Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Szkolenia domowych wędzarzy i masarzy w ramach Promocji Polskiej Wołowiny


Przypominamy Państwu Relacje z Warsztatów, które się odbywały między 07.09.2021r. a 27.10.2021 r. organizowanych przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej w Ramach Funduszu Promocji polegających na zwiększeniu wiedzy zarówno konsumentów jak i producentów na temat walorów odżywczych i prozdrowotnych wołowiny w zrównoważonej diecie. Kontynuowanie szkoleń planowane jest również w 2022 roku.
 
Głównym podwykonawcą szkolenia jest firma Cons-Med Sp. z o.o. Poza produkcją i dystrybucją urządzeń marki „SMOKER”, firma Cons-Med Sp. z o.o. od 22 lat prowadzi liczne aktywności związane z obsługą tych urządzeń np. pokazy, szkolenia. Warsztaty i szkolenia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę specjalistów z zakresu obróbki termicznej produktów.

Uwzględniając potrzeby rynku i dynamikę rozwoju działalności grillowej, barbecue,  wędzarniczej i masarstwa tradycyjnego  Firma Cons- Med Sp. z o.o. jako jedna z  pierwszych w Polsce uzyskała:

1. Akredytację do prowadzenia warsztatów i szkoleń z zakresu „Przygotowania potraw z grilla i barbecue”. (Decyzja Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 13 kwietnia 2021 r., Znak sprawy: DRP-XIV.8321.3.2021)
2. Wpis jako Jednostka Szkoleniowa RIS z dnia 15.05.2020 r., nr ewidencyjny: 2.22/00111/2020, występując pod nazwą „AKADEMIA GRILLA, BBQ I WĘDZENIA SMOKER”.
3. Certyfikat SUS 2.0 – Standard Usług Szkoleniowo- Rozwojowych Polskiej Izby Firm Szkoleniowych, nr rejestracyjny certyfikatu: DEKRA/SUS/000829 z dnia 14.02.2021 rok.

Zadanie zostało zrealizowane w czterech sesjach warsztatowo -szkoleniowych  z zakresu Masarstwa Tradycyjnego dla działalności MOL i RHD oraz przygotowania dań z grilla i barbecue zgodnie z Obwieszczeniem Ministra Rozwoju z dnia 25 Maja 2020 poz. 482 Monitor Polski w sprawie włączenia kwalifikacji rynkowej „Przygotowania potraw  z grilla i barbecue (Bbq) do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

Warsztaty odbywały się w następujących miejscach i terminach:

1 . 07-08.09. 2021 r. – Winnica Nawrot w Mechelinkach

Szczegółowa relacja:
http://kariera.gastrona.pl/art/Szkolenie_domowych_wedzarzy_i_masarzy_dla_dzialalnosci_MOL_i_RHD,12229.html


   
2.  21-22.09.2021 r. – Ośrodek Szkoleniowo – Konferencyjny 4 Żywioły w Falentach.

Szczegółowa relacja:
http://kariera.gastrona.pl/art/Szkolenie_domowych_wedzarzy_i_masarzy_dla_dzialalnosci_MOL_i_RHD,12250.html


   
3. 13-14.10.2021 r. – Restauracja pod Wiatrakiem  w miejscowości Warta.

Szczegółowa relacja:

Szczegółowa relacja:

     
Warsztaty trwały dwa dni : 8 godzin zajęć teoretycznych oraz 8 godzin zajęć praktycznych przy użyciu profesjonalnego sprzętu klasy światowej do barbecue ( BBQ )  W ramach realizacji zadania we wskazanych obiektach zostały zorganizowane stanowiska zewnętrzne, wyposażone stoły robocze w sprzęt do obróbki termicznej w celu przeprowadzenia zajęć praktycznych. Wynajęte zostały pomieszczenia do przeprowadzenia szkoleń z teorii dla uczestników warsztatów.

Zajęcia prowadzili doświadczeni specjaliści:

1. Jacek Kucharski – lekarz weterynarii – podczas warsztatów prowadził zajęcia z bezpieczeństwo i higiena ( HACAP ) zagrożenia powstałe w wyniku stosowania drewna jako źródła temperatury.

2. Mariusz Nowicki – właściciel Akademii Kulinarnej Mariusza Nowickiego prowadzącej pokazy kulinarne kuchni świata i szkolenia kulinarne w Szkołach Gastronomicznych, a podczas warsztatów prowadził zajęcia z zakresu marynowania i peklowania mięsa wołowego oraz obróbka termiczna mięsa wołowego różnymi technikami.

3. Leszek Kosarzecki –  pedagog, założyciel Akademii Grilla i BBQ, Wędzenia oraz Masarstwa Tradycyjnego, Certyfikowany Juror Grilla i BBQ -  KCBS  z siedzibą w Kansas USA ( Certified  Barbecue  Judge nr. #10401 ), ekspert od promocji polskich produktów rolno – spożywczych w Polsce i na Świecie ( w ramach programu Europa Smakuje / FLAVORS of EUROPE  jakość i tradycja). Podczas warsztatów prowadził zajęcia z zakresu przygotowanie wołowiny do wędzenia, obróbki termicznej różnymi metodami – wędzenie na zimno, na ciepło, metodą na gorąco oraz logistyki obsługi masowych imprez.

Głównym celem warsztatów było pozyskanie wiedzy dotyczącej marynowania i obróbek termicznych wołowiny różnymi metodami mającymi na celu pozyskania wiedzy do uzyskania Licencji i Certyfikatu Kucharze grilla i barbecue. Ważną istotą powyższego zagadnienia jest to, że do obróbki termicznej jako źródła temperatury stosowane jest drewno liściaste z którego można uzyskać pozytywne efekty w postaci dodatkowego waloru smakowego – czyli aromatu dymu ale czyhają również niebezpieczeństwa i zagrożenia ze spalania drewna w postaci związków smolistych i czadu. Natomiast zagospodarowanie trudnych w obróbce termicznej elementów wołowych takich jak: brisket wołowy, żebro wołowe, ozory wołowe, baweta wołowa, wołowina szarpana  itp. Pozwoli na rozszerzenie kulinarnych asortymentów mięsa wołowego co w efekcie powinno przełożyć się na zwiększenie sprzedaży Polskiego Mięsa Wołowego.

Warsztaty cieszyły się dużym powodzeniem. W warsztatach uczestniczyli: rolnicy - hodowcy, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, uczniowie Szkół Gastronomicznych, Techników Przemysłu Spożywczego, producenci - przetwórcy branży mięsnej, kucharze i twórcy produktu Tradycyjnego.

Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał Zaświadczenie o ukończenie kursu / szkolenia grilla i bbq – wędzenia oraz Domowych Wędzarzy i Masarzy dla działalności MOL i RHD.

Jest duże zapotrzebowanie na wiedzę dotyczą obróbki termicznej metodą grilla, barbecue, wędzeniem. Dużą popularnością cieszy się wołowina. Dlatego jest zasadność kontynuowania  warsztatów w celu popularyzacji Polskiego Kulinarnego Mięsa Wołowego.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000