Dwa identyczne torty, 12 talerzy z deserami restauracyjnymi i tylko 3 godziny. Z takim zadaniem musieli się zmierzyć uczestnicy konkursu Debic Pastry Cup, który odbył się 28 marca 2019 roku podczas targów EuroGastro i World Hotel w Nadarzynie.
Targi EuroGastro i Worldhotel słyną z licznych konkursów kulinarnych na najwyższym poziomie. W tym roku dołączył do tej bogatej listy konkurs cukierniczy - Debic Pastry Cup, którego organizatorem jest Mistrz Polski i świata w cukiernictwie - Paweł Mieszała. To jeden z najbardziej uznanych i cenionych cukierników w Polsce z 29-letnim doświadczeniem zawodowym. Trzykrotnie brał udział w najbardziej prestiżowym konkursie, jakim jest Puchar Świata Cukierników w Lyonie. Ostatnio zdobył także certyfikat jurorski w kategorii PastryArt WACS. Jest jedynym Polakiem, któremu się to udało. Praca z marką Debic jako jej ambasador to dla niego wielkie wyróżnienie.
- Ambasadorem marki zostałem, ponieważ warto jest być pośród wielu członków i ambasadorów na całym świecie marki Debic. Dzięki komunikacji z nimi, możemy wymieniać się recepturami i doświadczeniami. Promujemy markę Debic – która jest bardzo rozpowszechniona, nie tylko w Europie ale i na świecie. Warto jest promować bardzo dobrej jakości produkt. Samo ambasadorstwo to rzecz bardzo prestiżowa, wybierani są najlepsi szefowie cukierni, którzy swoimi osiągnięciami, pracą zawodową i doświadczeniem są w stanie reprezentować Debic – mówi Paweł Mieszała.
Uczestnikami Konkursu były dwuosobowe drużyny w składzie cukiernik/pastry chef lub cuisine chef oraz asystent/pomocnik pracujący lub uczący się zawodowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybrano 5 drużyn, które zakwalifikowały się do konkursu, a byli to:
1. Hotel Restauracja Piano - Lublin
Piotr Huszcz i Bohdan Andrushchak
2. Powidok Restauracja Autorska - Łódź
Jakub Włodarczyk i Oskar Wiewiórski
4. Czekolada Café - Warszawa
Marek Bieńkowski i Alan Pasierb
5. Hotel Zamek Gniew
Malwina Manikowska i Renata Kłos.
Profesjonaliści na początku musieli przygotować 12 talerzy z deserami restauracyjnymi, a następnie podać dwa identyczne torty deserowe o średnicy 24 cm. Czas jaki był przeznaczony na wykonanie całości to 3 godziny. Dodatkowo zespoły otrzymały 30 minut na przygotowanie i posprzątanie stanowiska.
Wszystkie ekipy cukiernicze były oceniane przez profesjonalne jury, które brało pod uwagę smak, konsystencje, prezentację oraz czystość pracy. Ważny był również też czas, bowiem za każdą minutę opóźnienia otrzymywano 5 punktów mniej. W składzie jury znaleźli się:
Kurt Scheller
Bruno van Vaerenbergh
Joanna Ochniak
Igor Zaritskiy
Marek Moskwa.
Michał Doroszkiewicz i Paweł Mieszała doskonale sprawdzili się w roli prowadzących pierwszą edycję konkursu Debic Pastry Cup.
- Jak na pierwszy konkurs Debic Pastry Cup, uważamy, że jest on świetnie zorganizowany. Widzimy, że reprezentanci krajów europejskich są niemal na takim samym poziomie pod kątem koordynacji, więc bardzo się cieszymy, że tak wspaniale przebiega konkurs. Dostrzegamy tu wielu utalentowanych młodych szefów kuchni, co też dobrze wróży naszej branży i oznacza, że polski rynek jest przyszłościowy. Zauważyliśmy, że przykłada się teraz coraz większą wagę do jakości składników. Korzystano z wysokogatunkowej wanilii, oczywiście śmietany, masła, nie margaryny, orzechów czekolady, a to staje się coraz ważniejsze w naszych czasach. Odchodzi się od patetycznych dekoracji i dużej ilości polewy, a barwników używa się coraz mniej. Widzimy, że klarowny smak i faktura będą coraz ważniejsze – komentuje Bruno van Vaerenbergh.
Po długich naradach Jury poznaliśmy zwycięzców Pierwszej edycji konkursu Debic Pastry Cup. Pierwsze miejsce zdobyli Jakub Włodarczyk i Oskar Wiewiórski (Powidok - Restauracja Autorska, Łódź). Drużyna ta przygotowała desery bezglutenowe, gdzie głównym składnikiem był sorbet z buraka. Tort zawierał trzy rodzaje czekolady z owocem malinowym i orzechem pekan.
Drugie miejsce zajęli Jurii Gorobczyszyn i Maksym Maruszenko (Cappuccina Cukiernia Lodziarnia, Poznań).
Trzecie miejsce otrzymali Marek Bieńkowski i Alan Pasierb (Czekoladowe Cafe, Warszawa).
Partnerem konkursu była marka Debic, która podczas targów EuroGastro/WorldHotel 2019 pokazała swoją szeroką gamę produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Jest ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych. Debic jest jedną z marek firmy FrieslandCampina.
W trakcie targów zwiedzający na stoisku marki Debic kibicując zawodnikom w konkursie Debic Pastry Cup mieli okazję również spróbować przygotowywanych przez nich deserów i tortów. Oprócz tego mogli skosztować przyrządzonych przez Pawła Salamona i Macieja Pisarka różnych smacznych przekąsek z wykorzystaniem palety produktów nabiałowych marki Debic, m.in. śmietanki do gotowania, czy produktów roślinnych i zwierzęcych. Nie zabrakło też słodkich rurek oraz lodów.
Kulinarne show marki Debic dobiegło końca. Zapraszamy na kolejne, bowiem jak informują organizatorzy, w 2020 roku odbędzie się druga edycja Debic Pastry Cup. Zwycięzcy również zapowiadają, iż będą bronić otrzymanego tytułu.
– Długo zastanawialiśmy się jak wesprzeć ambicje naszych cukierników. Szczególnie tych młodych, którzy chcą się rozwijać, osiągać wyniki i realizować swoje marzenia. Podjęliśmy wspólnie decyzje, aby zorganizować tego typu konkurs i odpowiedzieć na potrzeby młodych cukierników. Dlatego też postanowiliśmy że będzie to cykl konkursów, które nie będą odosobnione od szkoleń, pokazów jak i dużych programów edukacyjnych dla polskich cukierników – podsumowuje Marian Piórkowski – Sales Manager Debic.
Serdecznie zapraszamy do zapozaniania się z ofertą marki Debic na stronie www.debic.com/pl-pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.