Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Promocja rezultatów projektu LdV Hiszpańskie smaki, polska gościnność


W dniu 13.10.2014 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbyła się prezentacja rezultatów stażu zagranicznego zrealizowanego w ramach projektu Leonardo da Vinci: Hiszpańskie smaki, polska gościnność, w którym szkoła jest  beneficjentem.
 
W tym ważnym dla życia szkoły wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele organu prowadzącego:
  • Piotr Kowalczuk – Dyrektor Rozwoju Społecznego Urzędu Miasta Gdańska
  • Katarzyna Chęsy z Referatu Organizacji i Monitorowania Oświaty
  • Iwona Domachowska i Marek Nowicki – przedstawiciele Organu Nadzorującego z Wydziału Rozwoju Edukacji Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
 
Podsumowanie staży i praktyk zagranicznych było również okazją do spotkania z przedstawicielami środowiska branżowego. Przybyli na nie: właściciel hotelu Amber – Eugeniusz Macur, dyrektor hotelu Grand Cru – Marcin Stachow, szef kuchni w restauracji VNS – Witold Wesołowski, szef kuchni w restauracji Zagroda – Wiesław Pawłowski, z-ca szefa kuchni w restauracji Dwór Oliwski – Patryk Orzoł, szef kuchni w restauracji Goldwasser – Rafael Dragacz, przedstawiciel Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztof Wierzba.
 
Uczniowie – uczestnicy projektu zaprezentowali nabyte umiejętności zawodowe oraz językowe. Zaproszeni goście mogli zobaczyć scenki sytuacyjne, w których uczniowie posługiwali się językiem hiszpańskim i angielskim, zobaczyć pokaz obsługi synchronicznej gości w sali konsumenckiej, prezentacje wybranych zakładów gastronomicznych i hotelarskich oraz skosztować potraw przygotowanych według receptur hiszpańskich.
                    
    
                           
Jest to drugi projekt Leonardo da Vinci realizowany przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich we współpracy z hiszpańską instytucją pośredniczącą Europroyectos LdV przy dofinansowaniu ze środków Komisji Europejskiej, które wyniosło ponad 102 tysiące Euro. Celem projektu było zdobycie nowych kwalifikacji zawodowych, kształcenie umiejętności interpersonalnych oraz doskonalenie kompetencji językowych. Trzeba nadmienić, że nad samym stażem zawodowym, honorowy patronat objęło Kuratorium Oświaty w Gdańsku, a nad całym projektem Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Wniosek o dofinansowanie projektu został złożony w lutym 2013, a pozytywny wynik rundy selekcyjnej ogłoszony w maju 2013. We wrześniu 2013 odbyła się rekrutacja do udziału w projekcie wśród uczniów klas II technikum i zasadniczej szkoły zawodowej. Łącznie w projekcie wzięło udział 34 uczniów: 14 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, 15 uczniów technikum hotelarskiego i 5 uczniów zasadniczej szkoły zawodowej o profilu kucharz.
 
 
Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie odbyli miesięczne staże zawodowe w zakładach gastronomicznych i hotelarskich w Grenadzie na południu Hiszpanii w maju i czerwcu bieżącego roku. Przygotowanie do stażu odbywało się poprzez obowiązkowy udział w zajęciach językowo-pedagogiczno-kulturowych. Obejmowały one wykłady z zakresu historii, kultury i kuchni hiszpańskiej, warsztatów z psychologiem, etyki zawodowej, programów unijnych, dodatkowych lekcji z języka angielskiego zawodowego. Jednak najważniejszym elementem był udział w kursie języka hiszpańskiego, ponieważ było to dla uczniów pierwsze doświadczenie z tym językiem.
 
Staże odbyły się w 14 różnych zakładach hotelarskich i gastronomicznych, wśród nich obiekty posiadające rekomendację Michelin oraz hiszpańskich instytucji branżowych. Stażyści zostali mile przyjęci i otrzymali pozytywne opinie i oceny od opiekunów praktyk w zakładach pracy. Nauczyciele, którzy sprawowali opiekę nad stażystami w trakcie pobytu w Hiszpanii i monitorowali przebieg stażu, potwierdzają, że w zakładach pracy podkreślano wiedzę, zaangażowanie, pracowitość, chęć do nauki i pracy, a w przypadku uczniów z klas o profilu hotelarskim wysokie umiejętności językowe.
 
W trakcie pobytu w Grenadzie uczniowie kontynuowali realizację programu kulturowego. Zwiedzili zabytki Granady, a wśród nich zabytkową dzielnicę Albacin, jaskinie Sacromonte, kompleks pałacowy Alhambra, zabytki Kordowy i Malagi.
 
 
Udział w stażu był dla uczniów wyjątkową okazją do zdobycia nowych doświadczeń zawodowych: nabyli nowe umiejętności, mieli okazję doskonalić znajomość języków obcych, nauczyć się pokonywać własne słabości. Stażyści podkreślali życzliwość i wyrozumiałość osób, z którymi mieli okazję pracować. Poznali nową kulturę i nauczyli się samodzielności, wzrosła ich motywacja do dalszego kształcenia i rozwoju. Zdobyte kwalifikacje zostały potwierdzone wręczeniem dokumentu Europass Mobilność wystawionym przez Krajowe Centrum Europass, który wraz z uzyskanymi referencjami od pracodawców niewątpliwie wzbogaci CV. Stażyści będą dzielić się umiejętnościami i wiedzą z koleżankami i kolegami, a w przyszłości będą mogli je wykorzystać na lokalnym rynku pracy, przyczyniać się do jakości oraz rozwoju gastronomicznych i hotelarskich usług w naszym regionie. Chociaż sam projekt nadal trwa, można śmiało stwierdzić, że zakładane cele zostały już w dużej mierze osiągnięte.
 
 
Na pewno powodzenie projektu zawdzięczamy w dużej mierze doświadczeniu naszego hiszpańskiego partnera – instytucji EUROPROYCTOS LdV. Pracownicy EUROPRYECTOS LdV czuwali nad stażystami przez cały okres pobytu. Koordynatorka ze strony hiszpańskiej – Magdalena Adamczyk dbała o poprawność merytoryczną projektu, a Aneta Sikora zadbała o odpowiedni dobór zakładów pracy, obieg dokumentów oraz sprawowała monitoring nad przebiegiem stażu. Wszyscy pracownicy dbali o miłą atmosferę i dzięki nim staże oraz pobyt w Hiszpanii będą dla nas niezwykłym doświadczeniem.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000