Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Elmak
Baziółka
Hello Coffee
Secpol
Nektar Natura
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Świąteczny Mikser Kulinarny za nami!


Za nami świąteczny Mikser Kulinarny z rybami w roli głównej w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. W wydarzeniu wzięło udział 60 młodych adeptów sztuki kulinarnej z całej Polski. Bezpłatne spotkanie edukacyjne odbyło się 13 grudnia w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Na uczestników czekały pokazy kulinarne z przygotowania  świątecznych dań wigilijnych oraz prelekcje.

W ramach grudniowego Miksera Kulinarnego uczniowie szkół gastronomicznych wybrali się na kulinarną wędrówkę po historycznych, świątecznych smakach kuchni polskiej. W programie wydarzenia królowały ryby, m.in. słodkowodne, takie jak karp czy sandacz oraz morskie – łosoś i śledź. Uczestnicy mieli okazję zobaczyć pokazy kulinarne z przyrządzenia zinterpretowanych na nowo, zapomnianych receptur wigilijnych. Szefowie kuchni sięgnęli po przepisy pochodzące z książki Marii Ochorowicz-Monatowej, która w swojej „Uniwersalnej książce kucharskiej” ujęła rozdział „O skromnych obiadach wigilijnych”. Oprócz gotowania zup wigilijnych oraz dań głównych, uczniowie poznali typowo polskie gatunki ryb, m.in. karpia, sandacza, szczupaka oraz dowiedzieli się, jak rozpoznać ich świeżość.
 

Podczas świątecznego Miksera odbył się pokaz kulinarny poprowadzony przez szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie – Rafała Zarębę. Zaprezentował on swoją interpretację historycznej receptury na karpia w sosie czarnym. W oryginalnej wersji historycznego przepisu, na sos czarny składa się kompozycja karmelu, wina, masła oraz drobno pokrajanych orzechów, która jest świetnym dodatkiem do mięsa karpia.
 

Prelekcję o rybach dla uczestników spotkania poprowadził Mateusz Filipczak, kierownik działu ryby hali MAKRO w Warszawie. Uczniowie dowiedzieli się m.in. o tym, jakie gatunki ryb cieszą się największą popularnością w okresie świątecznym oraz jakie są typowe przetwory i dania z ryb w kuchni polskiej. Prowadzący przybliżył uczestnikom także temat warunków hodowli i połowu ryb oraz czynników wpływających bezpośrednio na ich wzrost.
 

Młodzi kucharze wzięli także udział w pokazie kulinarnym poprowadzonym przez szefów kuchni pokazowej hali MAKRO w Warszawie – Michała Grzywacza i Cezarego Powałę. Zinterpretowali oni na nowo świąteczne zupy – delikatny krem z ryb morskich oraz klarowną zupę rybną z ryb słodkowodnych z pomidorami.

Na uczestników, aktywnie biorących udział w spotkaniu, czekały upominki, m.in. koszulki od firmy ChemaN oraz Elementarz Młodego Kucharza – kompendium wiedzy o kuchni polskiej, wydany przez MAKRO Polska.
 

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez MAKRO Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne. 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Ch?odnictwo Przemys?owe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Bazió?ka Gros HAGEA Kocham Wod? Metro-Catering-System Internorga InEwi Firelight Glass Goblet ? sprzeda? hurtowa sztu?ców
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj si? |  Klub Gastrony |  Bezp?atne konto |  Bezp?atny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000