Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Sfinks z pierwszą ...
Restauracja WhiteO...
Gdańsk idealnym ki...
3-gwiazdkowy hotel...
Mavericks w centru...
Pierwsze MOLO w Św...
Starbucks otwiera ...
Costa Coffee FlyDi...
Hampton by Hilton ...
Hotel Grano oferuj...
Będą nowe wnętrza ...
Hotel Number One
Tomasz Jakubiak o ...
Meat & Fit w Socha...
Dariusz Gwiazda no...
Karnawałowe drinki...
Rekomendacja SLOW ...
Otwarcie lokalu Me...
Udany projekt Winn...
Meat & Fit
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
GRILL KAMADO
Gastromix
Naczynia Polska
GROS
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
ELMAK
Hello Coffee
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Restauracja WhiteOne


WhiteOne to nie jest zwykła restauracja. Swoim wystrojem i menu nie przypomina innych. Co ją wyróżnia? Samo wnętrze, wiele indywidualnych rozwiązań robi spore wrażenie. Wykorzystanie starych więźb dachowych z rewitalizowanej kamienicy to tylko jeden z wielu przykładów. Za tym oryginalnym projektem stoi biuro interdyscyplinarne The Space. Za menu odpowiada wybitny szef kuchni Paweł Chomentowski – współwłaściciel WhiteOne.

Architekt Dorota Maksymowicz wraz z zespołem The Space stanęła przed sporym wyzwaniem. WhiteOne to w tej chwili ponad 178m², z czego 40m² to mocno rozbudowane, funkcjonalne zaplecze. The Space zajęło się projektem całej przestrzeni kompleksowo, pracę trwały ponad pół roku a samo wykończenie niecałe trzy miesiące. Od projektu po wykonawstwo i nadzór. Restauracja mieści się dobudowanym do rewitalizowanej kamienicy budynku. Dzięki temu samo otoczenie już nadaje jej konkretnego charakteru.
 

Założeniem Inwestora było stworzenie miejsca eleganckiego, nowoczesnego i prestiżowego. Tutaj istotną kwestią było, aby restauracja mimo wszystko była dostępna dla każdego. Miejsce idealne zarówno na spotkanie biznesowe, jak i uroczystą kolację Rozwiązania zaproponowane przez architekt Dorotę Maksymowicz pozostawiają właścicielom możliwość rearanżacji przestrzeni. Dzięki czemu w zależności od potrzeb, miejsce to może na przemian uzyskiwać zarówno codzienny, jak i bardziej ekskluzywnych charakter.

W projekcie restauracji wykorzystano wiele nowatorskich pomysłów. Architekci w nawiązaniu do historii miejsca, postanowili wykorzystać drewno, które pochodzi z bali przedwojennej kamiennicy. Budynek ze względu na stan techniczny musiał być odratowany i udało się odzyskać właśnie drewno. To co przy tym projekcie jest ciekawe to fakt, że postawiono na naturalne materiały. Kamień i drewno zdecydowanie króluje w WhiteOne.
 

Pracując z Inwestorem staram się znaleźć odpowiedź na jego potrzeby. Szukając inspiracji, muszę kierować się tym czego potrzebuje Inwestor. Tak było przy projektowaniu WhiteOne. Dostaliśmy bardzo jasne wytyczne co do oczekiwań i to nam ułatwiło pracę – mówi architekt Dorota Maksymowicz, właścicielka interdyscyplinarnego biura projektowego The Space.

Uwagę od wejścia zwracają lampy. To również autorski pomysł The Space. Drewniane gałęzie i żarówki. Proste, ale robi wrażenie. Dokładnie o to chodziło w tym projekcie. Materiały, które były wykorzystane do wykończenia a zostały w jakiś niewielkich ilościach – zyskały swoje drugie przeznaczenie. Tak jest właśnie w przypadku kamienia. Większe kawałki, które zostały w tej chwili pełnią funkcję zastawy. Idealnie uzupełniają się z polską kuchnią fusion serwowaną w WhiteOne. Kamień został również wykorzystany w autorskim projekcie lodówki na wino, która ma dwie strefy chłodzenia – na białe i czerwone wino. Zastosowano w niej kamień stal i szkło. Zbudowano ja na zamówienie i według wytycznych Doroty i oczekiwań Inwestora. Jest to tylko jeden z kilku pomysłów architekt Doroty Maksymowicz.

Do projektu zaproszono adeptki Akademii Sztuk Pięknych, które przygotowały specjalną kolekcję obrazów. Nad ich powstawaniem również czuwało The Space. Ich nietypowy rozmiar nie mógł zdominować wnętrza, co więcej udało się stworzyć takie obrazy, które dobrze ogląda się z każdej odległości. Zarówno z bliska, jak i daleka.

Większość wyposażenia – oświetlenie i meble, w tym stoły to projekt The Space. Natomiast udało się wpleść jeszcze trochę polskiego akcentu w postaci wygodnych krzeseł Comforty. Warto zajrzeć również do łazienki gdzie możemy zobaczyć m.in. system wnękowych półek na ręczniki papierowe i materiałowe. A to wszystko również według pomysłu architektów. Ciekawostką są również płytki, na których możemy zobaczyć frez, który wykonano za pomocą techniki frezowania wodnego.

Stworzenie takiego miejsca jakim jest WhiteOne to kilka miesięcy ciężkiej, ale satysfakcjonującej pracy. Dla The Space to nie jest kolejna realizacja. To projekt, który w 100% oddaje wizję architekt Doroty Maksymowicz i jej zespołu. Interdyscyplinarność The Space polega właśnie na tym, że ich praca nie kończy się na koncepcji. WhiteOne jest kolejnym przykładem ich kompleksowego działania. Restauracja już działa. Jej aranżacja zwraca uwagę a co najważniejsze – nie przyćmiewa a współgra ze świetnym menu, przygotowanym przez Pawła Chomentowskiego.

Sesja zdjęciowa: Yassen Hristov/ Hompics

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe RATIONAL Robvita Pizzola Smoker GRILL KAMADO Gastromix Matlix ELMAK Naczynia Polska GROS HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System inEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Reinex M&M Gastro Barry Callebaut Makro Cash & Carry Steinberg Caffetea M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000