W niedzielę 11 października w Karczmie Jandura, odbyła się pierwsza edycja Jaśkowego Festiwalu. Podczas tego wydarzenia wyłoniono również laureatów pierwszego konkursu kulinarnego Jasiek w roli głównej. Tego dnia zaproszeni goście mieli także możliwość uczestniczenia w konferencji i warsztatach kulinarnych.
Bogato przygotowane i zastawione stoły, a na nich znakomite potrawy na bazie fasoli. Wszystko to w ramach organizowanego przez Stowarzyszenie Producentów Fasoli Wrzawskiej Piękny Jaś, Karczmę Jandura, Gminny Ośrodek Kultury oraz Urząd Gminy Gorzyce – Jaśkowego Festiwalu.
Festiwal zainaugurowała konferencja Produkty regionalne – sposobem na promocję i smaczną kuchnię. Konferencję poprzedził wyjazd na pola fasolowe, gdzie producenci fasoli wrzawskiej Piękny Jaś opowiadali o warunkach uprawy, zasadach certyfikacji i wymogach, jakie muszą spełniać, aby sprzedawać fasolę pod znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia. Restauratorzy mieli okazję posmakować również dań przygotowanych przez panie ze Stowarzyszenia Razem dla Wrzaw. – Ta fasola, którą nas dziś częstujecie jest wyjątkowa. Jej walory smakowe, konsystencja są specyficzne i unikatowe. To produkt, którym należy podbijać nie tylko rynki polskie, ale i światowe – podkreślał Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor wielu książek kulinarnych i publikacji o tematyce gastronomicznej.
Podczas Jaśkowego Festiwalu odbyły się także warsztaty kulinarne. Poprowadzili je Mirek Drewniak, Waldemar Hołówka oraz Marcin Stańczyk z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Tematyka warsztatów obejmowała przygotowanie: fasolowego gratine, pasztetu z ekologicznej wieprzowiny z fasolą, schabu z wieprzowiny Eko oraz humusu z fasoli wrzawskiej. – To dla mnie coś nowego. Nie połączyłabym mięsa, fasoli i wina – a tu z takich produktów można przygotować wyśmienity pasztet – komentowała Józefa z Gorzyc.
Smakiem potraw, a w szczególności humusu zachwyceni byli również producenci fasoli wrzawskiej. – Proste, a jakie smaczne, z pewnością wypróbuję w domu – mówił Leszek z Wrzaw. Poczynaniom mistrzów kuchni przyglądali się także ci, którzy ściśle są związani z branżą gastronomiczną – Maciek Jańczy z Dworu Ordynata oraz Kamil Pindych z Dworu Dwikozy. – Fasola ta jest wyjątkowa, tu mogliśmy zobaczyć różnorodne połączenia, z mięsem, warzywami. To doskonały produkt, który może zainspirować. Z pewnością na jesienne dni będę chciał wprowadzić do karty dania z fasoli wrzawskiej – obiecał szef kuchni Dworu Dwikozy.
– Kiedyś na naszych polach rolnicy uprawiali rocznie po około 800 ton fasoli, dziś certyfikowanego produktu sprzedaje się tu około 30 ton, a bez unijnego emblematu około 100 ton – mówił Leszek Surdy. Organizując to wydarzenie chcemy zachęcić branżę gastronomiczną do używania lokalnych produktów, pochodzących z naszych ziem. Pokazać możliwości jakie daje w promocji produkt najwyższej jakości, posiadający unijny certyfikat, ale też poprzez organizację takich wydarzeń ożywić i wzmocnić rozwój rolnictwa w naszej gminie.
– Wszędzie na świecie w szanujących, dobrych restauracjach podawane są potrawy przygotowane z produktów sezonowych, które daje lokalny, regionalny rynek. U wielu polskich restauratorów karty menu zawierają wszystko, począwszy od żurku na kebabie kończąc. Takie konferencje i spotkania są dobrą formą do podjęcia próby zmiany myślenia o gastronomii i zachęcenia tych, którzy związani są z branżą gastronomiczną do zainteresowania się produktami lokalnymi – zaznaczał Waldemar Hołówka – ekspert kulinarny.
Organizujemy różnorodne wydarzenia mające na celu promocję Jaśka, ale także wspieramy grupy producenckie. Fasola wrzawska jest unikatowa w kraju i za granicą, dlatego mając taką perełkę nie możemy dopuścić, aby jej uprawa miała charakter spadkowy, stąd podejmujemy różnorodne działania mające na celu rozwój i promocję rolnictwa również pod kątem uprawy fasoli – podkreślał Paweł Bartoszek – starosta tarnobrzeski, orędownik i propagator Pięknego Jaśka.
Popołudniową część rozpoczęła degustacja dań prezentowanych w ramach konkursu kulinarnego Jasiek w roli głównej. Udział w zmaganiach kulinarnych wzięły cztery zespoły: reprezentanci Karczmy Jandura, Pensjonatu Pod Pieprzówkami, Kasi – Catering oraz restauracji Przytulna z Zaleszan. – Zadaniem zespołów było przygotowanie min. 3 potraw sporządzonych na bazie fasoli wrzawskiej. Jako producenci fasoli – dostarczaliśmy wcześniej ekipom nasz produkt, aby mogli bliżej poznać i przekonać się do naszego Pięknego Jasia – opowiada Wacław Pyrkosz, prezes Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś.
Pasztety, znakomite zupy, pasty oraz wiele innych potraw przygotowanych przez drużyny oceniało jury techniczne i degustacyjne, w którym zasiedli m.in. Mirek Drewniak, Waldemar Hołówka, Marcin Stańczyk z Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Lucyna Matyka – zastępca wójta Gorzyc, Marek Ordyczyński, dyrektor Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Rzeszowie i Andrzej Szlęzak – miłośnik dobrej kuchni, były prezydent Stalowej Woli.
Również publiczność wybierała swojego faworyta. Oddając jaśki na najlepiej przygotowany stół z potrawami. Wśród wystawców byli również gospodarze wydarzenia – Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś oraz członkinie Stowarzyszenia Razem dla Wrzaw. Na wspólnym stoisku raczyli gości dobrym i mocnym trunkiem – okowitą z fasoli oraz wybornymi przysmakami z Pięknego Jaśka. Na stoiskach promocyjnych można było zakupić suplementy diety i zdrowe produkty, a także spróbować znakomitego pieczywa, miodów oraz domowych nalewek i win.
Na przybyłych gości czekała też wyśmienita kolacja przygotowana przez szefa kuchni Restauracji Jandura – sałatka fasolowa z ziołami podana na grzance czosnkowej, aromatyczna zupa myśliwska oraz rolada schabowa z farszem fasolowym w towarzystwie kaszy na runie leśnym z nutą sosu węgierskiego, a także liczne konkursy z nagrodami ufundowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencję Marketingową Sopexa.
Zwycięzcą pierwszego konkursu kulinarnego Jasiek w roli głównej został Pensjonat pod Pieprzówkami. Drugie miejsce zajęła restauracja Przytulna z Zaleszan, a trzecie – Kasia-Catering. Zespoły otrzymały nagrody pieniężne w wysokości kolejno 700, 500 oraz 300 zł ufundowane przez Gminny Ośrodek Kultury, a także puchary od Agencji Rynku Rolnego i nagrody rzeczowe od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Agencji Rynku Rolnego.
Nagrodę Wójta Gminy Gorzyce w wysokości 300 zł przyznano Karczmie Jandura, a nagroda publiczności (300 zł) trafiła do zwycięzcy konkursu – Pensjonatu Pod Pieprzówkami. Wyróżniono także Stowarzyszenie Razem dla Wrzaw, które przygotowało wyśmienite potrawy na bazie fasoli. Czeki oraz upominki zwycięskim drużynom wręczyli – wójt Leszek Surdy, starosta Paweł Bartoszek, dyrektor ARR – Jacek Hynowski, prezes stowarzyszenia Wacław Pyrkosz oraz przedstawiciele Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Mirek Drewniak, Waldemar Hołówka, Marcin Stańczyk.
– Gratuluję wam sukcesu, wierzę, że w przyszłym roku również wystartujecie w konkursie, a w waszych restauracjach będzie można zjeść te wyśmienite potrawy, które dziś mieliśmy okazję degustować – mówił Leszek Surdy, wójt Gorzyc.
Wieczór zwieńczył doskonały pokaz muzyki i ognia przygotowany przez Mirka Drewniaka.
Jaśkowy Festiwal wsparli: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Rynku Rolnego, Urzędu Gminy Gorzyce, Starostwa Powiatowego w Tarnobrzegu, Gminny Ośrodek Kultury w Gorzycach, Karczma Jandura
Patronat honorowy objęli: Paweł Bartoszek starosta tarnobrzeski, Leszek Surdy – wójt Gorzyc.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.