Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Rekord Gunnessa w ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Polish BBQ KING...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Krajowy finał Worl...
Druga edycja progr...
Grill KAMADO b - N...
Grillo wędzarnia S...
Mistrzostwa Polski...
Polska na podium ś...
Dwudniowy Event Ku...
Paweł Pyra zwycięz...
XIII edycja konkur...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Paweł Pyra zwycięzcą Festiwalu Kuchni Greckiej 2018


Krewetki white tiger, ser Manouri, ciasto filo Kanaki, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans – to tylko niektóre produkty, jakie musieli wykorzystać do przygotowania swoich dań, zawodnicy startujący w XIII Festiwalu Kuchni Greckiej. Konkurs ten odbył się 23 marca 2018r. podczas targów EuroGastro w Warszawie.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni, Grek z pochodzenia – Teo Vafidis. Propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest dla niego misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat. W swoich programach np. Filozofia Smaku czy Teoria Smaku zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Autor książki Filozofia smaku, w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach, właściciel biura podróży Hellas Travel.
 

Jak co roku, konkurs rozpoczął się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez Jego Ekscelencję  Evangelosa Tsaoussisa,  Ambasadora Grecji  w Polsce, Despoinę Ipioti,  I Radcę, Zastępcę Ambasadora, Pana Nicholasa Christodoulidisa,  I Radcę, Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej. Nie zabrakło również obecności  wspaniałych gości min.: Nikoletty Nikolopoulou - Dyrektor Biura w Polsce Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej, która w swoim krótkim przemówieniu wyraziła aprobatę dla idei Festiwalu oraz Angeliki Kośmider z  Cypryjskiego Centrum Promocji Handlu.
 

Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie:
  • Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury
  • Giancarlo Russo
  • Robert Sowa
  • Artur Świerżewski
  • Kurt Scheller
  • Mltos Karoumpas
  • Tasos Protopsaltis,
sekcję techniczną:
  • Michał Markowicz,
  • Patryk Kotarba
oraz sekcję gwiazdorską w składzie:
  • Łukasz Nowicki
  • Zygmunt Chajzer
  • Tomasz Kozłowicz.
Tegoroczne zmagania poprowadził wspaniały prezenter radiowy – Norbert Bieńkowski.
 
 
Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XIII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: krewetki white tiger 16/20 20% glaze Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ser Manouri Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ciasto filo Kanaki The Greek Gourmet, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans
 

Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców:
  • I miejscePaweł Pyra z Hotelu Fabryka Wełny****  w Pabianicach,
  • II miejsceAdriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis w Krakowie,
  • III miejsceMarkos Prountsis, Hotel Kossak **** w Krakowie.
 
Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji U Artura, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy. Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji - pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive . Zwycięzcy życzymy udanych wakacji!
 
 
Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!
 
 
Sponsorem relacji jest firma Oerlemans

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel.: 52 318 94 26
fax: 52 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Pizzola Rational Robot - Coupe Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee CTK Doram Piórex Lemonia Manitowoc Foodservice POSbistro Gastromedia Na Lunch
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000