Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś


13 czerwca 2015 roku na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** – Dom Polonii odbyła się VII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Owe wydarzenie od wielu lat przyciąga rzeszę sympatyków gotowania, miłośników jednośladów i amatorów grillowania.

Kulinarne zmagania uczestników trwały przez cały dzień. Ich zadaniem było przygotowanie sześciu dań w następujących kategoriach:

  • Przekąska zimna lub gorąca z obowiązkowym wykorzystaniem polędwiczki z indyka i świeżych truskawek
  • Danie główne z użyciem fileta z suma ze skórą oraz wątróbki z suma.

Jako pierwsi z zadaniem zmierzyli się uczniowie szkół gastronomicznych, dopingowani przez swoich nauczycieli i kolegów. W konkursie udział brało dziewięć ekip uczniowskich wybranych przez Kapitułę Organizacyjną Konkursu. Taka, rosnąca z roku na rok frekwencja bardzo wszystkich cieszy, oznacza to, że młodzi ludzie poważnie myślą o swojej karierze zawodowej i nie boją się nowych wyzwań.

Zmagania zawodników oceniali członkowie dwóch profesjonalnych składów jury pod przewodnictwem Adama Michalskiego:

Jury Techniczne i Profesjonalne Jury Degustacyjne

Jury Smakoszy (smakosze i zaproszeni goście)

Waldemar Hołówka Barbara Adamczewska
Krzysztof Sutkowski Agnieszka Świetliczna
Jacek Sulich Łukasz Birek
Marcin Szachowicz Agnieszka Glamowska
Piotr Kuziela Iwona Ciechan

W samo południe – tradycyjnie, jak co roku – rozpoczął się marsz wokół rynku miejskiego z udziałem kucharzy i kawalkady motocyklistów z Gold Wing Club of Poland, przy akompaniamencie Miejskiej Młodzieżowej Orkiestry Dętej przy OSP Pułtusk. Na zakończenie parady na podzamczu został oddany salut z XVIII wiecznej armaty. Następnie zmagania rozpoczęli profesjonaliści. Jury bardzo rygorystycznie oceniało pracę startujących kucharzy, ponieważ nagrodą dla zwycięzcy była nominacja do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski. Obserwatorami z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski 2015 były Donata Paszkiewicz i Agnieszka Glamowska. Jury sprawdzało czystość na stanowiskach, sposób wykorzystania produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę, a także umiejętności organizacyjne. Bardzo duży nacisk kładło na smak dania, odpowiednią aranżację, sposób podania i zgodność z podaną wcześniej recepturą.

Profesjonalne Jury Degustacyjne Jury Smakoszy (złożony ze smakoszy i zaproszonych gości)
Mirosław Drewniak  Piotr Adamczewski
Krzysztof Szulborski Bożena Sikoń
Krzysztof Wojtala Jolanta Domańska
Konrad Birek Andrzej Grabarczyk
Jacek Sulich Kamil Topólski

Podczas kulinarnej rywalizacji zgromadzona publiczność mogła bawić się przy muzyce, która dobiegała ze sceny. Nie zabrakło też pokazów tańca i najróżniejszych konkursów, głównie dla dzieci np. Fantazyjna kanapka, Picie shake owocowego na czas, Fantazyjna dekoracja tarty owocowej. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz Polskiej Grupy Carvingowej rzeźbienia w owocach i warzywach. Można było spróbować swoich sił pod bacznym okiem mistrzów. Sporo emocji wzbudziły także konkursy dla motocyklistów, amatorów, aktorów i dziennikarzy. O godzinie 19: 00 rozpoczęła się Gala Diner, którą wraz z Pawłem Pochwałą poprowadzili Stefan Birek i Adam Michalski. Gościem honorowym był Tadeusz Nalewajk –&jnbsp;wiceminister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Po wręczeniu podziękowań i dyplomów dla wszystkich, którzy przyczynili się do zorganizowania VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś ogłoszono wyniki.

Kategoria Profesjonaliści

I miejsce  – Rafał Grzegorzek i Tomasz Gełesz – Restauracja Art Deco – POLANICA ZDRÓJ

Zwycięzcy otrzymali: nominację do półfinału KPP, a także Puchar Gran Prix wyróżnienie za najsmaczniejsze danie konkursowe: Polędwiczka z indyka z selerem naciowym, tatarem z truskawek, foie gras, chips z pieczywa.

Danie Główne: Filet suma z boczkiem, puree z jabłka, wątroba z suma w cieście, jarmuż, boczniak, sos jabłkowy.

II miejsce – Cezary Powała i Sebastian Stellwag – Nestle Polska – WARSZAWA

Otrzymali także Puchar Smakoszy – wyróżnienie za najsmaczniejsze danie w kategorii Profesjonaliści.

Przystawka: Polędwiczka z indyka/truskawki/trawa żubrowa/konopie/rabar.

Danie Główne: Sum/wątroba z suma/chrzan/zsiadłe mleko/bób/ziemniaki.

III miejsce – Dorota Pajęcka i Grzegorz Bąk – Hotel Ambasadorski – RZESZÓW

Przystawka: Polędwiczka z indyka z tymiankiem, kruchym ciasteczkiem i chutneyem truskawkowym.

Danie Główne: Smażony sum w szarym sosie z musem z wątróbki i galaretką pietruszkową.

Konkurs dla młodzieży:

I miejsce – Adam Rzęski i Patryk Kamiński – ZSG im. Jarosława Iwaszkiewicza – BYDGOSZCZ

Otrzymali także Puchar Smakoszy – wyróżnienie za najsmaczniejsze danie w kategorii Uczniowie Szkół Gastronomicznych.

II miejsce – Wojciech Truk i Ilona Kruczek – Technikum Lider – LUBLIN

III miejsce – Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki – TGH im. Stanisława Bergera – WARSZAWA.

Wyniki pozostałych konkursów:

Motocykliści:

I miejsce – Beata i Waldemar Rykaczewscy

II miejsce – Teresa Przeradzka i Halina Kisielewska

III miejsce – Danuta i Arek Krysiak

Amatorzy (widzowie TVP):

I miejsce – Angelika Pochmara i Daniel Witkowski

II miejsce – Rafał i Katarzyna Rutkowscy

III miejsce – Bożena i Wiesław Kapczyńscy

Aktorzy i dziennikarze

I miejsce – Piotr Maślak i Patryk Tajl

II miejsce – Agnieszka Anulewicz i Grzegorz Gerek

III miejsce – Andrzej Grabarczyk i Katarzyna Maślak

Kapituła Organizacyjna Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś co roku przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej, za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. W tym roku to wyjątkowe wyróżnienie otrzymał Robert Sowa. Tradycją konkursu jest też zbiórka pieniędzy dla potrzebujących, w tym roku cały dochód z licytacji owocowych rzeźb został przekazany na pomoc chorym dzieciom. Część oficjalną Gali Diner zakończył pokaz sztucznych ogni.

Inicjatorem konkursu jest Stefan Birek, szef kuchni Hotelu Lord, któremu przyświeca idea propagowania i pogłębiania wiedzy z zakresu polskiej kuchni, połączenia tradycji z nowoczesnością, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.

Patronat honorowy nad imprezą odjęli:

Marek Sawicki - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Radosław Szatkowski – Prezes Agencji Rynku Rolnego

Jan Zalewski – Starosta Powiatu Pułtuskiego

Krzysztof Nuszkiewicz – Burmistrz Miasta Pułtusk

Współorganizatorem konkursu jest Hotel Zamek Pułtusk*** Stowarzyszenie Wspólnota PolskaDom Polonii.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000