Krewetki white tiger, ser Manouri, ciasto filo Kanaki, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans – to tylko niektóre produkty, jakie musieli wykorzystać do przygotowania swoich dań, zawodnicy startujący w XIII Festiwalu Kuchni Greckiej. Konkurs ten odbył się 23 marca 2018r. podczas targów EuroGastro w Warszawie.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni, Grek z pochodzenia – Teo Vafidis. Propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest dla niego misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat. W swoich programach np. Filozofia Smaku czy Teoria Smaku zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Autor książki Filozofia smaku, w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach, właściciel biura podróży Hellas Travel.
Jak co roku, konkurs rozpoczął się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez Jego Ekscelencję Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Grecji w Polsce, Despoinę Ipioti, I Radcę, Zastępcę Ambasadora, Pana Nicholasa Christodoulidisa, I Radcę, Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej. Nie zabrakło również obecności wspaniałych gości min.: Nikoletty Nikolopoulou - Dyrektor Biura w Polsce Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej, która w swoim krótkim przemówieniu wyraziła aprobatę dla idei Festiwalu oraz Angeliki Kośmider z Cypryjskiego Centrum Promocji Handlu.
Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na
sekcję profesjonalną w składzie:
- Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury
- Giancarlo Russo
- Robert Sowa
- Artur Świerżewski
- Kurt Scheller
- Mltos Karoumpas
- Tasos Protopsaltis,
sekcję techniczną:
- Michał Markowicz,
- Patryk Kotarba
oraz
sekcję gwiazdorską w składzie:
- Łukasz Nowicki
- Zygmunt Chajzer
- Tomasz Kozłowicz.
Tegoroczne zmagania poprowadził wspaniały prezenter radiowy –
Norbert Bieńkowski.
Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XIII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: krewetki white tiger 16/20 20% glaze Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ser Manouri Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ciasto filo Kanaki The Greek Gourmet, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans.
Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców:
- I miejsce – Paweł Pyra z Hotelu Fabryka Wełny**** w Pabianicach,
- II miejsce – Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis w Krakowie,
- III miejsce – Markos Prountsis, Hotel Kossak **** w Krakowie.
Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji U Artura, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy. Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji - pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive . Zwycięzcy życzymy udanych wakacji!
Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!
Sponsorem relacji jest firma Oerlemans
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.