Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Patryk Szczepański i jego wegańskie słodkie przepisy w magazynie SoGood


W zimowym numerze ekskluzywnego i jednego z najważniejszych na świecie magazynów cukierniczych SoGood pojawiły się aż 2 przepisy i wywiad z ambasadorem polskiego projektu Chefs For Change – Patryka Szczepańskiego. Jak na ambasadora przystało – desery są nie tylko obłędnie pyszne i piękne, ale też wegańskie.

W najnowszym wydaniu światowego półrocznika poświęconego wykwintnemu cukiernictwu znalazły się dwie receptury Patryka – trójmiejskiego cukiernika, ambasadora projektu Chefs For Change. Desery zostały sfotografowane przez Joannę Ogórek – polską fotografkę, która współpracuje z najlepszymi szefami kuchni w kraju i która sprawiła, że efekt jest jeszcze bardziej magiczny.
 
fot. Joanna Ogórek

To dopiero drugi raz, kiedy polski cukiernik znalazł się w doborowym, międzynarodowym towarzystwie najlepszych Pastry Chefów z całego świata, wśród takich nazwisk jak Michel Bras, Cedric Grolet, Oriol Balaguer czy Albert Adria. Co ciekawe, pierwszym Polakiem, któremu się to udało był Michał Wiśniewski – wybitny cukiernik, który kilka lat temu pomagał rozwinąć Patrykowi skrzydła i dzielił się z nim swoim cukierniczym warsztatem.

Co tak wyjątkowego jest w Patryku? Używa ogromnego wachlarzu technik i nowinek cukierniczych bazując najczęściej na w 100% roślinnych składnikach. Efekt jest zniewalający – w SoGood można zobaczyć pozbawione składników odzwierzęcych (mleko, jaja, śmietana, żelatyna) dwa desery Szczepańskiego: ciasto czekoladowe z chrupką z płatków karmelu, ciemną czekolada, konfiturą z śliwek, wiśni, imbiru, z cremeux czekoladowym i galaretką z soku czarnego bzu obsypaną karmelizowanymi ziarnami kakaowca oraz financier orzechowy z smażonymi bananami, cremeux karmelowym oraz płynnym karmelem z dodatkiem sosu sojowego.
 

fot. Weronika Pochylińska
 
Pytany o to, dlaczego stawia na roślinne cukiernictwo i co go w nim fascynuje najbardziej, Patryk odpowiada:

Właśnie teraz jest najlepszy moment by otworzyć się na kuchnię roślinną: wszystkie trendy na świecie przemawiają za tym, że gastronomia powinna ewoluować w tym kierunku. Poza tym mamy w Polsce świetne inicjatywy – Chefs For Change i RoślinnieJemy, które pokazują, że dania i desery oparte o produkty roślinne mogą być nie tylko tak samo smaczne, ale często nawet smaczniejsze niż te na bazie produktów odzwierzęcych. Dla mnie osobiście najczęściej wykorzystywanymi składnikami są pektyny czy tłuszcze roślinne ze szczególnym naciskiem na masło kakaowe ze względu na szeroki wachlarz tekstur jakie pozwala osiągnąć.

Kampania Chefs For Change prezentuje historie szefów kuchni z całego kraju, którzy – wcześniej często bardzo mocno skupieni na potrawach mięsnych i nabiałowych – minimalizują ich ilość w karcie na rzecz roślinnych alternatyw. Buliony roślinne pełne umami, przypalana młoda kapusta, udon z pikantnym sosem kokosowym i grzybami shitake, tatar z boczniaków czy arbuza, daktylowe ciasto z pomarańczowym karmelem to tylko niektóre z pyszności autorstwa ambasadorów kampanii Chefs For Change, jakie można oglądać na jej kanałach – mediach społecznościowych i na stronie internetowej, gdzie dostępny jest darmowy rozbudowany guidebook restauracyjny – pomoc dla kucharzy początkujących w temacie. Kampania udostępniła również serię nagrań-webinarów https://www.subscribepage.com/webinary-akademii-roslinniejemy ze swoimi ambasadorami, podczas których można zgłębić swoją wiedzę o roślinnych źródłach umami, eleganckich daniach, wypiekach drożdżowych czy słodkich kremach.
 
fot. Joanna Ogórek

Patryk jest doskonałym przykładem, że talent i pracowitość, połączone z pasją do kuchni roślinnej, mogą dodać szefom kuchni ogromnego wiatru w żagle. To dziedzina, w której można i trzeba zdziałać jeszcze bardzo dużo, a jednocześnie taka, która codziennie przyciąga większą uwagę ludzi na całym świecie – szczególnie w styczniu, kiedy trwa “Veganuary”. Nie mogę sobie wyobrazić lepszej wizytówki dla polskiej gastronomii, która wyznacza trendy również w roślinnej dziedzinie – mówi Weronika Pochylska, pomysłodawczyni projektu Chefs For Change.

Pełna, wciąż rosnąca liczba ambasadorów Chefs For Change dostępna jest pod tym linkiem https://chefsforchange.pl/chefs/.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000