Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Święto Baraniny i XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny


XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się 12 sierpnia 2017 roku w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM GASTRO w Ustroniu. Jednocześnie tego samego dnia, jak zawsze Święto Baraniny było hucznie celebrowane na rynku głównym w Ustroniu.
 
Celem przewodnim Święta Baraniny i Mistrzostw Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baraniny. To też prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła, a też i symbolicznego zbójnictwa.  
 
 
Rywalizacja kucharzy była na najwyższym poziomie i bardzo wyrównana. Rolę gospodarza miejsca konkursu pełnił  Krzysztof Gawlik nadworny kucharz z RM Gastro z Bartkiem Kubicą, Olgą Bajak i innymi pracownikami RM GASTRO.

Jury i w tej edycji było międzynarodowe. Nazwiska Sędziów Profesjonalistów na XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny:
  • Przewodniczący Jury - Andrzej Bryk
  • Vice-przewodniczący - Krzysztof Gawlik
  • Sekretarz - Jacek Zięba.
Członkowie jury:
  • Thierry  Ayel  - Francja
  • Wojciech Balicki
  • Szczygielski Piotr koordynator OSSKiC
  • Mariusz Jeznach
  • Jacek Schliske
  • Mariusz Nowicki.
Techniczny - czas: Maciek Kołodziejczyk.
 
 
Lista drużyn zakwalifikowanych do XII Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny i Święto Baraniny 12 sierpnia 2017 Ustroń.

1.  Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak, hotel COUTYARD by Marriott Warszawa
2.  Przemysław Kopania, Diana Olechnowicz, restauracja La Brasserie Moderne Warszawa
3.  Adam Kowalewski, Marcin Dembski, hotel Zamek Gniew
4.  Michał Kozłowski, Bartosz Fabiś, restauracja  Nifty No.20 hotel Puro Poznań
5.  Dmitr Petrov, Paulina Pustelnik, hotel Qubus Bielsko Biała
6.  Emil Klimas, Dawid Feist, restauracja Cucina Poznań.
Drużyną rezerwową byli: Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki , restauracja Pasja i Smak Chorzów.
 
 
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny są nominowane do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017, który odbędzie się w dniach 26-27 września, podczas  Międzynarodowych Targów Poznańskich, gdzie wystartuje zwycięska ekipa, która otrzymała na ten cel od KPP czek w wysokości 1800 zł.
Wyniki XII Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny Święto baraniny Ustroń
  • 1 miejsce - Emil Kilmas, Dawid Feist, restauracja Cucina Poznań. Zwycięska ekipa startuje automatycznie w półfinale w Kulinarnym Pucharze Polski w Poznaniu.
  • 2 miejsce - Michał Kozłowski, Bartosz Fabiś, restauracja Nifty No 20 Poznań
  • 3 miejsce - Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak, hotel Cutyard by Marriott Warszawa.
 
Nagroda specjalna kryształowa czara od Pełnomocnika Haccp, za przestrzeganie wymogów Haccp na stanowisku pracy dla: Dmitr Petrov, Paulina Pustelnik, hotel Qubus Bielsko Biała.
 
Puchar Prezesa Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni za najlepszą aranżację na talerzu: Przemysław Kopania, Diana Olechnowicz, restauracja La Brasserie Moderne Warszawa.
 
 
XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny zorganizowane zostały przez Leszka Makulskiego przy wsparciu i pomocy merytorycznej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu była firma RM Gastro, której szefem jest już zaprzyjaźniony z organizatorami David Riedel.

Natomiast część nazwana medialno - gastronomiczno - folklorystyczna Święto baraniny- odbyła się po raz trzeci na RYNKU i można ją było oglądać OnLine - www.ustron.pl/kamera/  tym razem z przekazem głosowym.
 
 
Wszystko zaczęło się bardzo głośno, bo od wystrzału armaty Czesia Kanafka z Bładnic, którą odpalił zaprzyjaźniony z organizatorami Piotr Lenart w stroju Napoleona. Do wiwatu i dla spotęgowania doniosłości wydarzenia strzelali zbójnicy, górale i ich przyjaciele z Bractwa kurkowego.

Potem do popisów oratorskich przystąpił Stanisław Jaskułka jako konferansjer. Pierwszy jak zawsze wystąpił Zespół śpiewaczy GRONIE, który rozpoczął część artystyczną Święta baraniny. Największym powodzeniem cieszyła się zagródka z owcami  mgr inż. Karola Zorychty, a jego pokaz strzyżenia owcy, wykonany przed sceną, skupił rekordową ilość widzów a szczególnie dzieci, które chwilę przedtem zakończyły konkurs plastyczny.
 

Imprezę na Rynku prowadził bezbłędnie niezmordowany Stanisław Jaskułka, który nie tylko zapowiadał, ale ku zdumieniu widzów popisywał się ogromną wiedzą o pasterstwie, historii kuracji żęntycowych i historii hutniczej Ustronia.  Opowiadał o medycynie góralskiej, kuchni góralskiej, sypał kawałami i włączał się ze śpiewem. Na scenie grały uznane kapele góralskie; Kapela HORA Szczepana Karwowskiego, TORKA podtrzymująca tradycję występów na Święcie baraniny swego lidera ś.p. Kaza Nędzy Urbasia. Imprezę kończyła Kapela Polandia, która z pomocą bębnów kwitowała zwycięzców Konkursu kulinarnego.
 

W Bibliotece Miejskiej odbył się jak zwykle konkurs plastyczny dla dzieci. Na stoiskach gastronomicznych królowała jagnięcina. Było z pewnością tym razem dość jagnięciny: a więc pieczenie,  gulasz, pierogi i symbolicznie - baran na rożnie itd. Było stoisko z jagnięciną aż z Pienin Baran po Szczawnicku. W tej edycji było dużo więcej stoisk z rzemiosłem i sztuką.

Głównymi organizatorami byli: Leszek Makulski i Jan Sztefek Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.
Patronat honorowy nad imprezą Świętem i Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta cieszyński, Burmistrz Miasta Ustroń, Gazeta ustrońska i inni.
     
SERDECZNIE   DZIĘKUJEMY
za wsparcie, poparcie i życzliwość
Jesteśmy przekonani, że zgodzicie się Państwo z opinią, iż to właśnie Święto Baraniny i Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny przywróciło jagnięcinę do łask.

Leszek Makulski i Jan Sztefek
Zdjęcia: Elżbieta Włodarczyk – Ayel, Bronisław Borys

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000