12 sierpnia 2023 r. na zakończenie Jarmarku Dominikańskiego w Gdańsku odbyło się Święto Polskiego Mięsa Wołowego. Na wyspie Oławianka na „Przystanku Pod Żaglami" nabierało się w tym roku wiatru w żagle, kosztując smakowitych dań i słuchając najlepszej muzyki. To właśnie na Ołowiance zostało zaprezentowanych 5 Finałowych Przepisów - Dań z Wołowiny – Konkursu Wołowa Uczta u Neptuna 2023 ! Spośród dziesiątek nadesłanych na Konkurs przepisów Jury wybrało najlepsze pięć - TOP 5.
Uczestnicy „TOP 5” występowali pojedynczo i w dwuosobowych zespołach a przygotowywali dania na miejscu podczas live cooking. Wydali łącznie ponad 700 posiłków. To naprawdę imponujący wynik, w porównaniu z zeszłorocznym konkursem. Tegoroczna frekwencja na Jarmarku przeszła najśmielsze oczekiwania Organizatorów!
To wielkie święto kulinarne mogło się odbyć dzięki wsparciu Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Temperatura była naprawdę wysoka – nie tylko ze względu na pogodę, ale przede wszystkim dzięki rozpalonym grilo-wędzarniom smoker, na których przygotowywane były dania konkursowe. Ogromne brawa dla Organizatorów, których ciężka praca, pomysłowość i perfekcyjna koordynacja sprawiły, że całe wydarzenie przebiegło płynnie i bez zarzutu. Zadbano o każdy detal, by każdy Uczestnik i Gość poczuł się wyjątkowo i mógł delektować się smakami bez żadnych przeszkód.
Jury Konkursowe stanowił Zarząd Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ z Grzegorzem Kazubskim i Mariuszem „Mario” Nowickim na czele. Koordynatora całego zadania był Leszek Kosarzecki.
Kilka słów o niezwykłym menu „TOP 5”, które przygotowało w sumie 7 pasjonatów grilla i BBQ. Każde danie było prawdziwym dziełem sztuki, łączącym w sobie smaki, kolory i tekstury w niezapomniany taniec na podniebieniach Gości Jarmarku. Pasję do gotowania i grillowania była nam widać w każdym kęsie! Szkoda, że wygrać może tylko jeden!!
Wołową Ucztę u Neptuna 2023 wygrał: Sebastian Raulin !
Drugie miejsce zajęli Artur Żuk i Hubert Kazimierczak - Restauracja Fregata !
Trzecie miejsce zajął pan Dominik Krawczyk z The Taste of Fire BBQ & Pizza Fusion.
Podziękowania za uczestnictwo w imprezie dla laureatów edycji Wołowej Uczty u Neptuna 2022:
Daniel Dzwonkowski – III miejsce oraz
Marek Markuszewski – I miejsce. którzy stworzyli teraz
Mistrzowski Skład Grilla i BBQ, który można oglądać na filmie opublikowanym już na Facebooku.
Ważny podkreślenia jest fakt, że pan
Michael J. Duvall z Duvall's Pork Pit Crew przyleciał specjalnie na Wołową Ucztę u Neptuna ze Stanów Zjednoczonych.
Goście dziękowali za te wspaniałe doświadczenia, za wspólną radość i inspirację, za nowe znajomości i momenty śmiechu. Wołowa Uczta u Neptuna to dowód na to, że pasja łączy ludzi i potrafi stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Wielu Gości było na pierwszej edycji Uczy w ubiegłym roku, i jak mówili: „
Nie możemy się doczekać kolejnej edycji, kiedy znów będziemy mogli podzielić się smakami i radością w Waszym towarzystwie. Do zobaczenia!”
Jak w ubiegłym roku do "
Koła Fortuny" ustawiały się kolejki... Można było wygrać specjalne Nagrody, ale trzeba było wykazać się wiedzą na temat wołowiny. Dla tych, którzy jeszcze nie mają wiedzy kulinarnej pozostały Upominki pocieszenia i udział w Szkoleniu...
Oprócz niezwykłej podróży kulinarnej i nietuzinkowemu menu z wołowiną w roli głównej, podczas trwania Uczty można było uczestniczyć w oryginalnym szkoleniu. Szkolenie z Grilla i Barbecue przy wykorzystaniu mięsa wołowego to doskonała okazja, aby poszerzyć swoje umiejętności kulinarne i cieszyć się wyjątkowymi smakami, które grillowanie wołowiny może zaoferować. To wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które zapewni wiele satysfakcji i radości zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych smakoszy.
Szkolenie z Grilla i Barbecue było prowadzone przez eksperta z Branży Mięsnej oraz Mistrzów Międzynarodowych Konkursów Grill & BBQ. Wiedza i doświadczenie tych ekspertów jest niezrównana, a ich umiejętności są doskonałym wzorem do naśladowania.
Podczas szkolenia uczestnicy mieli okazję obserwować mistrzów w akcji, podglądać ich techniki, triki i sekrety, które sprawiają, że ich dania są niezapomniane. Prowadzący szkolenie chętnie dzielili się swoją wiedzą na temat przygotowywania różnych rodzajów mięsa wołowego, wyboru odpowiednich przypraw i sosów, a także optymalnego sposobu pieczenia. Możliwość uczestniczenia w szkoleniu była niezwykłą okazją do zadawania pytań i poznania bezcennych wskazówek.
Wołowa Uczta u Neptuna to dowód na to, że pasja łączy ludzi i potrafi stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.