Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Poland Restaurant Forum by Nespresso


28 maja w Villa Intrata na warszawskim Wilanowie polscy szefowie kuchni, restauratorzy, managerowie, media branżowe i pasjonaci gastronomii spotkali się na I edycji Poland Restaurant Forum zorganizowanym przez firmę Nespresso. Spotkanie zainicjowano z zamysłem wymiany doświadczeń wszystkich stron zainteresowanych gastronomią oraz dyskusji o kwestiach nurtujących branżę. Jego głównym tematem było budowanie doświadczenia gościa w restauracji z korzyścią dla obu stron. Uczestnicy rozpatrywali je przez pryzmat 5 zmysłów: słuchu, wzroku, węchu, dotyku, smaku oraz szóstego - biznesu.

Dyskusje podzielono na panele odpowiadające poszczególnym zmysłom. W ramach bloku tematycznego Zobacz redaktor prowadząca Food Service, Agata Godlewska, rozmawiała o tym, jak projektować doświadczenie wizualne w restauracji. Dyskutowano o trendzie fotografowania dań przed ich zjedzeniem, który wymusza jeszcze większe dbanie o estetykę potraw. Okazało się, że zjawisko to postrzegane jest przez szefów kuchni i restauratorów nie tylko pozytywnie – czynione zbyt obsesyjnie może przyćmić doświadczenie w restauracji. Goście podkreślali też rolę wystroju wnętrza twierdząc, że warto podążać nie tylko za trendami, ale i zdecydować się na jeden element będący wyróżnikiem miejsca, np. dedykowane meble.
 
Podczas drugiego bloku tematycznego Poczuj prowadzący Łukasz Modelski rozkładał na czynniki pierwsze współczesną kuchnię etniczną. Uczestnicy zastanawiali się, czy Polakom podobają się wyraźne aromaty kuchni etnicznych (np. curry), czy smak typowo polski faktycznie jest kwaśny oraz czy lokalne produkty są ważne w daniach zagranicznych szefów kuchni gotujących w Polsce. Zgodzono się, że zabawa smakami innych krajów jest ciekawa, krytykowano zaś nieudolne próby zastąpienia oryginalnych składników substytutami, kierowane jedynie względami oszczędności.
 
Trzecia dyskusja zatytułowana Spróbuj obejmowała warsztaty sensoryczne w oranżerii prowadzone przez Wojciecha Bońkowskiego oraz dyskusję na temat wydarzeń kulinarnych w kontekście wizerunku biznesu moderowaną przez Agnieszkę Małkiewicz. Znawca wina wprowadził gości w świat doświadczeń sensorycznych, tłumacząc niuanse poszczególnych szczepów. Była też okazja do stania się na moment sommelierem kawy pod okiem eksperta z Nespresso, Tomasza Deniziaka i porównania różnych mieszanek na zasadzie blind tastingu. W trwającej równolegle dyskusji padły pytania o rolę wydarzeń w budowaniu wizerunku i wyniku finansowego restauracji. Dotyczyła ona też zagrożeń oraz sytuacji kryzysowych jako konsekwencji nietypowych działań – m.in. charakteru imprez i ich spójności z codzienną ofertą restauracji. Ciekawostką były opisywane projekty związane z poczęstunkiem w plenerze – podziemna restauracji Food Think Thank , kolacja na wyspie (Solec 44) czy wspólne gotowanie szefów kuchni w ramach Gotujemy ProNature (Metamorfoza Gdańsk).
 
Panel Dotknij składał się z dwóch dyskusji. Pierwsza rozmowa dotyczyła produktów z przedrostkiem bez – bezalkoholowych, bezglutenowych, bezkofeinowych, itp. Moderująca go Monika Kucia wraz z uczestnikami zastanawiała się nad dietą w różnych kontekstach – zdrowia, tożsamości, kultury czy manipulacji. Psychodietetyk, Laura Osęka, zwróciła uwagę, że rezygnacja z jakiegoś składnika w diecie jest dziś często wyrazem mody, a nie przekonań i stałą się formą określenia osobowości. Równolegle trwała rozmowa o zysku z oferty napojów w restauracji, prowadzona przez Patrycję Siwiec. Paneliści stwierdzili, że u podstaw budowana tego asortymentu leży dobór odpowiedniego produktu, bogata, ale czytelna karta napojów i wyszkolony personel, który potrafi doradzić klientowi. Zwrócono także uwagę na to, że nie należy obawiać się oferowania jakościowych i droższych produktów, ponieważ goście w Polsce coraz częściej poszukują nowych doświadczeń kulinarnych i są gotowi za nie płacić.
 
Ostatnią część Usłysz uświetniła obecność gościa specjalnego – Sarah Canet – właścicielki firmy Spoon PR & Marketing, zajmującej się tematyką jedzenia i restauracji. Paneliści dyskutowali o sztuce uwodzenia słowem w gastronomii, zastanawiając się, jak ważne jest mówienie do odbiorcy zrozumiałym językiem i przekazywanie emocji związanych z daniem – zarówno przez samego szefa kuchni, jak i kelnera.
 
Każdy z paneli dyskusyjnych wzbogacono o doświadczenie kulinarne. Dziesięciu wybitnych szefów w kuchni gospodarza Macieja Nowickiego przygotowało dania według klucza zmysłów. Przykładowo do panelu o zapachu Martin Gimenez Castro (Salto, hotel Rialto) przygotował krewetki z lawendą i marakują, które goście degustowali z zawiązanymi oczami. Zaś podczas bloku tematycznego o dotyku Paweł Oszczyk (La Rotisserie) zaserwował burgery ze świni puławskiej – podane tak, by, uczestnicy mogli pobrudzić ręce, by w pełni doświadczyć jedzenia. Pozostali szefowie, którzy interpretowali zmysły to Rafał Hreczaniuk (Tamka 43), Michał Bryś (L’enfant Terrible), Malika Szyc Juchnowicz (Malika), Ewa Olejniczak (Willa Foksal), Mateusz Wichrowski (Braserrrie Warszawska) i Witek Iwański (Aruana). Goście mieli też okazję degustować harmonizowane z każdym daniem wino z Vinie Affini (dobrane przez sommeliera Pawła Demianiuka) oraz mieszankę kawy Nespresso i wody S.Pellegrino i Aqua Panna.
 
Spotkanie zakończyło się rozmowami kuluarowymi. Poland Restaurant Forum by Nespresso ma być w zamyśle organizatorów stałą platformą dyskusji i wymiany doświadczeń w branży.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000