Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Rabarbar


Rabarbar jest pysznym dodatkiem do ciast i kompotów. Okazuje się jednak, że na tym nie kończy się jego potencjał – świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek.

Ten kwaskowaty smakołyk pochodzi z Azji Środkowej i Syberii. Do Europy przywiózł go Marco Polo, w Polsce natomiast znany jest dopiero od XVIII wieku. Rabarbar zawiera niewielkie ilości witamin A, E oraz C, kwasu foliowego, jest w nim też dużo błonnika i potasu. Chińczycy już w czasach starożytnych stosowali jego leczniczą odmianę (m.in. działającą na bolące zęby, przeciwzapalnie i przeczyszczająco). Do dziś znajduje się on w pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych w Chinach. Już w XX wieku odkryto, że rabarbar jest źródłem polifenoli, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych.
 
W kuchni zastosowanie znajdują pędy liściowe rabarbaru – zwykle czerwone, różowe lub zielone. Charakteryzuje go przede wszystkim kwaskowaty, cierpki smak, z lekką nutą słodyczy. Wszystko to sprawia, że od dawna trwa spór co do jego klasyfikacji. Zgodnie z nauką jest on warzywem z rodziny rdestowatych, Amerykanie natomiast w związku z zastosowaniem go w słodkich deserach uznają go za owoc.
 
Rabarbar można kupić na straganie, w markecie lub hodować w przydomowym ogródku. Jego pędy obiera się ze zdrewniałej i twardej warstwy zewnętrznej. Ważne, aby przygotowując potrawę, odrzucić jego korzeń i liście, ponieważ zawierają szkodliwy kwas szczawiowy. Rabarbar może stanowić składnik diety wszystkich dbających o linię. 100 gramów zawiera jedynie 21 kalorii! Jednocześnie można z nim przygotować pożywne i wartościowe danie, np. łącząc z piersią indyka czy kurczaka – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Rabarbar doskonale pasuje do sałaty i pomidorków cherry.

Źródło: www.knorr.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000