Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Pierwsza edycja Jaśkowego Festiwalu


W niedzielę 11 października w Karczmie Jandura, odbyła się pierwsza edycja Jaśkowego Festiwalu. Podczas tego wydarzenia wyłoniono również laureatów pierwszego konkursu kulinarnego Jasiek w roli głównej. Tego dnia zaproszeni goście mieli także możliwość uczestniczenia w konferencji i warsztatach kulinarnych.

Bogato przygotowane i zastawione stoły, a na nich znakomite potrawy na bazie fasoli. Wszystko to w ramach organizowanego przez Stowarzyszenie Producentów Fasoli Wrzawskiej Piękny Jaś, Karczmę Jandura, Gminny Ośrodek Kultury oraz Urząd Gminy Gorzyce – Jaśkowego Festiwalu.
 
 
Festiwal zainaugurowała konferencja Produkty regionalne – sposobem na promocję i smaczną kuchnię. Konferencję poprzedził wyjazd na pola fasolowe, gdzie producenci fasoli wrzawskiej Piękny Jaś opowiadali o warunkach uprawy, zasadach certyfikacji i wymogach, jakie muszą spełniać, aby sprzedawać fasolę pod znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia. Restauratorzy mieli okazję posmakować również dań przygotowanych przez panie ze Stowarzyszenia Razem dla Wrzaw. – Ta fasola, którą nas dziś częstujecie jest wyjątkowa. Jej walory smakowe, konsystencja są specyficzne i unikatowe. To produkt, którym należy podbijać nie tylko rynki polskie, ale i światowe – podkreślał Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor wielu książek kulinarnych i publikacji o tematyce gastronomicznej.
 
 
Podczas Jaśkowego Festiwalu odbyły się także warsztaty kulinarne. Poprowadzili je Mirek Drewniak, Waldemar Hołówka oraz Marcin Stańczyk z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Tematyka warsztatów obejmowała przygotowanie: fasolowego gratine, pasztetu z ekologicznej wieprzowiny z fasolą, schabu z wieprzowiny Eko oraz humusu z fasoli wrzawskiej. – To dla mnie coś nowego. Nie połączyłabym mięsa, fasoli i wina – a tu z takich produktów można przygotować wyśmienity pasztet – komentowała Józefa z Gorzyc.
 
Smakiem potraw, a w szczególności humusu zachwyceni byli również producenci fasoli wrzawskiej. – Proste, a jakie smaczne, z pewnością wypróbuję w domu – mówił Leszek z Wrzaw. Poczynaniom mistrzów kuchni przyglądali się także ci, którzy ściśle są związani z branżą gastronomiczną – Maciek JańczyDworu Ordynata oraz Kamil Pindych z Dworu Dwikozy. – Fasola ta jest wyjątkowa, tu mogliśmy zobaczyć różnorodne połączenia, z mięsem, warzywami. To doskonały produkt, który może zainspirować. Z pewnością na jesienne dni będę chciał wprowadzić do karty dania z fasoli wrzawskiej – obiecał szef kuchni Dworu Dwikozy.
 
 
Kiedyś na naszych polach rolnicy uprawiali rocznie po około 800 ton fasoli, dziś certyfikowanego produktu sprzedaje się tu około 30 ton, a bez unijnego emblematu około 100 ton – mówił Leszek Surdy. Organizując to wydarzenie chcemy zachęcić branżę gastronomiczną do używania lokalnych produktów, pochodzących z naszych ziem. Pokazać możliwości jakie daje w promocji produkt najwyższej jakości, posiadający unijny certyfikat, ale też poprzez organizację takich wydarzeń ożywić i wzmocnić rozwój rolnictwa w naszej gminie.
 
 
Wszędzie na świecie w szanujących, dobrych restauracjach podawane są potrawy przygotowane z produktów sezonowych, które daje lokalny, regionalny rynek. U wielu polskich restauratorów karty menu zawierają wszystko, począwszy od żurku na kebabie kończąc. Takie konferencje i spotkania są dobrą formą do podjęcia próby zmiany myślenia o gastronomii i zachęcenia tych, którzy związani są z branżą gastronomiczną do zainteresowania się produktami lokalnymi – zaznaczał Waldemar Hołówka – ekspert kulinarny.
 
 
Organizujemy różnorodne wydarzenia mające na celu promocję Jaśka, ale także wspieramy grupy producenckie. Fasola wrzawska jest unikatowa w kraju i za granicą, dlatego mając taką perełkę nie możemy dopuścić, aby jej uprawa miała charakter spadkowy, stąd podejmujemy różnorodne działania mające na celu rozwój i promocję rolnictwa również pod kątem uprawy fasoli – podkreślał Paweł Bartoszek – starosta tarnobrzeski, orędownik i propagator Pięknego Jaśka.
 
 
Popołudniową część rozpoczęła degustacja dań prezentowanych w ramach konkursu kulinarnego Jasiek w roli głównej. Udział w zmaganiach kulinarnych wzięły cztery zespoły: reprezentanci Karczmy Jandura, Pensjonatu Pod Pieprzówkami, Kasi – Catering oraz restauracji Przytulna z Zaleszan. – Zadaniem zespołów było przygotowanie  min. 3 potraw sporządzonych na bazie fasoli wrzawskiej. Jako producenci fasoli – dostarczaliśmy wcześniej ekipom nasz produkt, aby mogli bliżej poznać i przekonać się do naszego Pięknego Jasia – opowiada Wacław Pyrkosz, prezes Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś.
 
 
Pasztety, znakomite zupy, pasty oraz wiele innych potraw przygotowanych przez drużyny oceniało jury techniczne i degustacyjne, w którym zasiedli m.in. Mirek Drewniak, Waldemar Hołówka, Marcin Stańczyk z Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Lucyna Matyka – zastępca wójta Gorzyc, Marek Ordyczyński, dyrektor Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Rzeszowie i Andrzej Szlęzak – miłośnik dobrej kuchni, były prezydent Stalowej Woli.
 
Również publiczność wybierała swojego faworyta. Oddając jaśki na najlepiej przygotowany stół z potrawami. Wśród wystawców byli również gospodarze wydarzenia – Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś oraz członkinie Stowarzyszenia Razem dla Wrzaw. Na wspólnym stoisku raczyli gości dobrym i mocnym trunkiem – okowitą z fasoli oraz wybornymi przysmakami z Pięknego Jaśka. Na stoiskach promocyjnych można było zakupić suplementy diety i zdrowe produkty, a także spróbować znakomitego pieczywa, miodów oraz domowych nalewek i win.
 
 
Na przybyłych gości czekała też wyśmienita kolacja przygotowana przez szefa kuchni Restauracji Jandura – sałatka fasolowa z ziołami podana na grzance czosnkowej, aromatyczna zupa myśliwska oraz rolada schabowa z farszem fasolowym w towarzystwie kaszy na runie leśnym z nutą sosu węgierskiego, a także liczne konkursy z nagrodami ufundowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencję Marketingową Sopexa.
 
Zwycięzcą pierwszego konkursu kulinarnego Jasiek w roli głównej został Pensjonat pod Pieprzówkami. Drugie miejsce zajęła restauracja Przytulna z Zaleszan, a trzecie – Kasia-Catering. Zespoły otrzymały nagrody pieniężne w wysokości kolejno 700, 500 oraz 300 zł ufundowane przez Gminny Ośrodek Kultury, a także puchary od Agencji Rynku Rolnego i nagrody rzeczowe od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Agencji Rynku Rolnego.
 
 
Nagrodę Wójta Gminy Gorzyce w wysokości 300 zł przyznano Karczmie Jandura, a nagroda publiczności (300 zł) trafiła do zwycięzcy konkursu – Pensjonatu Pod Pieprzówkami. Wyróżniono także Stowarzyszenie Razem dla Wrzaw, które przygotowało wyśmienite potrawy na bazie fasoli. Czeki oraz upominki zwycięskim drużynom wręczyli – wójt Leszek Surdy, starosta Paweł Bartoszek, dyrektor ARR – Jacek Hynowski, prezes stowarzyszenia Wacław Pyrkosz oraz przedstawiciele Fundacji Klubu Szefów Kuchni Mirek Drewniak, Waldemar Hołówka, Marcin Stańczyk.
 
Gratuluję wam sukcesu, wierzę, że w przyszłym roku również wystartujecie w konkursie, a w waszych restauracjach będzie można zjeść te wyśmienite potrawy, które dziś mieliśmy okazję degustować – mówił Leszek Surdy, wójt Gorzyc.
 
Wieczór zwieńczył doskonały pokaz muzyki i ognia przygotowany przez Mirka Drewniaka.
 
Jaśkowy Festiwal wsparli: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Rynku Rolnego, Urzędu Gminy Gorzyce, Starostwa Powiatowego w Tarnobrzegu, Gminny Ośrodek Kultury w Gorzycach, Karczma Jandura
 
Patronat honorowy objęli: Paweł Bartoszek starosta tarnobrzeski, Leszek Surdy – wójt Gorzyc.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000