
Firma ELMAK posiada w swojej ofercie Wiśnicki Makaron Domowy Tradycyjny produkowany w 5 rodzajach:
- Nitka rosołowa
- Nitka cienka
- Nitka gruba
- Wstążka
- Wstążka szeroka
- Łazanka.
Nitka rosołowa to najcieńsza z nitek, jest idealnym dodatkiem dla tradycyjnego polskiego rosołu. Nitka cienka bez niej nie mogą się obejść polskie zupy tj. pomidorowa czy grzybowa. Nitka gruba to makaron, który nie tylko doskonale pasuje do tradycyjnych zup, ale także różnych sałatek lub z dodatkiem dziczyzny. Dzięki niemu przygotujemy też tak lubiany w dzieciństwie makaron z serem lub owocami i śmietaną. Do zapiekanek i dań z jabłkami czy serem świetnie sprawdzi się makarony typu wstążka. Idealnym makaronem stworzonym do dań mięsnych i sosów będzie wstążka szeroka. Łazanka to ten makarony, który jest głównie polecany do dań z grzybami lub kapustą. Wszystkie makarony dostępne są w torebkach o masie 250g. Nitki oraz wstążka w tradycyjnych opakowaniach pakowane są po 26 sztuk w kartonie, a łazanka po 30 sztuk.
Wiśnicki Makaron Domowy Tradycyjny ELMAK to połączenie najwyższej jakości z tradycyjną recepturą w rezultacie dającą niepowtarzalny smak. Dużą zaletą tego makaronu jest to, że po jego ugotowaniu z 250g opakowania otrzymujemy ok. 1200g gotowego wyrobu, co jest 400% przyrostem wagowym. Z makaronem ELMAK nie ma obaw, że będzie się kleił, nawet po dłuższym gotowaniu nie rozpada się, jest pyszny i doskonale nadaje się do wielu potraw. Co ważne, nie zawiera konserwantów, barwników, wytwarzany jest w oparciu o tradycyjną recepturę i tylko ze świeżych jaj, dzięki czemu ma naturalnie żółte zabarwienie. To właśnie sposób produkcji, jakość surowców i smak makaronów ELMAK sprawiły, że zostały wpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych oraz otrzymały certyfikat Produkt Tradycyjny z Małopolski. Stanowi to gwarancję spełnienia oczekiwań nawet najbardziej wymagających konsumentów.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|