W sobotę, 27 czerwca 2009 odbyła się szósta edycja Festiwalu Dobrego Smaku. W łódzkiej Manufakturze można było oglądać kucharzy gotujących na żywo.
W konkursie profesjonalistów kulinarnych wzięło udział 12 restauracji. Ich reprezentanci mieli za zadanie przygotować potrawę z ryb i owoców morza. Dania oceniało jury w składzie: Robert Sowa - przewodniczący, Teofilos Vafidis - ekspert kuchni greckiej, Mirosław Jabłoński - szef kuchni andel's Hotel Łódź, Andrzej Żylski - szef kuchni andel's Hotel Kraków, Piotr Wesołowski - Gazeta Wyborcza, Agnieszka Nowak - Manufaktura, Piotr Malewski - Stalgast.
Konkurs wygrała restauracja Revelo za Stek z tuńczyka ułożony na spaghetti z atramentu kałamarnicy w asyście sezonowej papryki i białego sosu truflowego. Kolejne miejsca zajęły: Restauracja Rodzinna Cammino za Rekina w sosie migdałowym i Restauracja Polska za Sandacza faszerowanego warzywami podanego na liściach szpinaku w aromacie szyjek rakowych.
Podczas Festiwalu, odbył się również konkurs kulinarny dla dziennikarzy. Odwiedzający Manufakturę mogli podziwiać sztukę serwowania drinków w wykonaniu duetu Drinkshow - Waldemara Seilera i Mateusza Szewczyka, podziwiać rzeźby owocowe Dariusza Ślusarczyka czy zasięgnąć porady specjalisty od diety - Agnieszki Daraż z kliniki 4health.
Olbrzymim powodzeniem cieszyła się prowadzona co godzinę degustacja Eklezji - ciastka czterech kultur. Eklezja to nowy, słodki upominek z Łodzi. Recepturę, na którą składa się piernik z miodem i migdałami, oblany szlachetną czekoladą przygotowała cukiernia Miś. Ciastko ma promować Łódź na międzynarodowych targach i miejskich imprezach okolicznościowych.
Materiały: Organizator, opr. Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.