Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Pierwszy Polak w światowym finale World Class Competition


Znamy zwycięzcę zawodów barmańskich World Class Poland – jest nim Mateusz Szuchnik z warszawskiego koktajl baru El Koktel. Jako pierwszy Polak weźmie on udział w światowych finałach prestiżowego konkursu miksologicznego World Class Competition i zmierzy się z konkurentami z około 60 krajów.
 
Zwycięzca World Class Poland pokonał w finale 11 konkurentów, przy czym najbardziej zaciętą walkę stoczył z reprezentantem z Krakowa – Dominikiem Ubysz (Le Scandale Tiki Bar i Bar Instytut).
 W finałowej rywalizacji do zdobycia było maksymalnie 212 punktów, a różnica między pierwszymi dwoma zawodnikami to zaledwie 0,39 punktu. Wszyscy finaliści  doskonale zaprezentowali swoje umiejętności barmańskie i wyczucie w doborze składników w etapach ‘Market Challenge’ i ‘Food Pairing’ (na dopasowanie koktajlu do przekąski), a także sprawdzili się w roli showmanów podczas otwartej dla publiczności konkurencji ’Cocktails Against The Clock’ (na czas) – powiedział Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.
 
 
Ostatecznie zmagania finalistów zakończyły się zwycięstwem Mateusza Szuchnika, drugie miejsce zajął Dominik Ubysz, a trzecie – Paweł Rodaszyński (również z El Koktel). Mateusz Szuchnik jako barman pracuje już 6 lat. Szlify w zawodzie zdobywał w warszawskich lokalach El Popo, Paparazzi, Pies Czy Suka oraz w Londynie – w Pollen Street Social i LAB London Academy of Bartenders. Aktualnie prowadzi własny bar El Koktel w Warszawie. Na swoim koncie ma zdobycie trzeciego miejsca w światowym konkursie Bols Around The World 2013.
 
To była długa podróż dla barmanów od pierwszej rundy z udziałem 100 uczestników do finałowego starcia 12 finalistów, które odbywało się na przełomie maja i czerwca. Mateusz w pełni zasłużył na zwycięstwo w konkursie World Class Poland 2015, choć tytuł najlepszego barmana w Polsce przyjął zarówno z dumą i pasją, jak i z pokorą. Przez kilka miesięcy eliminacji prezentował niezmiennie wysoki poziom, dlatego nie mam żadnych wątpliwości, że ma on szanse na sukces w konkursie globalnym w Kapsztadzie – skomentował wynik zawodów juror Tim Judge.
 
Pracę finalistów oceniło jury w składzie: Georgie Bell (Wielka Brytania) – globalna ambasadorka portfolio ekskluzywnych whisky single malts, Tim Judge (Wielka Brytania) – globalny ambasador Bulleit Bourbon, a także Maciej Prot – szef kuchni ambasada restauracji RAW FOOD w Warszawie.
 
 
World Class Competition to najbardziej prestiżowy, globalny konkurs miksologiczny, który kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Mateusza Szuchnika czeka nie tylko niesamowita podróż do Kapsztadu, ale przede wszystkim szansa na poznanie największych autorytetów sztuki barmańskiej, możliwość sprawdzenia swoich sił w rywalizacji z najlepszymi barmanami z całego świata, a także perspektywa światowej kariery w tym zawodzie – dodał Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland.
 
Zwycięzca krajowego konkursu wyjedzie pod koniec sierpnia 2015 roku do Republiki Południowej Afryki, gdzie weźmie udział w światowym finale World Class Competition i zmierzy się z 60 gwiazdami sztuki barmańskiej. Charakter wydarzenia pozostaje tajemnicą, ale – biorąc pod uwagę dotychczasowe finały – można się spodziewać ekscytujących okoliczności oraz atmosfery rywalizacji. Do tej pory zawodnicy startowali m.in. na pokładzie samolotu lecącego z Londynu do Nowego Jorku oraz na pokładzie luksusowego liniowca, pływającego po Morzu Śródziemnym, odwiedzając tak wyjątkowe miejsca jak Monte Carlo, Saint-Tropez, Ibiza czy Barcelona.

Przedstawiamy finałowe koktajle trzech najlepszych uczestników konkursu World Class Poland:
 
 
Koktajle dopasowane do przekąski – burgera z migdałów i marchewki w suszonym warzywnym krakersie z tatarem z awokado i mango.
 
THE IDEA OF JOHNNIE CARROT
 
Mateusz Szuchnik, El Koktel, Warszawa: inspiracją koktajlu była grupa smaków łączących się z marchwią oraz napój stworzony w XVII wieku przez amerykańskich farmerów – switchel.
 
Składniki koktajlu:
  • 50 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve
  • 10 ml Grand Marnier
  • 60 ml switchel marchwiowy
Switchel:
  • 180 ml świeżo wyciskanego soku z marchwi
  • 25 ml świeżo wyciskanego soku z imbiru
  • 25 ml syropu z agawy
  • 15 ml ocet jabłkowy
  • 5 rozłupanych ziaren kardamonu
Przygotowanie koktajlu rozpoczynamy od przyrządzania switchela. Łączymy świeżo wyciskany sok z marchwi i imbiru ze słodyczą syropu z agawy, odrobiną octu jabłkowego oraz ziarnami kardamonu.
 
Switchel wlewamy do shakera, dodajemy Johnnie Walker i Grand Marnier. Składniki przelewamy 5-6 razy między dwoma kubkami, a następnie koktajl przecedzony przez sitko shakera wlewamy do szkła z lodem. Całość dekorujemy słupkiem z marchewki i przypaloną gałązką rozmarynu. Na sam koniec aromatyzujemy koktajl olejkami ze skórki pomarańczy.


 
KOKTAJL: NEXT ONE
 
Dominik Ubysz, Le Scandale Tiki Bar i Bar Instytut, Kraków – nazwa koktajlu pochodzi z odpowiedzi jednego z jurorów konkursu World Class Poland na pytanie: What’s your favourite cocktail? – Next one!
 
Składniki koktajlu:
  • 40 ml Ron Zacapa Centenario 23 YO
  • 15 ml Grand Marnier
  • 20 ml samodzielnie przygotowanego syropu Falernum
  • 15 ml sok z limonki
  • 60-80 ml Prosecco
Koktajl przygotowujemy metodą throwing. Wszystkie składniki napoju wlewamy do shakera i przelewamy około 5-6 razy pomiędzy dwoma kubkami, a następnie przecedzone przez sitko wlewamy do szkła z lodem.
 
Syrop Falernum (tradycyjny syrop karaibski):
  • 100 ml miodu
  • 100 ml soku z limonki
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 100 g ziela angielskiego
  • łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • skórki z 4 limonek i 1/2 pomarańczy
Składniki syropu podgrzewamy w niskiej temperaturze i mieszamy przez około 5 minut, a następnie łączymy z koktajlem.
 
Garnish (dekoracja): chutney
drobno posiekane: 1 plasterek mango, skórka z 1 pomarańczy, łyżeczka imbiru
  • 10 ml Ketel One
  • 10 ml Nolly Prat Dry
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 30 ml soku z limonki
  • odrobina tabasco
Składniki garnish redukujemy na patelni lub w rondelku do momentu całkowitego wyparowania płynów. Całość aromatyzujemy mocną infuzją ginu Tanqueray No TEN oraz kolendrą. Chutney podajemy na łyżeczce degustacyjnej na szklance lub obok koktajlu.



KOKTAJL: FINAL FANTASY
 
Paweł Rodaszyński, El Koktel, Warszawa.
 
Składniki:
  • 50 ml Don Julio Blanco
  • 20 ml domowy syrop orgeat, ziele angielskie, trawa cytrynowa
  • 25 ml sok z limonki
  • 1 dash Angostura Bitters
  • białko jajka
  • kardamon
  • zest z grejpfruta
Wszystkie składniki przelewamy do shakera  (poza kardamonem), dodajemy lód i energicznie wstrząsamy. Następnie przecedzamy napój i przelewamy do schłodzonego szkła, najlepiej typu kupetka, dekorując rozgniecionym kardamonem i zestem z grejpfruta.



World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, który odbywa się od 2009 roku. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. Inicjatorem i organizatorem projektu jest DIAGEO – producent i dystrybutor marek alkoholowych należących do najbardziej uznanych na świecie. Partnerem finału World Class Poland 2015 jest zespół lokali: Restauracja Endorfina Foksal oraz ambasada – jedyna w Polsce serwująca nieprzetworzone wegańskie dania typu RAW FOOD.

Dodatkowe informacje na temat WORLD CLASS:

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000