Głównym celem konkursu Wołowa Uczta u Neptuna było zwiększenie spożycia wołowiny w Polsce poprzez: rozszerzenie asortymentów konsumpcyjnych z wykorzystaniem mało znanych, stosowanych elementów wołowych.
Konkurs rozpoczęto losowaniem stanowisk zawodników, którzy swoje przepisy na dania wołowe przygotowywali z podziałem na dwie tury. Rozgrywki konkursowe odbywały się wyłącznie na urządzeniach typu grillo-wędzarnie (opalanych drewnem ekologicznym liściastym, suchym – buk, olcha dąb), gdzie każdy uczestnik przygotowywał dania ze swoich przepisów z wołowiną w roli głównej na zasadzie fristajlowej (dowolnej improwizacji) gotując, smażąc, wędząc, grillując. Można było również stosować obróbkę termiczną niskiej temperatury tzw. metodę Bbq, używając dowolnych przypraw i dodatków. Swój przepis w konkursie Wołowa Uczta u Neptuna mogli zgłosić profesjonaliści i amatorzy, a także obcokrajowcy.
Organizator zapewnił uczestnikom:
a. Stanowisko konkursowe wyposażone w
- Namiot – ( 3 m x 2 m )
- grillo-wędzarnie
- stół cateringowy
- 2 x stolik 70 cm
- 2 x krzesło.
- naczynia jednorazowe do serwowania, serwetki.
- pudełko na karnety / żetony.
b. Produkty konkursowe wcześniej uzgodnione.
- wybrany do konkursu element wołowy z przepisu własnego.
- podstawowe przyprawy – pieprz sól, paprykę słodką, paprykę ostrą,
- cebulę w proszku, czosnek w proszku, kolendrę ziarno, gorczycę ziarno.
- dostęp do wody, do mycia rąk.
- środki do dezynfekcji rąk, maseczki.
Każdy uczestnik konkursu otrzymał godzinę na przygotowanie stanowiska pracy i potem w ciągu 3 godzin musiał przygotować i wydać 30 porcji degustacyjnych dla publiczności oraz 3-5 porcji dla Jury technicznego. Produkty i dodatki konkursowe, które wymagały obróbki termicznej w niskiej temperaturze mogły być przygotowywane we własnym zakresie wcześniej.
Uczestnik konkursu, swoje danie konkursowe mógł wydać tylko dla takiej osoby – publiczności, która będzie posiadała kupon/żeton konkursowy. Żeton/kupon taki można było zdobyć, dzięki grze w formie koła fortuny i po zrealizowaniu wylosowanego zadania lub pytania z wiedzy o wołowinie (1 karnet/żeton = 1 punkt. / max. można uzyskać 30 pk.od publiczności ).
Publiczność miała niebywałą okazję wziąć udział w wyborze najlepszej wołowej potrawy. Ten kto przystąpił do zabawy w Kole Fortuny i opowiedział poprawnie na zadane pytanie, mógł oceniać dania zawodników. W składzie jurorskim technicznym zasiedli:
1. Grzegorz Kazubski
2. Mariusz Nowicki
3. Sławomir Grzyb.
Poniżej przedstawiamy końcową punktację:
Nr startowy - Punktacja od Jury Technicznego – ilość głosów – Punktacja od Publiczności = Razem punktów - Miejsce
1. Sebastian Raulin – 24 pkt – 21 głosów – 14 pkt = 38 pkt razem – VI miejsce
2. Artur Żuk – 23 pkt – 17 głosów – 12 pkt = 35 pkt razem – IX miejsce
3. Marek Markuszewski – 27 – 87 – 30 = 57 pkt razem – I miejsce
4. Barbara Wyszyńska – 24 – 19 – 12 = 36 – VIII miejsce
5. Hubert Kazimierczak - 22 – 17 – 12 = 34 – X miejsce
6. Jerzy Matuszak - 24 – 28 – 16 = 40 – V miejsce
7. Piotr Słomkowski - 26 – 122 – 30 = 56 – II miejsce
8. Michał Radziwonowicz - 21 – 47 – 23 = 44 – IV miejsce
9. Szymon Krzysztofiak - 23 – 21 – 14 = 37 – VII miejsce
10. Daniel Dzwonkowski - 26 – 49 – 23 = 49 – III miejsce.
Jury techniczne wybrane przez organizatora oceniało stanowiska pracy:
- przygotowanie stanowiska pracy. – max. Ilość pkt.- 2 pkt
- gospodarka produktami i przyprawami – max. Ilość. pkt. – 2 pkt
- przestrzeganie warunków sanitarnych – max. Ilość pkt. – 2 pkt
---------------------------
Razem = 6 pkt.
Jury techniczne oceniało dania konkursowe biorąc pod uwagę:
- smak – max ilość pkt. – 15 pkt.
- harmonie smaku głównego produktu ( wołowina) i dodatków – 5 pkt
- teksturę – 4 pkt.
---------------------------------------------------------------
Razem = 24 pkt
Łącznie, uczestnik konkursu: Polskie zdrowe mięso Wołowe Uczty u Neptuna mógł uzyskać:
- 30 pkt – od Jury Publiczności
- 30 pkt – od Jury Technicznego
------------------------------------
Łącznie razem max = 60 pkt.
Jury techniczne - opis sylwetek:
 |
Grzegorz Kazubski - Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ. Certyfikowany juror międzynarodowy w konkursach grilla I BBQ (największego stowarzyszenia grilla i Bbq na świecie KCBS) Audytor wewnętrzny HACCP dyplomowany kuchmistrz. Założyciel Stowarzyszenia i promotor kuchni polskiej i polskiej żywności na arenach konkursów polskich i międzynarodowych. Wieloletni organizator zawodów kulinarnych rangi mistrzowskiej w Polsce i za granicą. Członek zespołu narodowego Polish BBQ KING® Smoker i Mistrz Świata i Europy w Grillowaniu. Organizator I Mistrzostw Polski Grilla i BBQ w 2019 roku w Julinku pod hasłem grill natury smak finansowanych z funduszu promocji mięsa wołowego. Organizator wielu szkoleń i pokazów dla restauratorów, szefów kuchni i klientów Makro Cash and Carry Polska z obróbki termicznej i zastosowania polskiej wołowiny w gastronomii polskiej z systemu Quality Meat Program QMP opracowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. |
 |
Mariusz Nowicki - jeden z najlepszych ekspertów w Europie jeśli chodzi i kuchnię z grilla i BBQ.Jest sędzią międzynarodowym Grill & BBQ (klasa CBJ) – Kansas City Barbeque Society oraz trenerem Reprezentacji Polskiego Stowarzyszenia Grill i BBQ podczas Międzynarodowych Mistrzostw Świata Jack Daniels Invitation (Lynchburg Tennessy USA 2016-2019). Organizator pierwszych Otwartych Mistrzostw Polski KCBS (Kansas City Barbeque Society w roku 2019). Założyciel Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ – Vice Prezes Zarządu, założyciel i Manager Grupy Kulinarnej Polish Barbecue Team, założyciel i Manager Zespołu Kulinarnego BBQ Fire Horns. |
 |
Sławomir Grzyb - przygodę z gastronomią rozpoczął ponad 25 lat temu od prowadzenia uznanej restauracji, którą Bikont opisywał w listach do Makłowicza. Najstarszy stażem (20 lat) „bloger gastronomiczny” w Polsce. Założyciel pierwszego i największego w Polsce portalu gastronomicznego „Gastrona.pl” – www.gastrona.pl. Wydawca pierwszej na polskim rynku serii Poradników „Zarządzanie Restauracją” – www.5555porad.pl. Ekspert w branży internetowej B2B. Zajmuje się reklamą komercyjną produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii i hotelarstwa. Przewodniczący Jury przyznającego Nagrody produktowe na targach HORECA w Krakowie. Członek Jury Konkursu na targach Eurogastro w Warszawie. Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. |
Konkurs: Polskie Zdrowe Mięso Wołowe – Wołowa Uczta u Neptuna jest Sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.