Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Warszawski barman ...
Polski sommelier w...
Kujawsko-Pomorskic...
Radosław Kosiorek ...
Świętokrzyski Tale...
XVIII Małopolskieg...
XII Konkursu Włosk...
Powrót jesiotra w ...
Serwis kulinarny z...
Paweł Oszczyk, szk...
Drugi półfinał Mło...
Pierwszy półfinały...
Wielkopolski Mikse...
Znamy tegoroczne t...
Olimpiady Kulinarn...
VIII Ogólnopolski ...
Dwa kolejne konkur...
VI Ogólnopolski Fe...
6. Krakowski Bieg ...
VIII Beskidzki Kon...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Polska
Smoker
Manitowoc Foodservice
Tableart Tomasz Miszcz...
Dora Metal
Convotherm
Lunch24.pl
Watersystem
Robot - Coupe
Espiga
Artykuły spożywcze
Pizzola
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Serwis kulinarny z jesiotrem i kawiorem w rolach głównych


Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra odbędą się już 11 marca w Hotelu Atut**** w Licheniu. Członkowie jury, a zarazem wybitni szefowie kuchni – Robert Sowa, Adam Chrząstowski oraz Adam Dmyterko przeprowadzili wyborny serwis kulinarny, który miał miejsce w restauracji Ed Red w Warszawie. Na talerzach królowały jesiotr oraz kawior.

W konkursie wezmą udział reprezentanci restauracji i hoteli z całej Polski, którzy przygotują potrawy z królewskim jesiotrem pod czujnym okiem jurorów. W składzie jury tegorocznej edycji mistrzostw znaleźli się Robert Sowa, Adam Chrząstowski i Adam Dmyterko. 
 

Wybitni szefowie dla gości przybyłych do restauracji Ed Red w Warszawie przygotowali wyjątkowy serwis kulinarny, który ukazał kawior i jesiotra w najlepszej postaci. Kawior z jesiotra jest jedną z tych potraw, które potrafią wprowadzić w stan kulinarnego uniesienia nawet najbardziej wymagających smakoszy, ponieważ broni się swoim wybornym oraz bardzo intensywnym smakiem. Zdecydowanie zasługuje na miano najlepszego kawioru. Moda na niego nie jest zatem dziełem przypadku – powiedział szef kuchni w restauracji Ed Red Adam Chrząstowski.

Historia jesiotra sięga prawie 250 mln lat wstecz. Jest on nazywany królewską rybą ze względu na swoje wartości odżywcze i brak ości. W przeszłości często gościł na dworskich stołach. Pod wpływem zmieniających się warunków atmosferycznych gatunek ten jednak niemal całkowicie wyginął.
 

Zasiadam w jury mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra od samego początku. Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2015 r.  Zamysłem organizatorów było ukazanie wartości tej ryby tak, aby ponownie w najlepszej odsłonie wróciła na polskie stoły. Jestem przekonany, że całodniowa rywalizacja przyniesie wiele emocji, a przygotowane potrawy ponownie zachwycą bogactwem smaków i kompozycją – dodał szef kuchni w restauracji Pergola Adam Dmyterko.
 
W polskiej kuchni nie brakuje pomysłów na wykorzystanie kawioru z jesiotra. Kluczem do sukcesu jes zachowanie jego wyjątkowego smaku, który może zostać zakłócony poprzez nieodpowiedni i nadmierny dobór przypraw. Faktem jest, że ludzie na temat kawioru wiedzą zdecydowanie za mało, a przecież jego historia sięga XVI wieku. W Europie prawdziwą furorę zaczął jednak robić dopiero od XIX wieku i do dziś jest postrzegany jako symbol luksusu. Chcemy promować ten przysmak, skutecznie eksponując np. jego walory zdrowotne. Jego wartości odżywcze i minerały bardzo korzystnie wpływają na ludzki organizm – podsumował Robert Sowa, właściciel restauracji N31 restaurant & bar oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

Trzecia edycja mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra odbędzie się 11 marca br. Gościem specjalnym wydarzenia oraz przewodniczą jury VIP będzie Ewa Wachowicz. Dla przybyłych gości i uczestników przygotowano szereg atrakcji, m.in. warsztat winiarski oraz pokaz kuchni molekularnej. Wstęp na konkurs jest bezpłatny.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Winterhalter Polska Pizzola Smoker Dora Metal M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Sokołów Robot - Coupe Belgium`s Best Nektar Natura Menos Tableart Tomasz Miszczak Werner & Mertz POSbistro M&M Gastro Makro Cash & Carry Watersystem Na Lunch M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno Reinex Barry Callebaut Steinberg Artek Lunch24.pl Gorbi Manitowoc Foodservice Convotherm Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Gaspol
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000